12 г. след убийството на сестрите Белнейски делото срещу втория в зверството е спряно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6698873 www.24chasa.bg
РОСИЦА БЕЛНЕЙСКА

Бащата на Росица и Христина почина от инфаркт, майка им Фани се грижи за осиновената си дъщеря, а извършителят Лазар Колев е в затвора до живот

- Знаеш ли коя дата е днес - ме попита вместо поздрав Фани Белнейска, която срещам случайно пред сградата на община Пазарджик. С нея не сме се виждали повече от година.

- Защо - отговарям инстинктивно, без да се замисля.

- Днес е 29 януари - най-тъжният ден в живота ми. На тази дата преди 12 години бяха убити моите момичета - казва Фани, като ме гледа със стоманен, нетърпящ възражение поглед.

Замълчавам от неудобство, след което питам притеснено: “Как си, Фани?” 

Отгворът е бърз и еднозначен: “Справям се. Нали знаеш, че съм мъжко момиче!”

Фани Белнейска е майка на жестоко изнасилените и убити през януари 2006 г. сестри Росица и Христина Белнейски.

Убийството им потресе цялата страна и месеци, дори години наред беше сред най-обсъжданите теми в държавата.

За тежкото престъпление признат за виновен и осъден на доживотен затвор без право на замяна от всички съдебни инстанции е рецидивистът Лазар Колев. Той изтърпява наказанието си в затвора в Пазарджик, като и до момента отрича вината си и твърди, че присъдата му е съдебна грешка.

Обезобразените

и голи тела на

18-годишната

Росица и

15-годишната

Христина са

открити на

31 януари от

овчаря Георги

Дерменджиев в местността Грамадите, на няколко километра от Пещера. Няколко дни преди това около полунощ на 28 януари те напускат заведение в центъра на Пазарджик, където се забавлявали със съученици. Разделят се с приятелите си и тръгват пеша по централния бул. “България” към гарата, където живеят. 

След този момент следите им се губят, докато не са намерени тeлата им. Майката Фани и бащата Стоимен подават сигнал в полицията за изчезналите си деца едва на 30 януари, но вече е безвъзвратно късно.

Започва безпрецедентна за българските стандарти операция по издирване на извършителите на жестокото двойно убийство. В нея участват над 50 оперативни полицейски служители от Пазарджик, София и Пловдив, прокурори, следаватели и експерти. Мобилизиран в издирването на практика е и целият състав на полицейската дирекция в Пазарджик.

Сформиран е оперативен щаб под ръководството на тогавашния пазарджишки окръжен прокурор Иван Даскалов. Следовател по случая е младият и неопитен тогава Атанас Илиев, който отговаря за Пещера. Оперативният екип се води от началника на “Криминална полиция” в Пазарджик Стоян Кочев. Лице на операцията и човекът, които обира всички негативи от разследването, е тогавашният директор на областната полицейска дирекция Жоро Стоицев.

Аутопсията на убитите сестри показва, че двете са починали от тежки черепно-мозъчни травми вследствие на удари с тъп предмет. По-малката сестра Христина е и душена. Тя е била изнасилена вагинално преди смъртта си, а сестра ѝ Росица - анално.

Умъртвяването

им е извършено

на неизвестно и

до момента

място, а на

Грамадите

само са били

изхвърлени

телата  

В рамките на разследването са разпитани над 1000 лица. За първи път в родната криминалистика анални ДНК проби от Росица Белнейска са занесени от тогавашния вътрешен министър Румен Петков в САЩ.

Направените изследвания в най-прочутата лаборатория на ФБР в Куантико обаче не успяват да извлекат ДНК профил на извършител.

Безпрецедентно се прави неуспешен опит за искане на съдействие от САЩ и Русия, които да предоставят сателитни снимки от местността Грамадите в деня, за който се предполага, че там са изхвърлени телата на двете момичета от убиеца.

Въпреки неимоверния обществен натиск и свършената огромна по обем работа повече от 2 г. след убийството резултат от разследването няма. Под угрозата следственото дело по случая да бъде спряно през април 2008 г. тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски, вече покойник, възлага разследването на двойното убийство на следователя от НСлС Веселин Мартински. Той на практика започва всичко отначало, след като се запознава детайлно с всичко свършено до момента от огромното по обем оперативното дело.

След като прави следствен експеримент на Грамадите, Мартински възлага нова съдебномедицинска експертиза на телата на момичетата на националния консултант по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов, който също вече е покойник.

Професорът ексхумира телата на сестрите от гробището в пазарджишкото с. Главиница и извършва с екипа си нова аутопсия. Месец по-късно проф. Раданов обявява сензационно, че сестри Белнейски са убити при катастрофа. В публичното пространство се разпространяват небивали теории за смъртта на момичетата.

