Пълна промяна в Бургас през 2018 г. - строят “Арена”, 3 нови училища и промишлена зона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6688416 www.24chasa.bg
Спортният комплекс до жк “Славейков” трябва да отвори през пролетта.

Пешеходната крайбрежна алея до кв. “Сарафово” ще бъде готова заедно с укрепване на свлачището

2018-а ще е годината за пълна промяна на красивия морски град Бургас. С две нови огромни спортни зали, ремонт на възлови булеварди, нова промишлена зона и строителство на нови училища градът ще стане неузнаваем. Нови сгради с внушителните си по мащаб размери ще променят силуета му за десетилетия напред.

Рамката на бюджета за тази година е разчетена за 249 млн. лв. и парите покриват всички належащи нужди на града и инвестират в много нови обекти. Някои от тях са чакани с години, а други, които нямат аналог в страната, показват размах в управленското мислене.

Черешката на тортата тази година е изграждането на

гимназия за

програмисти по

идея на кмета

Димитър

Николов

Училището, което е първото по рода си в България, ще отвори в комплекс “Меден рудник” и ще обяви прием още тази есен. Идеята е учебното заведение да захранва с кадри IT сектора и да направи конкурентни в страната и чужбина младежите с диплома от него след завършване на средното си образование.

Ново училище

за 1,4 млн. лв.

ще се появи до

Морската

градина

и на мястото на старата сграда на гимназията по автотранспорт, която ще бъде съборена и изградена наново.

Ново училище се изгражда и в бургаския кв. “Горно Езерово”, а миналата година отвори иновативното “Ал. Г. Коджакафалията” в центъра на града.

“Община Бургас е единствената, която в днешно време изгражда училища. За 2 г. правим 4”, с гордост казва кметът Димитър Николов.

Надеждите на бургазлии са тази година акредитация да получи и Медицинският факултет към университета “Проф. д-р Асен Златаров”, чиято сграда вече е пред завършване. В него досега общината инвестира 4,5 млн. собствени средства, а за довършването и оборудването му в бюджета за 2018 г. са заложени още 600 хил. лв.

“Когато държавата не може да осигури средства, то тогава затягаме коланите и си ги осигуряваме ние, както стана с Медицинския факултет, който си направихме сами”, казва кметът.

През 2018 г. в Бургас ще отвори филиал и Националната художествена гимназия. Учебният корпус ще е в ефектната сграда на Магазия 1 на пристанището, чийто втори етаж общината ще преустрои за студенти и преподаватели.

В края на годината на груб строеж трябва да се извиси и дългоочакваната спортна зала “Арена Бургас” за 50 млн. лв., която държавата строи върху общински терен чрез “Академика 2011” ЕАД. Многофункционалната сграда, на която преди 3 г. легендарният Сергей Бубка направи първа копка, е с капацитет за 6000 седящи места.

Залата ще бъде

най-голямата в

Южна България

и ще кандидатства за домакинство на състезания от европейското по лека атлетика през 2021-а или 2023 г. Тя ще е и първата в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация.

Не по-малко впечатляващ се очертава и

новият спортен

комплекс за

16,7 млн. лв.

на площ от 21 дка в парка до компекс “Славейков”, който събира на едно място плувен басейн с олимпийски размери, футболно игрище и тенис кортове с трибуни. Освен с елегантната си визия, съоръжението ще вдъхне нов живот на цял един район, планиран до 2-3 г. да се превърне в новото сити на Бургас с чисто нов квартал с високи и модерни сгради от стъклобетон. Спортният комплекс вече е готов и трябва да отвори тази пролет.

С най-голямо нетърпение обаче бургазлии очакват ремонта на емблематичния булевард “Богориди”, който води към Морската градина. Сега той е разкопан за полагане на новата канализация и после ще бъде покрит с ефектна настилка, ново осветление и зеленина. Проектът за “шпарца”, както старите бургазлии наричат улицата, е много впечатляващ и коренно променя облика в центъра на Бургас. Ще се ремонтират и

9 улици от

историческия

център, като

повечето ще

бъдат павирани,

за да са в ансамблов синхрон с обновения “Богориди”. Булевардът, който е любим и на туристите в Бургас, трябва да бъде готов за лятото.

“За края на май не давам гаранции, по скоро за края на юни”, обясни зам.-кметът по строителството Чанка Коралска.

С нова визия срещу 11 996 774 лв. ще се сдобие и другият прочут бургаски булевард “Демокрация”. Освен реконструкция с изграждане на бърз автобусен коридор по него ще бъде въведена и интелигентна система за управление на светофари, която ще разрежда трафика по оживената пътна артерия.

7 758 281 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП “Региони в растеж”, а останалите 4 208 463 са собствено финансиране от общината.

Цялостен ремонт е предвиден и за по-малки възлови улици и булеварди на различни места в града, както и изграждане на много паркинги върху общинска земя.

През 2018 г. са предвидени достатъчно средства за изграждане на

нова южна

промишлена

зона

Процедурата вече е задвижена с предложение на кмета Димитър Николов до общинския съвет за изработване на ПУП с урегулирани поземлени имоти за производствени дейности с необходимите комуникации и улици към тях.

Тази година ще бъде завършен и последният етап от пешеходната крабрежна алея от Бургас до кв. “Сарафово” с укрепване на свлачището там. През последните години тя се наложи като любимо място за разходки на бургазлии и туристи далеч от жилищното строителство и натоварения трафик.

Модернизацията на Онкологичния комплексен център с дооборудването му на световно ниво продължава със

строителство

на нова болница

за химиотерапия

Инвестицията за милиони левове ще вдигне нивото на здравното обслужване и ще спести средства на бургазлии да се лекуват в други градове.

На 30 позиции в града контейнерите за смет ще бъдат заменени с подземни съоръжения, като общината е заделила 1 млн. лв. в бюджета си. 17 от тях ще са в централната градска част, където ще скрият боклука по най-оживените и предпочитани за разходка от туристи улици.

СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Германия нищи канала за крадени тузарски коли, който бе разбит у нас преди 4 месеца, научи "България Днес". Родните криминалисти сгащиха банда, наемала луксозни автомобили от Германия, които отмъквала и докарвала в България. Тук след интервенции по рамата колите били продавани на нищо неподозиращи купувачи.

Григор Димитров няма да вземе участие в традиционния турнир "Некер Къп" на острова на милиардера сър Ричард Брансън. Най-добрият български тенисист не е сред поканените звезди за тазгодишното издание на благотворителната изява. То ще се проведе от 24 до 29 ноември на острова на Брансън - Некер. Вече няколко години Брансън провежда про-аматьорската

Плочките на входа на Южния парк в София откъм бул. Витоша се надигнаха. За това алармираха граждани в социалните мрежи тази сутрин. Случаят отново повдига въпроса за качеството на ремонтните дейности в