Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693253 www.24chasa.bg
Кметът Марин Рачев

 

Комитетът “Да спасим община Септември” подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

Щети за 13 млн. лева е нанесъл на община Септември кметът Марин Рачев - това е посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) след проверка на ДАНС. "24 часа" видя документа през декември.

Постановлението е изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд, се казва в документа. Днес спецпрокуратурата направи акция в община Септември.

Проверката е започнала през август 2017 г., когато инициативният комитет “Да спасим община Септември” и местни жители подават сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Те посочват, че кметът Марин Рачев възлага обществени поръчки и сключва договори с фирми, които са свързани с него, заяви пред “24 часа” председателят на комитета Николай Баташки. Той допълни, че са

събрани 5283

страници с

доказателства

за нарушения

“В документите са цитирани данни за нарушения на Закона за обществените поръчки. Раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са и доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка.

В преписката са и резултатите от проверки на ДАНС и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за работата на Рачев”, твърди Баташки, който бил уведомен от прокуратурата за резултатите. 

В документите на обвинението е посочено, че за периода 2016-2017 г. 11 фирми, в които собственици или управители са Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска, спечелили или изпълнявали обществени поръчки по договори с община Септември.

Според прокурор от “Антикорупция” може да се направи основателен извод, “че кметът на Септември Марин Рачев е възложил в нарушение на Закона за обществени поръчки редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в тях, управители и собственици на дружествата са негови близки и роднини.

Според доклада от АДФИ по време на изпълнение на строително-монтажните дейности са съставяни документи за осъществен контрол, но реално той не е упражняван. От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите, които са изпълнители на обществените поръчки, нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. Собствениците на фирми сключвали допълнителни договори за наеми, което оскъпява проектите.

По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември възлизат на около 13 млн. лева, се казва в постановлението на прокуратурата. Отделно от това при проверките е констатирано, че голяма част от

възложените

дейности не

са изпълнени

в пълен обем

или въобще не са извършени, но са разплатени.

За какво конкретно става дума в документите? Управителката на някои от фирмите изпълнители Гергана Стоянова живее на съпружески начала със Стоимен Загорски. Той е собственик на дружествата “Чепинска кариера” и “Менсъл груп”. В тях като управител и впоследствие “собственик в сянка” е участвал кметът Рачев.

В момента Загорски е служител в община Септември, съобщава майка му на проверяващите. Името на майката е Светла Димитрова, посочена като управител на други фирми, спечелили обществени поръчки от общината.

Третата жена, собственик на подобни фирми, е Владимира Бояджийска. Нейният съпруг Пламен Бояджийски е в близки отношения с кмета Рачев. Отделно Бояджийска и съпругата на кмета - Васка Рачева, са втори братовчедки.

“Владимира Бояджийска като собственик на фирма “Лео газ 80” е собственик на имота, на който е построена бензиностанция, находяща се на входа на Септември. На логото и е изписано “Рачев”. Бензиностанцията е отдадена под наем на фирма “Ойл Транс-ПЗ”. Собственик на фирмата е Станимира Тодорова Асиева, за която се предполага, че е човек на кмета Рачев”, се казва в документите на прокуратурата.

“Лео газ 80” и Владимира Бояджийска фигурират и в сделка с община Септември - продажби на имот край село Варвара. Той е с площ 95,535 дка и първоначално е бил собственост на вече заличената от съда през 2014 г. фирма “Стройкомерс”, когато управител и съсобственик на дружеството е сестрата на Рачев - Татяна.

Парцелът е продаден от съдия-изпълнител на публична продан за 12 250 лв. на “Петролин” с управител Милен Кехайов. През 2015 г. той го препродава на “Лео газ 80”, собственост на Владимира Бояджийска, за същата сума.

Новият собственик го разделя на парцели. С единия е образуван нов поземлен имот с площ 10 дка. През март 2017 г. в настоящия кметски мандат на Рачев този имот от 10 дка е продаден от “Лео газ 80” на община Септември за 147 580 лева без ДДС. По груби сметки цената на парцела само за 3 г., когато го придобива общината, е скочила 117 пъти.

Във връзка с постановлението на прокуратурата

от “Да спасим

община

Септември”

искат кметът да

бъде отстранен

от поста, тъй като има вероятност да повлияе на разследването, заяви председателят му Николай Баташки.

Рачев бе издигнат от ГЕРБ и спечели изборите на първия тур. Името му нашумя няколко месеца преди вота в тв разследване за фирма, за която се твърдеше, че е негова собственост и която инертни материали от Чепинска река извън рамките на концесията. Последваха проверки и концесията бе прекратена.

В окръжния съд на Пазарджик се води дело срещу Рачев. Той е обвинен, че в качеството му на едноличен търговец е укрил и не е платил данъци от продажбата на петролни горива в размер на 115 000 лева.

Марин Рачев: Не съм облагодетелствал близки и приятели - това установи и комисията за конфликт на интереси

Кметът на Септември Марин Рачев изпрати през декември до “24 часа” писмено становище, в което обяснява своята гледна точка по обвиненията.

Имотът от 10 дка е закупен на цена, определена от независим оценител и по решение на общинския съвет. Теренът е бил придобит за строителство на компостираща инсталация за зелен отпадък. Теренът е със смесено предназначение. На този етап общината не разполагала с друг имот за тези цели. Изграждането на инсталацията ще доведе до по-ниски такси за битови отпадъци, казва Рачев.

“Важно е и че има влязъл в сила Общ устройствен план, чиято подготовка и процедура за обособяване на зони е започнала в предишния кметски мандат и е недопустимо да се изграждат обекти извън утвърдените в този план - в това число и зоната за компостираща инсталация”, твърди Рачев.

Кметът опровергава и другите констатации, като твърди, че колкото и обществени поръчки да са проведени в общината и да са сключени договори, дейностите по тях не са възлагани, докато не се осигури финансиране.

Според него тази система е изградена, за да се избегнат тромавите процедури по обжалване на обществени поръчки, от което страдали много общини в страната.

Рачев отрича и да е възлагал поръчки на близки и приятели, като цитира проверка на местната комисия за конфликт на интереси, която не открила нарушения. Той твърди още, че не е собственик на бензиностанция на изхода на Септември, и смята, че това може да се провери много лесно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на