Големият пробив настъпва през ноември 2008 г., когато експертът от Института по криминалистика на МВР Иван Иванов успява да извлече при ново изследване възложен от следовател Мартински ДНК профил на извършител от проби, взети от тъкан под ноктите на Росица Белнейска и влагалището на Христина.

Сравнителният анализ показва, че извлечената ДНК е на Лазар Колев, който към онзи момент излежава присъда за грабеж в затвора в Пазарджик. В база данни на МВР се пази ДНК на Колев, който през 1998 г., 18-годишен, е задържан и осъден за изнасилване. 

От вагиналните натривки на по-малката сестра Христина е извлечен втори ДНК профил на мъж, който и до момента не е открит. При всички разпити на Лазар Колев, дори и пред съдилищата в Пазарджик, Пловдив и ВКС той категорично отрича да е убил сестрите Белнейски, като твърди, дори че никога през живота си не ги е виждал.

Колев обаче буквално е “закован” като извършител от съкилийника си Владимир Славов Иширковеца, с когото са заедно в ареста на националното следствие.

В изблик на

слабост пред

Иширковеца

Колев си

признава, че е

убил сестрите

Белнейски. Славов съобщава за наученото и става главен свидетел на обвинението в процеса срещу Лазар Колев. Според обвинителния акт срещу него, изготвен от тогавашния окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, пияният Лазар Колев качва в колата си на автостоп на централния булевард Росица и Христина в нощта на 28 януари 2006 г. Оставя по-малката сестра Христина при свой неизвестен до момента приятел, а в колата си опитва да изнасили по-голямата сестра Росица.

Той обаче не знае, че момичето страда от рядкото заболяване вагенизъм, при което тя изпитва непоносими болки при проникване във вагината. Това е и причината Росица да не прави традиционен секс с дългогодишния си приятел Тончо.

Така че, като не успява да проникне в момичето по нормалния начин, Лазар Колев изнасилва Росица анално. Минути по-късно двамата тръгват с колата. Ужасена от случилото се и смазана от болка, Росица Белнейска скача в движение от колата.

Момичето е тежко ранено, но живо. Изпаднал в паника, Лазар Колев я доубива с дървен кол. Не му остава нищо друго, освен да ликвидира и Христина, която се превръща в неудобен свидетел. 

Взема момичето от мястото, където го е оставил, изнасилва го, след което го души и доубива с удари по главата и тялото. Още същата нощ той прикрива следите, като изхвърля телата на жертвите си в местността Грамадите.

След убийствата

Лазар заминава

за София, където

предизвиква

немотивиран

грабеж

на мобилен телефон от младо момиче и е задържан. Като рецидивист е осъден на 4,5 г. затвор за деянието си и на практика се скрива в пазарджишкия затвор.

Процесът срещу Лазар Колев в Пазарджик започва през февруари 2011 г., а впоследствие от всички съдебни инстанции той е признат за виновен в убийството на сестри Белнейски и получава най-тежката доживотна присъда без право на замяна. Оттогава и до момента е в пазарджишкия затвор.

Въпреки смъртта на дъщерите им семейство Фани и Стоимен Белнейски продължават да се борят с живота. През 2007 г. те първо вземат като приемно семейство 4-годишната Мария от дом в с. Лесичово, а след това я осиновяват. Детето се превръща в смисъл на живота им. На 3 февруари 2015 г. Стоимен Белнейски е открит мъртъв край коловоза на гарата в Пазарджик. Аутопсията показва, че дългогодишният железничар е починал от инфаркт, докато е на работа. 

Въпреки втория голям удар на съдбата Фани Белнейска продължава да се грижи за осиновената си дъщеря Мария, която вече е 15-годишна ученичка. Фани работи в общинския старчески дом и с Мария живеят под наем във ведомствен апартамент на БДЖ в града.

Фани не крие, че най-голямото желание е да бъде открит и вторият мъж, замесен в убийството на момичетата - този, чиято ДНК е открита във вагината на Христина. Следственото дело срещу неизвестен извършител за изнасилването на по-малката сестра обаче вече е спряно, заяви пред “24 часа” прокурор Димитрия Ганчева, която и в момента работи в пазарджишката окръжна прокуратура.

Първият прокурор, започнал разследването на двойното убийство - Иван Даскалов, сега оглавява апелативната прокуратура в Пловдив. Продължава работата си като следовател в НСлС и човекът разкрил Лазар Колев - Веселин Мартински. Бившият директор на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев отдавна е пенсионер от МВР, както и колегата му Стоян Кочев, който ръководеше оперативния екип при издирването на убиеца на сестрите.

Най-вероятно основният свидетел на обвинението срещу Лазар Колев -

Владимир Славов

-Иширковеца

е мъртъв

През 2016 г. на пътя между Шумен и Силистра е открит автомобил, подгизнал от 4 литра човешка кръв. Изследванията показват, че кръвта е на Иширковеца. Според медици загубата на такова голямо количество кръв е несъвместимо с живота. Трупът на Славов още не е открит.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и