Готви се унищожение на затворените морски комплекси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690202 www.24chasa.bg
Плажът пред курорта Ривиера

Плажовете на Албена, Слънчев ден, Ривиера, Св. св. Константин и Елена могат да се окажат в съмнителни ръце

Всеки вече може да наеме плажовете на семейните курорти, които бяха получени на концесии преди 20 години

От Албена алармират, че ще падне качеството на услугата, ще се появят шумни дискотеки

От Слънчев ден и Ривиера предлагат спешна промяна в закона

Мрачни лета се задават за комплексите Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена, които предлагат най-качествените туристически услуги. Външни наематели могат да вземат плажовете пред тези семейни курорти, да издигнат дискотеки и кръчми.

Според източник от Министерски съвет от три месеца министерство на туризма е внесло предложения за провеждането на нови концесионни договори на Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена, но не е ясно защо процедурите не тръгват.

Хаосът е

предизвикан от

чисто новия

Закон за

концесиите,

приет от

депутатите

по Коледа

Променените правила ще влязат в сила обаче чак през 2019 г., а концесиите на плажовете в затворените комплекси изтичат през следващите месеци.

В същото време поне година и половина ще отнеме създаването на концесионен регистър, писането на две наредби, създаването и приемането на стратегия за концесиите, структуриране на консултативен съвет за концесиите и още куп нови изисквания. Месеци ще са нужни само за преминаването на контрола върху концесиите към приватизационната агенция.

Изтичащите концесии за плажовете в Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св.Константин и Елена са собственост на дружествата, които притежават тези курорти през последните две десетилетия.

Курортите са

получили

т.нар. “концесия

по право”,

която съществуваше в стария Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и са стопани на плажа от раздържавяването им досега. По новия закон обаче те нямат предимство и всеки желаещ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

В дупката от година и половина докато задейства новият закон, плажовете се раздават по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, тъй като министерство на туризма не може да си позволи да остави в държавата плажове без надзор.

Ако за Слънчев бряг, където за стотиците собственици на хотели е безразлично кой ще стопанисва плажната ивица, в затворените комплекси, които са на първа линия, това не е така.

Например в курорта Албена концесията, която е удължавана вече веднъж, изтича в края на 2018 г. Главният изпълнителен директор на комплекса Красимир Станев очаква “ужасни истории”, ако на предстоящия конкурс курортът не спечели надпреварата.

“Това ще е равносилно на убийство за нас. Инвестицията в един плаж е нищо в сравнение с вложенията на хотелиерите, а в същото време концесионерът държи лост за въздействие върху целия курорт.

Той може да

направи шумна

дискотека, да не

почиства плажа

и да развали качеството на цялата услуга. Ние години наред стискахме зъби и плащахме по около 2,5 млн. лв. концесионно възнаграждение на държавата. Но не се отказахме, защото иначе щяхме да провалим качеството на преживяването за туриста”, каза Станев. Той не вижда начин подобни на Албена курорти да получат предимство, защото това не се предвижда от новия закон. Напомни обаче, че навсякъде в Европейския съюз инвеститорите в хотели и курорти имат собственост и върху концесионерите на съответните плажове.

Старата концесия

за плажа пред

Слънчев ден

също изтича

тази година, но там ситуацията е по-особена. Преди два месеца министерство на туризма е обявило търг за наем. Собственикът на комплекса Слънчев ден Георги Гергов е обжалват акта и докато съдът не се произнесе окончателно, не може да има нов наемател. Самият

Гергов предлага

спешна промяна

в закона за

подобни случаи,

защото вземането на концесията за плажа от друг концесионер може “да му съсипе бизнеса”.

“Те не могат да ме накарат да съдействам на друго дружество, защото при нас той няма как да мине за плажа, без да мине през комплекса. Няма как да прехвърчи отгоре. В същото време новият концесионер може да ме рекетира както си иска и аз да не мога да предложа плаж на клиентите си, с които имам договори”, каза Гергов.

Докато в Албена и Слънчев ден се готвят за черен летен сценарий, в Ривиера той вече в ход. На 15 януари се е провел търг за наемател на плажа там, който е спечелен от софийската фирма “Съмър Инвест” ЕООД. Не е обявена концесия, защото прозцедурата е дълга, а старата концесия на “Ривиера” АД изтича на 10 юли.

