Затвор до 45 дни и фиш за над 1400 лв. за шофьори, рушащи правилата у съседите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711085 www.24chasa.bg
Сръбски катаджия край Белград СНИМКА: РОЙТЕРС

Какво трябва да знаете, ако шофирате в околните държави

В Турция, Румъния, Сърбия и Македония искат колата да е подготвена за зимните условия

Затвор до 45 дни и глоби от над 1400 лева грозят шофьорите, които нарушават правилата за движение в съседните на България страни. Ако ви се налага да пътувате скоро, трябва да знаете, че в Румъния, Сърбия, Македония и Турция изискват колата да е подготвена за зимни условия.

В Сърбия за агресивно управление се дава затвор от 30 до 60 дни, а ако то е довело до ПТП - затвор от 45 до 60 дни и отнемане на 17 точки. При пътуване в съседната страна, ако нивото на алкохол в кръвта на шофьора е над 0,3%, той е заплашен от глоба от над 80 лв. Водачите на мотори, начинаещите и професионалните шофьори пък нямат право да пият и капка алкохол.

При катастрофа в Сърбия всички участници в произшествието се

проверяват за

алкохол, а тези,

които откажат,

ги вкарват

в затвора

Ако сте без колан или возите дете на предната седалка, глобата е малко над 80 лв. От 100 до 330 лв. се вземат при неправилен завой. За неправилно изпреварване се глобява от 100 до 300 лв. или те пращат 30 дни в затвор. Отнемат се и точки.

При преминаване на червено санкцията е от 248 лв до 495 лв., 30 дена затвор или отнемане на книжка.

В Сърбия през

цялата година е

задължително

шофирането с

включени къси

светлини

Ето още някои изисквания към шофьорите в Сърбия:

- В периода от 1 ноември до 1 април автомобилите трябва да са оборудвани с 4 зимни гуми.

- Деца до 3 г. могат да бъдат оставяни на предната седалка само в предпазни столчета и при условие че въздушната възглавница е изключена.

- В населено място в Сърбия максималната разрешена скорост е 50 км/ч, на извънградски път е 80 км/ч, на двупосочни пътища - 100 км/ч, и на магистрала - 120 км/ч. С над 30 км/ч пък не може да се кара в района на учебни заведения.

- Използването на радари е забранено, както и натискането на клаксон в населено място или през нощта.

- Предното стъкло на колата не е разрешено да бъде затъмнено, докато задното може 100%.

-Задължително е поставянето на светлоотразителна жилетка при излизане на водача от автомобила извън населените места. 

В Македония 45 евро е глобата за шофьор, който вози пиян на предната седалка. Винетки няма, но се плащат пътни такси в размер до 2 евро.

Разрешената скорост на движение на колите на магистрала е 120 км/ч, на междуградски път - 80 км/ч, а в населени места - 50 км/ч. Нарушенията се наказват с глоба от 90 до 600 лв.

В Македония

забраняват

паркирането на

по-малко от

10 метра от

контейнер

за смет

Нарушаването на тази забрана се наказва с глоба от 100 лв. Толкова е санкцията и за хвърлянето по пътищата на отпадъци от домашни животни, фасове, хартии, дъвки и пясък.

Задължително е денонощното използване на фаровете по всички пътища, а глобата за нарушители е 90 лева.

Наличието на зимни автопринадлежности е задължително в периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването се наказва с около 30 лв.

До 1400 лв. глобяват шофьори без книжка в Турция. Ограниченията за скоростта са 90 км/ч в извънградски зони, на магистрали - 120 км/ч, в населени места - 50 км/ч.

За минаване на червен светофар глобата е 160 лв. Толкова е и при превишена скорост от 10 до 30% над ограничението.

За неправилно изпреварване и за влизане в забранен път също санкциите са около 160 лв. При мятане на боклуци от колата полицията може да ви напише фиш за 40 лв. Шофьорите се глобяват при наличие на 0,5 промила алкохол в кръвта. При слушане на висока музика, докато се шофира, или

при твърде бавно

каране в Турция

може да ви

напишат фиш за

около 40 лева

В Турция се влиза с международен паспорт и без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане.

В Румъния шофьорската книжка може да се отнеме за всяко нарушение. Най-често допусканите са движение с превишена скорост, непозволено изпреварване или пресичане на непрекъсната осева линия. 

