За година парите в оборот се увеличиха с 1,5 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705016 www.24chasa.bg

За една година парите в оборот са се увеличили с 10,95%, показват последните данни на БНБ. В края на декември 2017 г. те са били 15,7 млрд. лв. срещу 14,2 млрд. в края на 2016 г.

Най-чувствителен по традиция е бил ръстът им в четвъртото тримесечие на 2017 г., когато те са се увеличили с 623,4 млн. лв., или с 4,13% .

Анализатори обясняват ръста на парите, с които се разплащам, е с по-големия БВП, респ. с произведените в повече стоки и услуги и с увеличението на реалните доходи.

Делът на банкнотите в общата стойност на парите, които са в оборот, остава почти непроменен - книжните пари са 97,64% и са с 0,01% повече в сравнение с декември 2016 г.

Средната по стойност условна банкнота е 33,85 лв., като през четвъртото тримесечие тя се е увеличила с 0,18 лв., сочи статистиката на БНБ. За едногодишен период тя е добавила към стойността си 1,35 лв., или 4,17%. Обяснението на експертите е, че нарастването на условната средна банкнота е резултат от високия темп на ръст в паричното обращение на броя банкноти от 50 и от 100 лв. и от постепенната замяна на двулевовата банкнота с монета.

Към края на декември 2017 г. делът на разменните монети в стойността на парите в обращение е само 2,31%, като той продължава да намалява.

Средната по стойност разменна монета в обращение в края на 2017 г. е 0,16 лв., толкова, колкото беше тя и в края на септември. За едногодишен период нейната стойност е нараснала с 0,01 лв., което отразява замяната на хартиената двулевка с металната. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,