1,5 млн. в Атина крещят: Няма да дадем името Македония! (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6699056 www.24chasa.bg
1,5 млн. се събраха на митинга. СНИМКА: РОЙТЕРС

Митингът блокира столицата, 19 000 полицаи бдят да не се пролее кръв

1,5 милиона души се стекоха в неделя на организирания антиправителствен митинг в Атина срещу решаването на дългогодишния спор, който Гърция има с Македония за името.

Хората изпълниха централния площад “Синтагма”, като развяваха огромни гръцки знамена и скандираха: “Македония е гръцка” и “Никога няма да дадем името Македония”.

От цялата страна

пристигнаха над

2500 автобуса

с протестиращи. Часове преди да отпътуват за Атина, пристигащите от Крит посетиха гроба на Никос Казандзакис в Ираклио и оттам посветиха песен на гръцкия народ преди митинга.

Около хиляда души дебаркираха с 3 ферибота в ранни зори на пристанище Пирея и се насочиха към центъра, където се включиха в историческото шествие, което е второто по рода си след това в Солун през януари.

Заради риска от сблъсъци властите бяха мобилизирали 19 000 полицаи, особено след като преди дни анархисти се заканиха, че може да се стигне до проливане на кръв.

Главен оратор на митинга бе композиторът Микис Теодоракис, а митрополитите на Сирос, Хиос и Драма отправиха поздрав от името на църквата. Протестът е подкрепен от крайнодясната партия “Златна зора” и групировката “Рубикон”.

В разтърсваща реч световноизвестният гръцки музикант Микис Теодоракис призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад, да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци.

“Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в Гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?”, заяви Теодоракис.

В речта си композиторът припомни и позицията на Гърция, формирана преди четвърт век: “Нашите политически ръководители през 1992 г. взеха решение за поддържането на обща национална линия, според която

в името на

бившата

югорепублика

няма да се

съдържа думата

Македония

по никакъв начин, с географски или други определения, като например Горна Македония или още по-лошото Нова Македония”. (Какво още каза и поиска Микис Теодоракис - виж в карето.)

На площад “Синтагма” присъства и бившият премиер от “Нова демокрация” Андонис Самарас. Той призна, че е развълнуван от образа на единството, който гръцкият народ показа на митинга.

Малко по-късно все пак

се стигна

до сблъсъци между протестиращите и полицаи, като се наложи силите на реда да използват сълзотворен газ, за да разпръснат групите, които със знамена в ръце се опитваха да преминат през полицейските барикади.

След избирането на Зоран Заев за премиер на Македония Скопие и Гърция започнаха активни действия, за да разрешат дългогодишния спор помежду си. Водещите гръцки политици не подкрепят неделния протест. Те смятат, че не могат повече да отлагат решението на въпроса с името. Самият премиер Алексис Ципрас заяви, че Република Македония е призната под това име от много държави по света и в името на страната Македония ще фигурира по един или друг начин.

Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който заяви, че “схващането, че Македония е само гръцка, е много лошо”. Към призивите за намиране на решение се присъедини и Вселенският патриарх Вартоломей.

Микис Теодоракис: Да се направи референдум

92-годишният композитор Микис Теодоракис призова в неделя за референдум по въпроса за името на Македония пред огромния митинг в Атина на гърци, които са против компромиса за името, предаде АФП.

“Ако правителството иска да се ангажира с подписа на нашата страна, то трябва първо да попита гръцкия народ”, допълни иконата на гръцката съпротива.

“През целия си живот съм се борил за единството на гръцкия народ. Трябва да застанем пред този проблем обединени като юмрук”, обяви още Теодоракис, като добави, че “да защитаваш правата на народа си не е национализъм, а патриотизъм”.

Композиторът на незабравимата музика от филма “Зорба гъркът”, за когото често се пише, че е много болен, произнесе речта си, седнал в инвалидна количка, но жестовете му бяха енергични и уверени. Той обяви, че крайната цел на съседната страна, обикновено наричана Скопие в Гърция, на името на македонската столица, е да разшири границите си, като превземе част от Гърция. “Цели техни поколения са отгледани с тази идея”, наблегна още той.

Ден преди митинга вандали нападнаха дома на Теодоракис, поляха входа с червена боя, а по стените бяха изписани със спрей заплахи. “Твоята история започна в планината и ще свърши в националното блато на площад “Синтагма”, гласи една от заплахите.

В неделя анархисти поеха отговорност за атаката. В съобщение в антиправителствен сайт те обвиниха възрастния композитор, че е застанал на страната на “националистическата и патриотичната измет” и пренебрегва положението на работническата класа, “атакувана със закони против стачките”.

61% от македонците искат решаване на спора

Македонските граждани подкрепят намирането на решение на спора с Гърция за името с цел страната да влезе по-бързо в ЕС и НАТО, показват резултатите от телефонна анкета, съобщава агенция МИА.

“За” решение се обявяват 61% от гражданите (43 напълно, а 18 на сто донякъде), сочат резултатите от анкетата, извършена от 19 до 26 януари сред 1000 анкетирани.

Подкрепа за промяна на името с цел приемане в ЕС и НАТО са изразили 50 процента от македонците (30 на сто напълно и 20 на сто донякъде) и 95 процента от етническите албанци (84 на сто напълно, а 11 на сто донякъде).

“Ще има референдум в Македония. Не мога да кажа още кога ще бъде насрочен референдумът, но той трябва да бъде допълнителна гаранция за нашите приятели от Република Гърция. Смятам, че това окончателно ще премахне техните резерви за това, че народът стои зад решението, което ще бъде взето”, заяви в петък за Нова тв македонският премиер Зоран Заев.

Според него македонците ще застанат зад решението за смяна на името на Македония. “Надявам се решението, което постигнем, да бъде достойно и за гражданите на Македония, и за гражданите на Гърция.” Това каза Заев след срещата си с Матю Нимиц, посредник на ООН в преговорите между Гърция и Македония. Заев изтъкна, че е оптимист и вярва, че спорът ще бъде решен.