Винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН представи мащабни инвестиции, изцяло нов профил и нов продуктов директор на бляскава церемония в столичния хотел „Маринела“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686951 www.24chasa.bg

Федерико Ричи, енолог и продуктов директор на избата, изрази увереност, че вината на „Златен Рожен“ ще се затвърдят за кратко време като едни от най-разпознаваемите на пазара

Само преди броени дни на бляскава церемония в зала EFE на столичния хотел Маринела винарска изба ЗЛАТЕН РОЖЕН, която от осем години отглежда собствени лозя и произвежда вино с марката „Златен Рожен”, представи пред над 350 поканени гости своите нови мащабни инвестиции, изцяло нов профил и нов продуктов директор – италианският винен експерт и енолог Федерико Ричи.

Събитието уважиха посланици, представители на дипломатически мисии, колеги винари, партньори и приятели като Любен Дилов-син, Милен Велчев, Георги Мамалев, Димитър Туджаров — Шкумбата, Мехмед Дикме и др. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха винаги забавният модератор и актьор Сашо Кадиев, прелестните гласове на Веси Бонева и Донна, елегантният пловдивски джазмен Петър Салчев и ансамбъл Чинари.

Харизматичният Федерико, който има зад гърба си забележителен опит като експерт-винар, преподавател в италиански университети и консултант на прочути винарски изби в Тоскана и извън Италия, разказа с емоция за първия си контакт със земята по долината на Струма, с почвата, въдуха, вятъра, лозята и хората. Той бързо усеща, че това място е създадено от природата за вино. Впечатлен е от вината на Златен Рожен, които се характеризират с наситена структура и добре изразени сортови качества. И решава да работи заедно с екипа на избата, уверен, че с потенциала на добрите лозя и хората ще постигне забележителни резултати за кратко време.

Федерико е от 10 години в България, а със Златен Рожен работи от близо една година, като от 1 януари 2018 г. заема поста Продуктов мениджър. Под неговата професионална експертиза започва бързата експанзия на Златен Рожен. През 2017 г. е финализирана сделката по придобиването на техен конкурент, като благодарение на това увеличават своите собствени лозови масиви с над 500 декара първокласни лозя, техника и модерна поливна система, с което се превръщат в един от големите винопроизводители в района на долината на река Струма.

Към настоящия момент избата е с изцяло обновена производствена концепция и профил, а лозовите й масиви се оценяват като най-добрите в целия регион. Златен Рожен стартира производството и позиционирането на нови сортове вина във високия сегмент, за чието отлежаване се използват бъчви от френски дъб. В лозята отскоро се отглеждат нови забележителни сортове като любимият на Федерико тоскански сорт Санджовезе, характерният най-вече за Франция Пти Вердо, както и старият червен винен сорт с произход от района на Пиемонт, Италия – Небиоло. Като експеримент в избата започват да бутилират и серии Бял Мелник от Широка мелнишка лоза, с изключителен успех. Широката мелнишка лоза е уникален чисто български сорт, отглеждан от незапомнени времена в района на Мелник, за който се смята, че е пренесен по тези места от войниците на Александър Велики. От него Златен Рожен съвсем отскоро произвежда освен добре познатото червено, и деликатно и елегантно БЯЛО вино!

Заедно с разрастването, инвестициите и нововъведенията Златен Рожен концентрира усилия в разработването и предлагането на къси серии висококачествени бутикови вина за ценители в малки специализирани обекти в София и страната. Избата запазва и позициите си на доставчик на вина от средния ценови сегмент за някои от най-големите търговски вериги в страната.

За Златен Рожен:

„ЗЛАТЕН РОЖЕН” е винена изба, разположена в Мелнишкия край - в близост до село Капатово, на 20 км. южно от град Сандански и на 19 км. от село Рожен. Гроздето се добива от собствени лозови масиви по долината на река Струма – район с дългогодишни винарски традиции. Избата е модерен комплекс със завършен цикъл на производство, оборудвана с ферментационни съоръжения за контрол на всички процеси на винификация, съзряване, стабилизация и бутилиране на вината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.