Грипът отлага края на първия срок, МОН пише указания (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684218 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев. Снимка Архив

Грипът може да отложи края на първия срок на много места заради принудителните ваканции. Вторият срок официално започва на 7 февруари за всички ученици от 1-и до 12-и клас, но заради екстремната ситуация в някои училища първият срок може да бъде удължен.

Децата в София са разпуснати от 29-и, понеделник, до края на следващата учебна седмица. Тогава обаче почва междусрочната ваканция (3 - 6 февруари) и така общо столичните училища ще са затворени 11 дни.

Ще бъдат подготвени специални указания за това как и кога училищата да оформят оценките за 1-ия срок, след като ще бъде пропусната последната му седмица заради грипната ваканция. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в кулоарите на парламента вчера след обявяването на епидемия в София.

“Текстът е разписан в наредбата за оценяване. Днес учителите могат да приключат срока. Би трябвало досега децата да имат текущо оценяване и достатъчен брой нанесени оценки”, обясни шефката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. По наредбата срочните оценки може да се оформят една учебна седмица преди приключването на срока и не по-късно от 2 учебни дни преди края му.

Когато ученикът не е имал достатъчен брой изпитвания или е имал отсъствия по болест например, които не са позволили да му се оформи срочна оценка, педагогическият съвет има право да удължи оформянето на неговата срочна оценка. Съветът решава всеки случай поотделно.

459 училища бяха затворени заради заради висока заболеваемост в петък, съобщиха още от министерството на образованието. 267 са софийските, които офицално разпускат децата от понеделник.

3-дневната грипна ваканция в Стара Загора пък приключи вчера, на 29 януари училищата и градините ще приемат. Остават обаче останалите мерки. С обявяването на грипна епидемия се спират свижданията в болниците, не работят женските и детските консултации и се отлагат плановите операции. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него