Истанбулската конвенция да мине бързо, иска ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680763 www.24chasa.bg

Две комисии на парламента я спънаха

БСП настоява народът да реши в референдум

Истанбулската конвенция да влезе за ратификация в пленарната зала още в сряда, 31 януари. Такава заръка са получили депутатите от ГЕРБ, разбра се неофициално днес.

Хората на ГЕРБ гласуваха “за” на три от петте парламентарни комисии, в които е разпределен документът и които заседаваха. Той успя да мине само през външната, и то след уверенията на представител на правосъдния министър Цецка Цачева, че съпътстваща декларация ще уточни спорните текстове. Конвенцията получи 10 гласа “за” (ГЕРБ и ДПС), 7 “против” (“Обединени патриоти” и БСП) и 1 “въздържал се” (“Воля”). Такова гласуване се очаква да се произведе и в пленарната зала.

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли конвенцията с 9:10 гласа. Везните наклони депутатът Георги Марков (какво каза - виж долу - б.а.) - единственият от ГЕРБ, който открито се заявява “против”. С неговия плюс гласовете на “Обединени патриоти” и БСП пратеният от правителството документ падна.

Правната комисия не успя да прокара документа, който взриви спокойствието в държавата. По настояване на червения Пенчо Милков и Емил Димитров от “Обединени патриоти” точката падна от дневния ред.

Парламентарната група на БСП иска да преустанови гледането на Истанбулската конвенция в НС, докато се проведе референдум по нея, обяви в парламента лидерът Корнелия Нинова. Тя изтъква, че към конвенцията не е приложен обяснителен доклад, който да указва какви промени в родното законодателство ще последват, което прави подписването ѝ през 2016 г. от тогавашния правосъден министър невалидно.

Нинова заяви, че подписите за референдум, въпросът в който да звучи “За” ли сте, или “против” ратификацията на Истанбулската конвенция?”, ще бъдат депозирани в деловодството на НС още утре. Паралелно с това БСП внася допълнения в закони, които покриват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над жени и деца.

“Откога приемаш референдума за форма на демокрация? Нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за теб не съществува? Но понеже искаш да трупаш точки с народна любов, референдум за Истанбулската конвенция може да има.” Така се обърна към Нинова през фейсбук Слави Трифонов.

Георги Марков:

Обичам Борисов,

но не съм вярвал,

че ще дойде момент

да се четат молитви

да не мине закон

“Като тръгнат джендърите по детските градини и училищата и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси.”

Това предупреди Георги Марков, който с изказването си буквално зашемети депутатите в парламентарната комисия по младежта и спорта, която отхвърли конвенцията. И продължи още по-ударно: “Аз съм най-верният на Борисов - само Юнкер е преди мен, че го и целува, но не съм мислил някога, като член на 3 законодателни комисии, включително и на Великото НС, а после и като конституционен съдия, че ще дойде момент да се четат молитви, за да не се приеме закон!”

“Отличници сме на Европа, прилежни и лоялни към ЕС, но един път можем да кажем, че това, че сме най-бедни, не значи, че сме ненормални. Има ли някой в тази зала, на когото да не му е ясно какво е жена, че Истанбулската конвенция трябва да ми го казва, след което да слага запетая и да добавя “социален пол”, което е вече различно от “мъж” и “жена”, срази Марков документа. И напомни на колегите си, че съгласно чл. 5, ал. 4 на конституцията конвенцията, според чийто чл. 78 нямаме право на резерви именно по спорните текстове, става автоматично водеща част от вътрешното ни право.

“Иначе темата за закрила на жените от насилие е много важна и затова трябва да се постараем да усъвършенстваме нашето законодателство. За чест и слава, сме по-добре с борбата срещу насилието от Германия, където бяха публично насилени 1200 жени пред светата кьолнска катедрала”, отсече Марков.

Президентът: Сега не е

моментът да се ратифицира

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Призовавам парламентът да прояви разум. Това заяви президентът Румен Радев при отчета на първата година от мандата му.

Той и вицепрезидентът Илияна Йотова декларираха, че няма разкол между тях по темата, но отново се разминаха в мненията си. Йотова призова за ратификация и обясни, че винаги ще е на страната на слабите и онеправданите.

Голяма част от престъпленията са свързани с домашно насилие, а извършителите дори не считат, че са извършили престъпления, отбеляза тя. Според нея превенцията в Закона за защита от домашно насилие не изпълнява своите функции.