Ако все пак след времве с новия закон има концесия, тя според юристи нямало да влезе в колизия с договора за наем. Наемателят си поемал риска да си тръгне по-рано.

Търгът с тайно наддаване за 5 години напред е спечелен от "Съмър Инвест" като било записано, че чадърът и шезлонгът ще струват по 10 лв. на ден. “Съмър Инвест” Според източници от бранша е свързана с Големия Маргин, който в последните години показва устойчив интерес към бизнеса с плажове. “Съмър Инвест” през май миналата година

спечели

наддаването за

северния плаж

на Бургас,

а малко преди това и за плажа Обзор-мотела. През октомври м.г. обаче министерството и наемателят в Обзор развалиха договора по взаимно съгласие.

Куриозното в случая с Ривиера обаче е, че новият наемател на плажа трябва да влезе на 10 юли - в пика на сезона и не е ясно нито как двете страни ще си предадат управлението, нито какво ще загубят туристите.

Самият комплекс е сключил и за тази година договори с туроператорски фирми, според които

на гостите на

Ривиера се

предоставят

безплатно чадър

и шезлонг

на плажа и сега се изправя пред невъзможността да потвърди тази услуга.

От Ривиера потвърдиха, че са загубили търга, но обжалват, защото са убедени, че при провеждането му са били нарушени много процедури.

"Всичко това хвърли в пълен стрес екипа ни, който вече е направил резервациите за сезона, готвим няколко международни конференции. Договорите са подписани. Неочакваната ситуация доведе до голямо разочарование в партньорите ни и

в Ривиера вече

се получиха

първите

анулирани

резервации,

обясни собственикът на комплекса Весела Кюлева-Станкова.

Според нея е напълно неясно как ще се менижира плажът, тъй като наемателите нямат достъп до него освен през частната собственост на “Ривиера” АД. Весела Кюлева също смята, че е нужна промяна в закона за концесиите в частта за плажовете пред затворените комплекси и те да имат приоритет при участието в процедурите за наем и концесия, защото имат и най-сериозен интерес плажът да е добре поддържан.

“Самата държава

ще има по-голям

финансов интерес

собствениците

да стопанисват

плажовете,

защото ние от 20 години плащаме по 300 хиляди лева концесия на държавата, а спечелилият търга, доколкото имам информация, ще внася във фиска 169 999 лева - почти двойно по-малко", пресмята Кюлева-Станкова.

Тя споделя, че всяка година през последните 20 са инвестирани много над 300 хиляди лева в плажно-спасителната дейност, за да са спокойни и сигурни почиващите.

В Албена всяка година почиват към 62 000 гости, в Св. св Кностантин и Елена - над 73 000, а в Слънчев ден - около 14 000. 

Над 3 милиона лв. годишно са влизали в държавата от концесионерите

Годишното концесионно възнаграждение за държавата от плажа пред курорта “Ривиера” през последните години е било около 350 000 лв. Докато бъдещият наемател на същия плаж ще плаща на държавата малко над 200 хил. лв. по силата на договора, постигнат след търг с тайно наддаване.

Ако същата история се случи и с “Албена”, разликата ще е още по-драстична, тъй като там плажът е несъизмеримо по-голям и годишното концесионно възнаграждение е било винаги над 2 млн. лв. на година, като е достигало максимално до 2,5 млн. В “Слънчев ден” концесионерът е плащал между 250 000 и 300 000 лв. всяка година на държавата.

Концесионното възнаграждение се изчислява като твърда сума върху активната площ на плажа и се повишава в течение на годините само ако има инфлация, но с много малък процент.

При наемите има значение само интересът, който е проявен към наддаването. Държавата определя само минимален праг и който предложи най-много - печели. Често се случва, когато няма кандидати, да се прави второ наддаване с 20% по-ниска първоначална цена, а се случва дори и трето с наполовина по-нисък праг в сравнение с първоначалния.

Цената на чадъра и шезлонга, които наемателят обещава, не участват в търга. Те обаче се вписват в договора с Министерството на туризма и ако при евентуална проверка се окаже, че са по-високи, това може да е основание за разваляне на договора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и