На 4 г. детето трябва да брои до 5, да дава идеи за игра и да рецитира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6696749 www.24chasa.bg
Ранното обхващане в образователната система гарантира равен достъп на децата, твърдят специалистите. СНИМКА: Пиер Петров

Четиригодишните ще се учат да броят до 5, ще познават цветовете, ще назовават и показват дължина на предмети, като използват думите дълъг, къс, по-дълъг и по-къс.

Децата ще трябва да разпознават и назовават частите на денонощието - сутрин, обед, вечер и нощ. Ще разпознават и годишните сезони, ще казват наизуст стихчета и гатанки и ще преразказват по дадени опори кратка приказка.

Това е заложено като очаквани резултати от задължителното предучилищно образование на 4-годишните. По разчети на Министерството на образованието и науката

до 2020 г. то ще

обхване поне

95% от децата

За да влязат и най-малките задължително в забавачка, е нужна поправка в Закона за предучилищното и училищното образование. Той влезе в сила през 2016 г. и въведе задължително предучилищно обучение от 5-годишна възраст. “Промяната за 4-годишните е в управленската ни програма. Не сме се отказали от нея”, потвърди просветният министърът Красимир Вълчев.

В държавния образователен стандарт са разписани очакваните резултати в 7 образователни направления: български език и литература, математика, околен свят, физическа култура, изобразително изкуство, музика и конструиране и технологии.

В раздела за общуване с околните е записано, че 4-годишните трябва

да определят

полово-ролевата

принадлежност

на членовете на семейството, да описват собствените преживявания и постъпки, както и да назовават отговорности на близките си и свои отговорности към тях. Децата ще трябва да дават и свои идеи за игра.

“Преди въвеждането е важно МОН да направи

анализ на

Ваня Трайкова
Ваня Трайкова

наличието на

Бойка Софийска
Бойка Софийска

свободни места, за възможностите да бъдат поети всички деца, които подлежат на включване в задължително предучилищно образование. Преди да имаме цялата картина и да сме сигурни, че има място за всяко дете, няма да предприемем мярката”, обясни Ваня Трайкова, експерт в дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование”.

На 4 г. детето трябва да брои до 5, да дава идеи за игра и да рецитира

Въвеждането на задължително предучилищно образование от 4 години е превенция на отпадане от училище. Основната цел е повишаване на грамотността, защото в тази възраст е силно развитието на езиковите умения. Така децата, чийто майчин език не е български, ще се справят по-лесно в 1-и клас. Формира се положителна нагласа към училището и мотивация за учене, изтъкват още специалистите предимствата на предучилищното образование.

Резултатите от PISA на деца, които са били над 1 г. на градина, са с 40 точки по-високи, сочат анализи на МОН.

Целта е тотално разгръщане на потенциала на детската личност - физически, духовно, емоционално, коментира Бойка Софийска, директор на 129-а детска градина в София “Приказен свят” , която е доктор по педагогика. Тя смята, че нововъведението ще даде равен достъп до образование на всички деца.

“Родителите не трябва да имат никакви притеснения, предучилищната подготовка не трябва да се бърка с училищното образование. В детската градина

всички дейности

протичат под

формата на игра Не се предвижда увеличение на обема на знанията. Няма да настъпи промяна. Голяма част от децата посещават детска градина още от 3 години по желание на родителите, а сред 4-годишните са близо 80%”, обясни още Ваня Трайкова.

Законът сега предлага алтернатива на задължителното предучилищно обучение (което може да е както в детска градина, така и в подготвителна група в училище) - това е самостоятелната организация, т.е. родителят да се занимава с детето вкъщи.

При такъв вариант обаче веднъж годишно детето трябва да бъде заведено в градината, за да проверят учителите дали постигат държавния образователен стандарт.

Тест лови пропуски още на 3 г.

За постигане на обективна оценка на развитието на децата и за точното определяне на риска от проблеми в скрининг изследванията следва да се прилагат стандартизирани и адаптирани за България инструменти с добри психометрични свойства. Към тях се отнася скрининг тестът за тригодишни деца, създаден през 2013 г. от екип изследователи от БАН, СУ и НБУ, обясни доц. Мария Атанасова от Института за изследване на населението и човека на БАН.

В съдържателен план той покрива основните аспекти на детското развитие, съответно с пет субскaли: двигателно, познавателно, емоционално, социално и езиково, като отразяват очакваните постижения на децата в този възрастов диапазон.

Тестът е съобразен с българската езикова и културна специфика.

След пилотната фаза скрининг тестът е приложен в изследване на близо 6000 деца, въз основа на което са изведени норми за развитието на децата по седмици във възрастовия диапазон 3 г. - 3 г. 6 м.

Родители проверяват

готов ли е първолакът

Родители по желание проверяват дали детето им е готово за 1-и клас. Най-активни са през май и юни, за да проверят нивото на училищната готовност на детето.

Директори също проверяват, за да получат информация за децата и те да бъдат равномерно разпределени в класовете. Недостигналите училищна зрялост се насочват към детски психиатър, педиатър или най-често към логопед.

Това каза д-р Анелия Момчилова, специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, която се занимава с диагностика на училищната зрялост на 6-7-годишни. Методиката е препоръчителна от Столичната регионална здравна инспекция.

Физическото развитие е първата част от методиката - ръст и тегло. Има и тест, който изследва познавателните умения на децата. При него върху лист с очертана рамка детето трябва

да нарисува

човешка фигура

Така показва познава ли частите на човешкото тяло, обясни д-р Момчилова. Математическият тест давал възможност да се разбере умее ли да оперира с множество. В задачата има нарисувани еднакви фигури в групичка - 3, 8 и 2. Условието е да се огради група, която отговаря на числото 8. На тази възраст децата вече могат да броят от 1 до 10.

Друг тест

проверява

паметовите

възможности

Състои се от 5 серии по 4 цифри, казани на детето през 5 секунди. То трябва да го повтори в същия ред. Тестът “родна реч” изисква да съставят просто и сложно изречение. Темата е за кучето или за любимото животно. “Кучето е най-добрият приятел на човека” е отличният отговор.

Д-Р АНЕЛИЯ МОМЧИЛОВА

За една минута децата на 6-7 г. трябва да зачертаят фигури, които имат еднакъв признак. По какво се различават, дръжките са надолу, нагоре, настрани. Често децата в бързината изпускали по цели редове. Това е тест за устойчивост и обем на внимание.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда