За година парите в оборот се увеличиха с 1,5 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705016 www.24chasa.bg

За една година парите в оборот са се увеличили с 10,95%, показват последните данни на БНБ. В края на декември 2017 г. те са били 15,7 млрд. лв. срещу 14,2 млрд. в края на 2016 г.

Най-чувствителен по традиция е бил ръстът им в четвъртото тримесечие на 2017 г., когато те са се увеличили с 623,4 млн. лв., или с 4,13% .

Анализатори обясняват ръста на парите, с които се разплащам, е с по-големия БВП, респ. с произведените в повече стоки и услуги и с увеличението на реалните доходи.

Делът на банкнотите в общата стойност на парите, които са в оборот, остава почти непроменен - книжните пари са 97,64% и са с 0,01% повече в сравнение с декември 2016 г.

Средната по стойност условна банкнота е 33,85 лв., като през четвъртото тримесечие тя се е увеличила с 0,18 лв., сочи статистиката на БНБ. За едногодишен период тя е добавила към стойността си 1,35 лв., или 4,17%. Обяснението на експертите е, че нарастването на условната средна банкнота е резултат от високия темп на ръст в паричното обращение на броя банкноти от 50 и от 100 лв. и от постепенната замяна на двулевовата банкнота с монета.

Към края на декември 2017 г. делът на разменните монети в стойността на парите в обращение е само 2,31%, като той продължава да намалява.

Средната по стойност разменна монета в обращение в края на 2017 г. е 0,16 лв., толкова, колкото беше тя и в края на септември. За едногодишен период нейната стойност е нараснала с 0,01 лв., което отразява замяната на хартиената двулевка с металната. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",