За година парите в оборот се увеличиха с 1,5 млрд. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705016 www.24chasa.bg

За една година парите в оборот са се увеличили с 10,95%, показват последните данни на БНБ. В края на декември 2017 г. те са били 15,7 млрд. лв. срещу 14,2 млрд. в края на 2016 г.

Най-чувствителен по традиция е бил ръстът им в четвъртото тримесечие на 2017 г., когато те са се увеличили с 623,4 млн. лв., или с 4,13% .

Анализатори обясняват ръста на парите, с които се разплащам, е с по-големия БВП, респ. с произведените в повече стоки и услуги и с увеличението на реалните доходи.

Делът на банкнотите в общата стойност на парите, които са в оборот, остава почти непроменен - книжните пари са 97,64% и са с 0,01% повече в сравнение с декември 2016 г.

Средната по стойност условна банкнота е 33,85 лв., като през четвъртото тримесечие тя се е увеличила с 0,18 лв., сочи статистиката на БНБ. За едногодишен период тя е добавила към стойността си 1,35 лв., или 4,17%. Обяснението на експертите е, че нарастването на условната средна банкнота е резултат от високия темп на ръст в паричното обращение на броя банкноти от 50 и от 100 лв. и от постепенната замяна на двулевовата банкнота с монета.

Към края на декември 2017 г. делът на разменните монети в стойността на парите в обращение е само 2,31%, като той продължава да намалява.

Средната по стойност разменна монета в обращение в края на 2017 г. е 0,16 лв., толкова, колкото беше тя и в края на септември. За едногодишен период нейната стойност е нараснала с 0,01 лв., което отразява замяната на хартиената двулевка с металната. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ по обвинения в изнасилване. Това обявиха от окръжната прокуратура в Кларк Каунти. Според властите няма убедителни доказателства за сексуално насилие над Катрин Майорга и случаят се прекратява. Срещу Роналдо започна разследване във връзка с обвиненията на

Изключително тежки работни дни има певицата Лилана. Изпълнителката, която от дълго време е извън светлините на прожекторите, бе заловена от топпапараците на "България Днес" да пазарува. За минути Лилана влезе в супермаркет, откъдето си взе здравословно мляко и кола, след което изхвърча с бърза крачка.

На пазар за гримове се впусна устатият коафьор Валентин Кулагин, видя "България Днес". Участникът във „ВИП брадър“ изпробва качествата на различни четки и мазила за украса на женските лица и видимо остана доволен от продукцията. Гримьорът, който казва, че Бог и майка му са го дарили с невероятен ген и няма нужда от почти нищо,