Още при

влизането в

Румъния следва

задължително да

се купи винетка

Това става срещу предоставен талон на автомобила. Винетки могат да бъдат купени от съответните пунктове на ГКПП или от бензиностанциите. Еднодневни за леки автомобили няма. Предлагат се за 7 дни (3 евро), 30 дни (7 евро), 90 дни (13 евро) и 12 месеца (28 евро).

Ако ви отнемат книжката, се налага забрана за шофиране на територията на Румъния от 30 до 90 дни. Санкцията влиза в сила 15 календарни дни от датата на отнемането. Стандартното ограничение на скоростта (освен ако с пътни знаци не е указана друга скорост) е 50 км/ч за градски пътища, 90 км/ч и 100 км/ч за извънградски шосета и 130 км/ч за магистрали и скоростни пътища.

Доста българи са си патили от високи глоби в Хърватия най-вече заради превишена скорост. Причината са безупречните, равни като тепсия и неособено натоварени магистрали, на които шофьорите често се увличат със скоростта.

По аутобаните в страната няма стационарни камери, но освен стандартните патрули, които обикновено дебнат на мостовете над пътя, има

хърватски

пътни полицаи,

които засичат

скоростта с

“цивилни” коли

Те задължително са комби, със затъмнени огледала и с големи стърчащи антени. Ако забележите такава кола, която често ви изпреварва и след това намалява скоростта, имайте едно наум, защото може да е пълна с катаджии. Провинилите се лесно са спирани и задържани. Това често става на самата граница, като на потърпевшите се устройва минипрожекция на провиненията на монитор, закачен на задната врата на багажника.

Полицията има право да налага глоба на място за нарушение на правилата за движение, като издава официален документ, удостоверяващ направеното нарушение и наложеното наказание. Глобата може да бъде заплатена в срок до 8 дни в пощенски офис или по банков път.

Ако чуждестранен водач управлява МПС в Хърватия в нетрезво състояние, под въздействие на упойващи вещества/медикаменти или шофира без очила (ако са му предписани постоянни такива), освен предвидената глоба се налага и отнемане на шофьорската книжа за период до 8 дни.

В Гърция изпреварвате

неправилно - 700 евро

и ви вземат книжката

БОЙКА АТАНАСОВА, Атина

Значителен брой от пътните нарушения в Гърция се наказват освен с глоба и с отнемане на шофьорската книжка или на регистрационните номера за няколко месеца. А ако шофьор 3 пъти наруши определени правила, ще трябва отново да полага изпит за книжка. 

За говорене по мобилен телефон при шофиране, изхвърляне на цигара от автомобила, спиране на места за инвалиди, каране в резервната лента, както и движение на тирове в крайнолява лента също се отнемат книжките. При първо нарушение – за два месеца, при второ – за четири, а при трето водачите отиват на изпит.

Пътуващите в Гърция е добре да знаят, че глобата за неправилно изпреварване е 700 евро и е придружена и с отнемане на шофьорската книжка за 20 дни. Това е само едно от тежките наказания, които грозят стотиците хиляди българи, решили да пътуват на юг.

Пътната полиция в Гърция безкомпромисно налага високи глоби. Ако шофьор бъде заловен с антирадар, минимумът е 2000 евро. Освен това книжката се отнема за 30 дни, а номерата на колата се свалят за два месеца.

При минаване на червен светофар водачът се наказва със 700 евро, регистрационните табели се свалят пак за два месеца.

Полицаите в

Гърция не

вземат рушвети

За подкупване на полицай или агресивно поведение може да бъдете задържани.

Глоба от 1500 евро може да отнесе всеки, който пуши в колата си в присъствие на дете.

Шофиращите в Атина трябва да знаят, че в центъра на столицата има ограничителен пръстен, обозначен със знаци, за четни и нечетни номера. Важи от понеделник до четвъртък (от 7 до 20 ч) и в петък (от 7 до 15 ч). Един ден се движат коли с четни номера, а на следващия - нечетните. 200 евро е глобата за шофьор, който наруши правилото. При 3 нарушения се отнемат номерата на автомобила за 3 месеца. Мярката не е в сила през уикендите, на големи празници и през лятото, когато се предполага, че хората са извън града на почивка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.