ВКС: Футболистът Балджийски трябва да лежи в затвора за убийството на юрист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6703964 www.24chasa.bg
Борислав Балджийски

3-членен състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане на апелативния делото срещу футболиста на "Монтана" Борислав Балджийски, подсъдим за убийство по непредпазливост на юрисконсулт през 2013 г.

През 2016 г. градският съд в София даде на юношата на “Левски” 4-годишна ефективна присъда. Апелативните съдии не се съгласиха с тежкото наказание на полузащитника и го замениха с условно от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Според двете инстанции обаче няма съмнение, че на 7 август 2013 г. футболистът забил юмрук в лицето на Алексов, при което той паднал. Ударил главата си в метална шахта, получил черепно-мозъчна травма и издъхнал. Разпрата тръгнала след обидна реплика на юриста към приятелка на футболиста, с която той и негов авер минавали с кола покрай казино “Милениум” на бул. “Гоце Делчев”.

Върховните съдийки Лада Паунова, Красимира Медарова и Блага Иванова обаче са категорични, че присъдата на футболиста не трябва да е условна. Според тях наказанието трябва да е 3 г. ефективно. Те пишат в мотивите си: „Не е съобразено обстоятелството, че смъртта на Алексов е причинена в резултат на ненужна агресия, многократно надхвърляща повода за конфликта“.

Според ВКС, за да бъде отложено изтърпяването на наказанието, трябва да има положителен извод, че целите на наказанието ще бъдат постигнати и без ефективното му изтърпяване. "В случая целите на генералната превенция не биха се постигнали с отлагане на изтърпяването", посочва ВКС.

С подобни указания магистратите връщат папките на друг състав на Софийския апелативен съд. По закон ВКС може да реши делото, както прецени, ако то стигне за трети път на последна инстанция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.