Грипът отлага края на първия срок, МОН пише указания (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6684218 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев. Снимка Архив

Грипът може да отложи края на първия срок на много места заради принудителните ваканции. Вторият срок официално започва на 7 февруари за всички ученици от 1-и до 12-и клас, но заради екстремната ситуация в някои училища първият срок може да бъде удължен.

Децата в София са разпуснати от 29-и, понеделник, до края на следващата учебна седмица. Тогава обаче почва междусрочната ваканция (3 - 6 февруари) и така общо столичните училища ще са затворени 11 дни.

Ще бъдат подготвени специални указания за това как и кога училищата да оформят оценките за 1-ия срок, след като ще бъде пропусната последната му седмица заради грипната ваканция. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в кулоарите на парламента вчера след обявяването на епидемия в София.

“Текстът е разписан в наредбата за оценяване. Днес учителите могат да приключат срока. Би трябвало досега децата да имат текущо оценяване и достатъчен брой нанесени оценки”, обясни шефката на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева. По наредбата срочните оценки може да се оформят една учебна седмица преди приключването на срока и не по-късно от 2 учебни дни преди края му.

Когато ученикът не е имал достатъчен брой изпитвания или е имал отсъствия по болест например, които не са позволили да му се оформи срочна оценка, педагогическият съвет има право да удължи оформянето на неговата срочна оценка. Съветът решава всеки случай поотделно.

459 училища бяха затворени заради заради висока заболеваемост в петък, съобщиха още от министерството на образованието. 267 са софийските, които офицално разпускат децата от понеделник.

3-дневната грипна ваканция в Стара Загора пък приключи вчера, на 29 януари училищата и градините ще приемат. Остават обаче останалите мерки. С обявяването на грипна епидемия се спират свижданията в болниците, не работят женските и детските консултации и се отлагат плановите операции. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради