Борсата показва как се продава ток за час

https://www.24chasa.bg/novini/article/6702909 www.24chasa.bg
Демонстрацията на платформата “Търговия в рамките на деня” бе уважена от председателя на КЕВР Иван Иванов (вдясно) и от шефа на БЕХ Петьо Иванов. СНИМКА: Николай Литов

Българската енергийна борса показа вчера как се търгува ток на платформата “в рамките на деня”. Очаква се новият сегмент, който да позволява да се купува на едро ток в рамките на час, да стартира от началото на март, заяви директорът на борсата Константин Константинов. До 20 февруари ще тече регистрационна процедура на бъдещите участници в нея.

Търговията в рамките на деня е последната платформа, която ще затвори сегментите на борсата. Първо стартира “търговия ден напред”, след него този за дългосрочните договори.

Новата платформа на борсата ще позволи на търговците на едро да купуват ток почти в реално време, срокът на доставка е в рамките на час след сключване на сделката. Минималните количества, които ще могат да се търгуват, са 100 киловатчаса, а минималната цена, от която ще започва наддаването, е 10 евроцента. Платежната единица е евро.

Във вторник БНЕБ произведе и още една новина. Тя стана собсвеност на Българската фондова борса и мина от Министерството на енергетиката като принципал към Министерството на финансите. Преди 2 дни разрешение за сделката даде ЕК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.