Пълна промяна в Бургас през 2018 г. - строят “Арена”, 3 нови училища и промишлена зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688416 www.24chasa.bg
Спортният комплекс до жк “Славейков” трябва да отвори през пролетта.

Пешеходната крайбрежна алея до кв. “Сарафово” ще бъде готова заедно с укрепване на свлачището

2018-а ще е годината за пълна промяна на красивия морски град Бургас. С две нови огромни спортни зали, ремонт на възлови булеварди, нова промишлена зона и строителство на нови училища градът ще стане неузнаваем. Нови сгради с внушителните си по мащаб размери ще променят силуета му за десетилетия напред.

Рамката на бюджета за тази година е разчетена за 249 млн. лв. и парите покриват всички належащи нужди на града и инвестират в много нови обекти. Някои от тях са чакани с години, а други, които нямат аналог в страната, показват размах в управленското мислене.

Черешката на тортата тази година е изграждането на

гимназия за

програмисти по

идея на кмета

Димитър

Николов

Училището, което е първото по рода си в България, ще отвори в комплекс “Меден рудник” и ще обяви прием още тази есен. Идеята е учебното заведение да захранва с кадри IT сектора и да направи конкурентни в страната и чужбина младежите с диплома от него след завършване на средното си образование.

Ново училище

за 1,4 млн. лв.

ще се появи до

Морската

градина

и на мястото на старата сграда на гимназията по автотранспорт, която ще бъде съборена и изградена наново.

Ново училище се изгражда и в бургаския кв. “Горно Езерово”, а миналата година отвори иновативното “Ал. Г. Коджакафалията” в центъра на града.

“Община Бургас е единствената, която в днешно време изгражда училища. За 2 г. правим 4”, с гордост казва кметът Димитър Николов.

Надеждите на бургазлии са тази година акредитация да получи и Медицинският факултет към университета “Проф. д-р Асен Златаров”, чиято сграда вече е пред завършване. В него досега общината инвестира 4,5 млн. собствени средства, а за довършването и оборудването му в бюджета за 2018 г. са заложени още 600 хил. лв.

“Когато държавата не може да осигури средства, то тогава затягаме коланите и си ги осигуряваме ние, както стана с Медицинския факултет, който си направихме сами”, казва кметът.

През 2018 г. в Бургас ще отвори филиал и Националната художествена гимназия. Учебният корпус ще е в ефектната сграда на Магазия 1 на пристанището, чийто втори етаж общината ще преустрои за студенти и преподаватели.

В края на годината на груб строеж трябва да се извиси и дългоочакваната спортна зала “Арена Бургас” за 50 млн. лв., която държавата строи върху общински терен чрез “Академика 2011” ЕАД. Многофункционалната сграда, на която преди 3 г. легендарният Сергей Бубка направи първа копка, е с капацитет за 6000 седящи места.

Залата ще бъде

най-голямата в

Южна България

и ще кандидатства за домакинство на състезания от европейското по лека атлетика през 2021-а или 2023 г. Тя ще е и първата в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация.

Не по-малко впечатляващ се очертава и

новият спортен

комплекс за

16,7 млн. лв.

на площ от 21 дка в парка до компекс “Славейков”, който събира на едно място плувен басейн с олимпийски размери, футболно игрище и тенис кортове с трибуни. Освен с елегантната си визия, съоръжението ще вдъхне нов живот на цял един район, планиран до 2-3 г. да се превърне в новото сити на Бургас с чисто нов квартал с високи и модерни сгради от стъклобетон. Спортният комплекс вече е готов и трябва да отвори тази пролет.

С най-голямо нетърпение обаче бургазлии очакват ремонта на емблематичния булевард “Богориди”, който води към Морската градина. Сега той е разкопан за полагане на новата канализация и после ще бъде покрит с ефектна настилка, ново осветление и зеленина. Проектът за “шпарца”, както старите бургазлии наричат улицата, е много впечатляващ и коренно променя облика в центъра на Бургас. Ще се ремонтират и

9 улици от

историческия

център, като

повечето ще

бъдат павирани,

за да са в ансамблов синхрон с обновения “Богориди”. Булевардът, който е любим и на туристите в Бургас, трябва да бъде готов за лятото.

“За края на май не давам гаранции, по скоро за края на юни”, обясни зам.-кметът по строителството Чанка Коралска.

С нова визия срещу 11 996 774 лв. ще се сдобие и другият прочут бургаски булевард “Демокрация”. Освен реконструкция с изграждане на бърз автобусен коридор по него ще бъде въведена и интелигентна система за управление на светофари, която ще разрежда трафика по оживената пътна артерия.

7 758 281 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП “Региони в растеж”, а останалите 4 208 463 са собствено финансиране от общината.

Цялостен ремонт е предвиден и за по-малки възлови улици и булеварди на различни места в града, както и изграждане на много паркинги върху общинска земя.

През 2018 г. са предвидени достатъчно средства за изграждане на

нова южна

промишлена

зона

Процедурата вече е задвижена с предложение на кмета Димитър Николов до общинския съвет за изработване на ПУП с урегулирани поземлени имоти за производствени дейности с необходимите комуникации и улици към тях.

Тази година ще бъде завършен и последният етап от пешеходната крабрежна алея от Бургас до кв. “Сарафово” с укрепване на свлачището там. През последните години тя се наложи като любимо място за разходки на бургазлии и туристи далеч от жилищното строителство и натоварения трафик.

Модернизацията на Онкологичния комплексен център с дооборудването му на световно ниво продължава със

строителство

на нова болница

за химиотерапия

Инвестицията за милиони левове ще вдигне нивото на здравното обслужване и ще спести средства на бургазлии да се лекуват в други градове.

На 30 позиции в града контейнерите за смет ще бъдат заменени с подземни съоръжения, като общината е заделила 1 млн. лв. в бюджета си. 17 от тях ще са в централната градска част, където ще скрият боклука по най-оживените и предпочитани за разходка от туристи улици.

СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,