И молитви срещу третия пол от днес (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6678691 www.24chasa.bg
Митрополит Антоний снима обсъждането с телефона си. СНИМКА: Йордан Симeонов

90% на общественото обсъждане и всички религии - против документа. Синодът няма да отстъпи, почва молебен канон към Божията майка

Поне 90% от присъстващите на обсъждането на Истанбулската конвенция се обявиха “против” ратифицирането ѝ. Дебатът в голямата аула на СУ “Св. Кл. Охридски” бе организиран от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт. Това настоя Старозагорският митрополит Киприан. “Тя е средство за насаждане на чужда нам система. Нов превод няма да промени нищо - с gender в оригинала се преследват цели, различни от насилието. Диктатура на природата” - така определи Дядо Киприан документа.

След изказването архиереят се прекръсти и напусна мероприятието с останалите представители на Св. синод. След тях в аулата на Алма матер останаха само хоругвите със Спасителя, Богородица с Младенеца и Васил Левски, които митрополитите донесоха.

След като митрополитите напуснаха аулата, Светият синод излезе с позиция, че ще се бори активно срещу ратифицирането на конвенцията, която води до “духовна смърт” за народа. Владиците призоваха православния български народ на усърдна молитва срещу документа.

Извънредно във всички храмове ще се отслужва молебният канон към Пресвета Богородица. Обръщението да се прочете след светата литургия от църковния амвон на 28 януари - Неделя на митаря и фарисея, решиха от синода.

След БПЦ против конвенцията се обявиха и католиците - в лицето на Богдан Пенев, който подчерта, че документът предефинира пола и отнема от семейството отговорността за възпитанието на децата. Против се обявиха и Обединените евангелски църкви в България. Протестантският пастор Румен Борджиев предупреди, че документът представлява

“змийски яйца,

сложени в красив

целофан”

Първият адвокат на медсестрите в Либия Владимир Шейтанов, специалист по международно право и дългогодишен служител на МВнР, каза, че международни договори не се приемат под натиск, което е заложено в чл. 7 от закона. “Това е насилие над свободната ни воля. Все повече случаят ми прилича на този с българските евреи през Втората световна война. Имаме международен натиск и абсолютна съпротива на обществото”, настоя Шейтанов.

“Обявете за нищожен чл. 3, т. в (за социалния пол). Цецка Цачева е права - не се отменят мъжът и жената, но и не се забранява въвеждането на нови полове”, подчерта юристът Райчин Рачев. И показа чужд документ, признаващ цели 33.

“Има понятие

хомосексуалност

на развитието

- преходна фаза за мъже до 22 г., които нямат хетеро полов контакт. Почти 30% от тях минават през фазата и тя може да стане трайна под влиянието на

емисари и на

хирургическа

индустрия

за смяна на пола. Доходоносен бизнес. Искаме ли с нашите деца да сме част от тази индустрия”, каза Александър Янев.

Никола Бонев от фондация “В подкрепа на децата” призовава НС да направи оценка на законодателството и да осигури стриктно спазване на действащите актове. “Против сме въвеждането на нови понятия. Като баща на 3 деца ще мога да съм многодетна майка, ще искам повишение на заплатата и по-ранно пенсиониране. Ще разцъфти хирургията. Конвенцията е троянски кон”, каза Бонев.

“Документът е нищожен и няма правна сила - не е гласуван по надлежния ред от Комитета на министрите на СЕ - нито с гласуване, нито с консенсус”, възпротиви се Мадлен Кирчева от Български народен събор.

Диана Димова от социален център в Стара Загора напомни през сълзи за убитата от мъжа си Елена. Миналата година 23 жени споделили тази съдба.

“Спрете да внушавате, че ние, които сме против конвенцията, сме за насилие на жените”, скочи Лидия Даскалова от Гражданска инициатива на родителите в Пловдив.

Омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Цецка Цачева и ректорът на СУ “Св. Кл. Охридски” усетиха от самото начало напрежението в аулата.

В Калифорния 27% от

децата - срещу пола си

В Калифорния след приемането на джендър обучение 27% не потвърждават биологичния си пол. Аз имам дъщеря на 2 г., която скоро ще бъде обхваната от образователната система. Как ще ме компенсира държавата, ако един ден дойде и ми каже: “Мамо, мисля, че съм момче”?” Това попита Силвия Сарафова от “Гражданска инициатива на родителите в Пазарджик”.

Боян Захариев от движение “Възраждане” предупреди, че заради конвенцията раждаемостта още ще падне: “Вразумете се, вашите деца и внуци няма да ги има.” Василианна Мерхеб, политолог и председател на “Младежка организация за гражданска алтернатива”, предупреди задочно премиера Бойко Борисов и депутатите, които вече си бяха тръгнали: “Внимавайте, пипнете ли вярата на народа, пипнете ли децата, ние ще въстанем. Цяла България ще въстане.” В желанието си НС да ратифицира конвенцията, Борисов сам клател европредседателството.

“Не може да подменяте нашата воля - служите на тези, които сме ви избрали, а не на Брюксел”, “Оправете действащото законодателство”, крещяха хората масово в аулата. Десетки организации са писали срещу конвенцията до НС и до правосъдното министерство. От тази на юристите “Свобода за всеки” предупредиха, че тя подкопава традиционното семейство и определя мъжете като насилници.