ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682820 www.24chasa.bg
Цветанов, шефовете на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев и по правни въпроси Данаил Кирилов и заместничката на последния Десислава Атанасова обявиха, че ГЕРБ изтегля конвенцията засега. СНИМКА: Румяна Тонeва

Дотогава - активен дебат с гражданите и с църквата

БСП си внесе въпроса за референдум по темата

ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

Отлагаме Истанбулската конвенция, докато обществото се запознае по-добре с нея. Това обяви вчера лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

Той поздрави председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че организира дебат по документа. Правело се всичко възможно до края на седмицата да има още един. ГЕРБ не се отказва да вкара документа отново в Народното събрание, за да бъде той ратифициран до края на българското европредседателство, т.е. до 30 юни, обясни Цветанов.

ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

Точката бе изтеглена още вчера от дневния ред на водещата парламентарна комисия - по вероизповеданията и правата на човека. А още в началото на деня пред bTV вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че с Бойко Борисов се разбрали да се изчака, и потвърди, че няма начин патриотите да подкрепят коалиционния партньор по темата.

ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

Решението на ПГ на ГЕРБ е съгласувано с премиера Бойко Борисов, заяви и Цветанов. Потвърди още, че депутатите от ГЕРБ са

ГЕРБ изтегли Истанбулската конвенция до лятото (обзор)

получили в сряда

есемеси да

приемат веднага

конвенцията,

но даване на указания по този начин било практика на всички партии преди важни гласувания.

“Не разбираме защо БСП имат двойно поведение. Преди са настоявали за приемането ѝ, сега са против нея”, атакува Цветанов. “За” конвенцията по време на международни социалистически форуми гласували Деница Златева, Ваня Добрева и самата Корнелия Нинова, посочи лидерът на депутатите от мнозинството.

Малко по-късно пиарът на ГЕРБ Никола Николов пусна във фейсбук копие от резолюцията на ПЕС, приета от Съвета на партията в Лисабон в началото на декември м.г. В документа европейските социалисти се обявяват в подкрепа на Истанбулската конвенция и записват, че ще оказват натиск за бързото ѝ приемане от страните в ЕС и извън съюза.

Междувременно БСП внесе в деловодството на НС въпроса за националния референдум, който иска. Той е формулиран: “Покрепяте ли Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция?” В обяснителния доклад към конвенцията - т. 53, пише, че от голямо значение за нейния предмет са транссексуалните лица, травеститите и други групи хора с нестандартно поведение, цитираха левите.

“Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан -

“за” или

“против” да

пребиваме

жените и децата в България”, коментира от Швейцария премиерът Бойко Борисов. “Надали има по-религиозен човек в управлението от мен”, подчерта той. Затова ще се консултира с БПЦ и с мюфтийството, щом се прибере. “Ще приемем с резерви, текст по текст”, увери Борисов. Според чл. 78 от конвенцията обаче този вариант е категорично невъзможен точно за спорните текстове. Поради същата причина съпътстващата декларация на Полша не е приета от Съвета на Европа.

Волен Сидеров благодари на ГЕРБ, че са се вслушали в призива да изтеглят документа. “По принцип сме “за” пряката демокрация, но е много важно как ще бъде формулиран въпросът”, подчерта Сидеров на въпрос подкрепя ли искането за референдум. “Не знаем какво ще се случи. Може да почне трета световна война, всичко е много динамично”, отвърна той на въпрос как ще коментира срока до юни, който постави ГЕРБ за ново разглеждане на спорния документ.

Зам.-шефът на групата на патриотите Искрен Веселинов пък отсече, че в сряда НС е приело конвенция, чакала от 48 г. Така и тази можело да почака.

Терминът “социален пол” въведен у нас през 2016 г.

“Темата за избора на социалната роля на пола и за стереотипите, основани на пола, всъщност изобщо не се въвеждат с тази конвенция. Законът за равнопоставеността на мъжете и жените от 2016 г. вече е въвел тази терминология в нашето законодателство.”

Това заяви зам.-омбудсманът и бивш правосъден министър в кабинета “Борисов 1” Диана Ковачева. Именно социалният пол - както у нас е преведен терминът “джендър”, е сред най-атакуваните моменти в конвенцията.

“В домашна среда и изобщо насилието върху жени и деца е инкриминирано от тази конвенция. За съжаление, в България дебатът се разви по различен начин. Затова омбудсманът предлага тя да бъде приета с тълкувателна декларация и резерви”, обясни заместничката на Мая Манолова в сутрешния блок на Нова тв.

Жена се подпали с бензин - мъжът ѝ я ревнувал, пиел и я биел от години

ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Жена от ромската махала на врачанското с. Бъркачево се заляла с бензин и се подпалила след скандал с мъжа си, който редовно я биел.

В четвъртък следобед 57-годишната Павлина Демирова опитала да се самоубие чрез огън в дома си и само намесата на съседи попречила на пламъците да обхванат цялата къща.

Съседката Елка Цветанова чула виковете на жената и като видяла огъня, се обадила веднага в полицията. От Враца бързо пристигнала линейка, която откарала пострадалата в клиниката по изгаряния в столичната болница за спешна помощ “Пирогов”.

Според лекарите жената е с около 85% изгаряния по цялото тяло и има опасност за живота ѝ.

На място в Бъркачево веднага е пристигнал и полицейски екип, който започнал разследване по случая. В къщата ченгетата открили празна бутилка от 1,5 л с мирис на бензин.

Криминалистите разпитали съпруга на запалилата се Съби, който казал, че няма нищо общо с акта на Павлина.

Според хората от Бъркачево Съби злоупотребявал с алкохол и често пребивал жена си, която бягала при съседи или близки, но после пак се връщала.

В махалата подозират, че Съби е посегнал на жена си и я е подпалил умишлено. Бил страшно ревнив и не пускал Павлина да отиде дори до близкия магазин, разказват съседи.

“Съби не е лош човек, но се промени много, след като се пропи в последно време - разказа близкият до семейството Марин. - Преди 10-ина години почина най-голямата дъщеря на семейството и оттогава този човек се промени. Не можа да понесе загубата, затвори се в себе си и често правеше на Павлина скандали и по незначителни поводи.”