Истанбулската конвенция да мине бързо, иска ГЕРБ (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6680763 www.24chasa.bg

Две комисии на парламента я спънаха

БСП настоява народът да реши в референдум

Истанбулската конвенция да влезе за ратификация в пленарната зала още в сряда, 31 януари. Такава заръка са получили депутатите от ГЕРБ, разбра се неофициално днес.

Хората на ГЕРБ гласуваха “за” на три от петте парламентарни комисии, в които е разпределен документът и които заседаваха. Той успя да мине само през външната, и то след уверенията на представител на правосъдния министър Цецка Цачева, че съпътстваща декларация ще уточни спорните текстове. Конвенцията получи 10 гласа “за” (ГЕРБ и ДПС), 7 “против” (“Обединени патриоти” и БСП) и 1 “въздържал се” (“Воля”). Такова гласуване се очаква да се произведе и в пленарната зала.

Парламентарната комисия по младежта и спорта отхвърли конвенцията с 9:10 гласа. Везните наклони депутатът Георги Марков (какво каза - виж долу - б.а.) - единственият от ГЕРБ, който открито се заявява “против”. С неговия плюс гласовете на “Обединени патриоти” и БСП пратеният от правителството документ падна.

Правната комисия не успя да прокара документа, който взриви спокойствието в държавата. По настояване на червения Пенчо Милков и Емил Димитров от “Обединени патриоти” точката падна от дневния ред.

Парламентарната група на БСП иска да преустанови гледането на Истанбулската конвенция в НС, докато се проведе референдум по нея, обяви в парламента лидерът Корнелия Нинова. Тя изтъква, че към конвенцията не е приложен обяснителен доклад, който да указва какви промени в родното законодателство ще последват, което прави подписването ѝ през 2016 г. от тогавашния правосъден министър невалидно.

Нинова заяви, че подписите за референдум, въпросът в който да звучи “За” ли сте, или “против” ратификацията на Истанбулската конвенция?”, ще бъдат депозирани в деловодството на НС още утре. Паралелно с това БСП внася допълнения в закони, които покриват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над жени и деца.

“Откога приемаш референдума за форма на демокрация? Нали един референдум с гласували 3 милиона и половина българи за теб не съществува? Но понеже искаш да трупаш точки с народна любов, референдум за Истанбулската конвенция може да има.” Така се обърна към Нинова през фейсбук Слави Трифонов.

Георги Марков:

Обичам Борисов,

но не съм вярвал,

че ще дойде момент

да се четат молитви

да не мине закон

“Като тръгнат джендърите по детските градини и училищата и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси.”

Това предупреди Георги Марков, който с изказването си буквално зашемети депутатите в парламентарната комисия по младежта и спорта, която отхвърли конвенцията. И продължи още по-ударно: “Аз съм най-верният на Борисов - само Юнкер е преди мен, че го и целува, но не съм мислил някога, като член на 3 законодателни комисии, включително и на Великото НС, а после и като конституционен съдия, че ще дойде момент да се четат молитви, за да не се приеме закон!”

“Отличници сме на Европа, прилежни и лоялни към ЕС, но един път можем да кажем, че това, че сме най-бедни, не значи, че сме ненормални. Има ли някой в тази зала, на когото да не му е ясно какво е жена, че Истанбулската конвенция трябва да ми го казва, след което да слага запетая и да добавя “социален пол”, което е вече различно от “мъж” и “жена”, срази Марков документа. И напомни на колегите си, че съгласно чл. 5, ал. 4 на конституцията конвенцията, според чийто чл. 78 нямаме право на резерви именно по спорните текстове, става автоматично водеща част от вътрешното ни право.

“Иначе темата за закрила на жените от насилие е много важна и затова трябва да се постараем да усъвършенстваме нашето законодателство. За чест и слава, сме по-добре с борбата срещу насилието от Германия, където бяха публично насилени 1200 жени пред светата кьолнска катедрала”, отсече Марков.

Президентът: Сега не е

моментът да се ратифицира

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Призовавам парламентът да прояви разум. Това заяви президентът Румен Радев при отчета на първата година от мандата му.

Той и вицепрезидентът Илияна Йотова декларираха, че няма разкол между тях по темата, но отново се разминаха в мненията си. Йотова призова за ратификация и обясни, че винаги ще е на страната на слабите и онеправданите.

Голяма част от престъпленията са свързани с домашно насилие, а извършителите дори не считат, че са извършили престъпления, отбеляза тя. Според нея превенцията в Закона за защита от домашно насилие не изпълнява своите функции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и