В парламента гласовете за Истанбулската конвенция са на кантар. Всичко зависи от “Воля” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6676852 www.24chasa.bg

В Народното събрание шансовете Истанбулската конвенция да мине са приблизително 50:50, показа проверка на “24 часа” ден преди дългоочаквания обществен дебат по темата. “За” са всички депутати на ГЕРБ, без двама - Вежди Рашидов и Георги Марков. Макар и да не са обявили все още позиция на парламентарната си група, почти сигурно е, че и ДПС ще подкрепи документа. По неофициална информация на “24 часа” там имало двама “против” - богословът Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Категорично “против” са всички депутати на “Обединени патриоти” и на БСП. Решаващи остават гласовете на “Воля”. Оттам в началото на месеца се разграничиха категорично от документа, но в последните дни не са заявявали позиция, което означава, че може и да са размислили. За да бъде одобрена конвенцията, е достатъчно депутатите от “Воля” да не влязат въобще в залата. Регистрират ли се, дори да се въздържат, гласовете на най-голямата партия и ДПС ще стигнат, дори без тези на посочените 4-ма “против”. Причината - ратификацията минава с мнозинството на присъстващите, а не на целия състав на НС.

Фактът, че МС е приел документа, не води до задължителна ратификация. Ако той бъде одобрен и от парламента, получава автоматично водеща роля над националното законодателство. Резерви по спорните точки не са възможни и това е указано изрично в чл. 78 на конвенцията. Сред държавите, които не са я ратифицирали, макар и да са я подписали, какъвто е случаят и с България, са Великобритания, Хърватия, Гърция, Люксембург, Чехия, Словакия, Унгария, Исландия, Ирландия, Литва, Латвия и Украйна.

Лидерът на депутатите от “Обединени патриоти” Волен Сидеров предупреди, че подписването на конвенцията през 2016 г. от тогавашния правосъден министър Екатерина Захариева е без правна стойност, понеже не съдържа списък от промените в законодателството, до които ще доведе. Последното е изискване на Закона за международните договори.

Синодът: Не я приемайте,

народът да отстоява

вярата си

Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, а народът да отстоява вярата си, чиито устои този документ подкопава.

С такова обръщение, подписано от патриарх Неофит и всички митрополити, излезе днес Светият синод след заседание.

Конвенцията “отрича основната библейска истина: “И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори”, предупреди Св. синод. И призова НС да не ратифицира конвенцията, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човека като самовластен господар, човека без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си, написаха митрополитите. И предупредиха, че в същото време няма здравомислещ Христов човек, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени. Но и Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа ни.

“Макар и юридически акт, конвенцията има и духовни измерения - тя е средство, което насажда чужда за нас ценностна система, за да позволи обществото да бъде управлявано по нов модел, съответен на интересите на малка част от него”, предупреди Св. синод. Оттам са категорични, че нов превод не би променил нищо, понеже “в официалния текст на английски език навсякъде, където се говори за “социален пол”, се използва терминът “джендър”, което е категорично разграничено от понятието “пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред. Чрез употребата на “джендър” се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие. Тези понятия се използват с цел превръщането в държавни политики на една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж или жена. Тази идеология, която при ратификация се превръща в правов ред, задължителен за българските граждани, отрича основна библейска истина: “И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори”, цитират Светото писание от синода. Те порицават и въвеждането на обучение за нестереотипните роли на пола. Последствията от отричане на библейските истини са трагични и ние сме свидетели на тях в много общества, в които “джендър” идеологията отдавна е държавна политика, предупреждава синодът.

Борисов: Няма да допуснем

насилие над жени и деца

“Няма да допуснем насилие над жени и деца”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс днес. Премиерът Борисов е подчертал, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както е уверил пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

“Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали да ратифицира, или не Истанбулската конвенция. Това, разбира се, ще бъде напълно суверенно решение. Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях също така бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко”, заявил пък Тимерманс според съобщение на ЕК.

“Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си просто защото е жена. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега - заедно. Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам”, казал още вицепрезидентът на ЕК.

С Борисов са дискутирали и европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Двамата са се обединили около мнението, че стабилността на региона е от ключово значение за цяла Европа и затова е важно те да получат ясен европейски път на приобщаване.

По време на председателството България ще търси съгласие по всички теми, включително и за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и ще работи за единството на Европейския съюз, увери Борисов.

Най-големите

притеснения и как

им отговаря СЕ

Съветът на Европа разпространи официално опровержение на всички опасения, с които противниците на Истанбулската конвенция я атакуват. Ето ги:

Какво означава терминът gender?

Gender и sex са две различни неща. В конвенцията първото е базирано и на двата биологични пола и означава “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете”.

Задължени ли са държавите да провеждат уроци по сексуална ориентация съгласно конвенцията?

Не. Държавите по никакъв начин не се задължават да включват в учебната програма уроци за сексуална ориентация.

Длъжни ли са държавите да признаят транссексуални лица за бежанци?

Не.

Трябва ли държавите да признаят трети пол?

Не. Терминът “трети пол” се отнася до категория хора, които не се идентифицират като мъже или жени. Конвенцията не изисква от държавите да определят специален законов статут за тези хора. От страните се изисква само да избягват дискриминация на основата на половата идентичност.

Разрешава ли конвенцията еднополовите бракове?

Не.