БСП: Цацаров да провери използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6705685 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКИ: Румяна Тонева

"Обръщаме се към главния прокурор Сотир Цацаров с искане да назначи вътрешна проверка в Районната прокуратура в Шумен. Имаме няколко въпроса: На какво основание Районната прокуратура е разпоредила на МВР Шумен, и то на Противодействие на икономическата престъпност, да води разследване и да изисква от общопартийната контролна комисия на БСП информация за следното: Кои лица са присъствали на делегатски събрания на БСП, кои лица са участвали в общински съвети и членство на хора в партията?" . Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

"Питаме господин Цацаров използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка? Към министъра на вътрешните работи: От кога противодействие на икономическата престъпност не се занимава с корупция, а с разследване кой е член на БСП. Вчера излезе доклада на Международния валутен фонд, че сме на първо място по сива икономика. И икономическа полиция, вместо да се занимава с това, прави цяло разследване кои са членовете на БСП и кои са участвали в нейни партийни форуми", обясни Нинова. По думите й в последните години се упражнява натиск и насилие над граждани, както и изнудване на малък и среден бизнес. Соцлидерката бе категорична, че се упражнява натиск над инакомислещите и "ако кажеш нещо срещу властта, върху теб се изсипва цялата държавна машина".

"Уволняват те от работа, пращат ти НАП, митници и всички държавни служби. В сърцето на Европа по време на председателството цари беззаконие и диктатура. Искаме да кажем на тези хора, че всеки български гражданин, който бъде подложен на това ще има нашата защита с всички законови български и европейски средства, защото това е борба и за свобода на слово, и различно мнение, демокрация и плурализъм", каза още тя.

БСП: Цацаров да провери  използвана ли е прокуратурата в Шумен за политическа поръчка (Обновена)

"Ето конкретно за какво става дума: член на БСП, който е бил държавен служител е уволнен от служба, заради това, че е бил член на партията. Но не спират дотук и образуват тази проверка, и го обвиняват, че е нарушил закона, който казва, че - държавният служител не може да бъде член на ръководен орган на партията. Нашият ръководен орган е единствено Националния съвет. Този човек не е бил член", категорична бе шефката на червените. Нинова обясни, че човекът е бил обикновен служител в Комисията по конфликт на интереси и е бил уволнен миналата година. Писмото, в което прокуратурата изисква данните за присъствените листи, членове на партията и лицата в общинските съвети, пък постъпило на 23 януари тази година в партията на социалистите.

"Тоест нарушавайки и заобикаляйки, почват цялото това ровене в партията в Шумен и в София", посочи Нинова.

"От министъра на вътрешните работи не очакваме сериозна реакция, защото той е политическо лице и изпълнява политическите поръчки на партията, която го е излъчила - ГЕРБ. Очакваме сериозна намеса на главния прокурор и проверка на действията на прокуратурата в Шумен. И отговор - Имало ли е изпълнение на политическа поръчка? Не може държавна машина и независими органи да бъдат ангажирани с мачкане на политически опонент и репресия на граждани, независимо от коя политическа сила са. Ще срещнат нашата категорична съпротива с всички законови средства", допълни още тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното