Бизнес на гърба на печата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6683110 www.24chasa.bg
Фирми сканират вестници от първа до последна страница и ги предлагат като продукт в интернет срещу заплащане.

Комисията за защита на конкуренцията проверява какъв е мащабът на приходите от незаконното ползване на авторско съдържание, пакетирано като пресклипинг

Бизнес, който носи между 5 и 10 милиона лева приходи всяка година, е разследван от Комисията за защита на конкуренцията. КЗК проверява какъв е мащабът на незаконното ползване на авторско съдържание на печатни издания, пакетирано като пресклипинг.

От години фирми печелят внушителни суми, сканирайки всяка сутрин цели български вестници и предлагайки срещу заплащане тези чужди продукти като свои на клиенти - абонати в министерства, съдилища, компании, неправителствени организации.

“Инвестицията” е

скромна - закупуване

по 1 брой от “24 часа”,

“Капитал”, “Труд”, “Стандарт”, “Телеграф”, “Банкер”, сканиране на всички страници и предлагане на този пакет като интернет абонамент срещу суми от 300 до 500 лева годишна такса.

КЗК е образувала по искане на “168 часа” ЕООД - издателя на “24 часа”, две производства за нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Те са срещу фирмите “Медиязуум”ООД и “Медиа Монитор” ООД, които от години правят и предлагат на клиентите си т.нар. пресклипинг - подборка от материали от печатни медии по определени теми. Освен тези подборки, които изискват някакво усилие да се следи определена тема, която е важна за клиентите им, тези фирми обаче сканират и цели вестници - от първа до последна страница, и ги предлагат като продукт в интернет срещу заплащане.

Това се прави въпреки изричното предупреждение върху всяка печатна медия, че

частичното и пълно

възпроизвеждане на

вестника не може

да се прави без

съгласие на редакцията

Освен това е и подсъдно, тъй като изданията притежават авторски права върху материалите.

“168 часа” ЕООД е подало идентични искове и срещу “Агенция Крос” и “Фокус-Нунти” ООД и те са отразени в регистъра на антимонополния орган през декември 2017 г.

Преди около една година “168 часа” изпрати писма до фирмите, с които е поискала практиката на пълното сканиране да бъде прекратена. Състояха се и

срещи със собственици

на две от фирмите, но

без резултат,

тъй като сканирането и продажбата на pdf файловете продължават.

От писмо на собствениците на “Медиязуум” Димитър Митев и Калин Ботев се вижда, че те не възприемат дейността си като кражба на авторско съдържание. Те твърдят, че предлагат медия мониторинга си само на ограничен кръг клиенти и освен това, за да го направят, купуват бройки от изданията.

От самите интернет страници на някои от фирмите се вижда, че те

предлагат pdf файловете

на клиентите си още

в 7,30 часа сутринта

Самите вестници качват съдържанието си на сайтовете, от което всеки би могъл да го прочете, но това става доста по-късно през деня и не важи за всички материали. Освен това вестник “24 часа” също предлага pdf вариант на целия вестник срещу заплащане чрез сайта си и платформата си Mediamall.

Според съсобственика на “Медийна група България” Димитър Димитров ощетяването на издателската група е сериозно.

Затова от КЗК се очаква да провери приходите на тези фирми и да наложи наказания по силата на член 36 от Закона за защита на конкуренцията, след като направи съответните проверки на фирмите нарушители.

Чл. 36 забранява на търговските дружества действия, чрез които се осъществява нелоялна конкуренция, насочена към привличане на клиенти, в резултат на което се прекратяват или нарушават сключени договори или се осуетява сключването им.

Според закона КЗК би могла да поиска от фирмите нарушители да прекратят тази практика и ако не го направят - да им наложи глоби, които могат да стигнат до 5% от годишния им оборот.

 “24 часа” предлага на издатели да се присъединят към иска в Комисията за защита на конкуренията, за да се освети бизнесът на “сканираните вестници”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.