Фамилното име Велев лети в Космоса с колата на Илон Мъск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6711106 www.24chasa.bg
Орлин Велев-джуниър (вдясно) с баща си пред компанията “Спейс Екс”. Отзад се вижда първата ракета, която се върна след изстрелването в Космоса.

Орлин Велев-джуниър отказва стипендия за докторантура, за да работи за милиардера

Българскoто фамилно име Велев се носи в Космоса с колата на милиардера Илон Мъск. 23-годишният Орлин Велев-джуниър е част от екипа на компанията “Спейс Екс”, която миналата седмица изстреля най-мощната съвременна ракета Falcon Heavy. Нейният товар беше червената тесла на Мъск, а на борда ѝ има табела с имената на всички служители в “Спейс Екс”, сред които и на няколко българи.

Орлин Велев отива в САЩ, когато още е бебе.

“С жена ми и сина ми, който беше тогава на 1 година, се преместихме в САЩ през 1996 г., след като аз завърших докторантура по химия в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Целта ни беше да се реализираме като независими професионалисти”, каза баща му Орлин Велев-старши. Той е изтъкнат професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по “химичнo и биомолекулно инженерство”. Велев-страши е разработил много успешна научна програма в САЩ и работи по съвременни иновационни теми като нанотехнологии, наноматериали и микророботика. Професорът има над 190 публикации и е отличен с много научни награди, включително една от двете най-престижни награди на Американския институт по инженерна химия през 2017 г.

“Възпитавахме сина си да учи много упорито и да се бори за професионалното си реализиране”, казва проф. Велев.

Още като ученик

Орлин участва в

олимпиади и

дискусиони

клубове

Страстта му от малък към математиката и инженерните науки му помага да бъде приет машинно инженерство в универстета “Джорджия Тех”.

Орлин завършва за три години и половина вместо за четири. Докато следва, изкарва 4 стажа, два от които са в компанията “Джон Диър”, а останалите в “Спейс Екс”.

“Спейс Екс” е изключително престижно и конкурентно място за работа”, разказва проф. Велев. Той допълва, че компанията има огромен брой кандидати, а за да получиш мечтаната покана за стаж или работа, трябва не само да си отличник, но и да си се изявил в профисионално отношение.

За стажа в компанията Орлин-джуниър е избран вероятно защото освен отличник e бил в ръководството на студентския клуб по роботика към “Джорджия Тех”. След дипломирането си младежът е приет да следва докторантура пo компютърни научки в “Джорджия Тех” и дори е

награден с

престижна

стипендия

от националната научна фондация на САЩ. Младежът обаче отказва, за да остане в “Спейс Екс” и да започне работа по космическите програми. Баща му допълни, че младият българин е изключително развълнуван и ентусиазиран от това, което върши при Мъск. 

Орлин е бил и един от многото млади служители с произход от цял свят, които са гледали с огромен ентусиазъм пред контролната зала изстрелването на Falcon Heavy във вторник.

“Не е само нашият син, има поне още двама българи в “Спейс Екс”, които несъмнено също са учили много и са се старали”, заяви проф. Велев.

Той имал възможността да посети няколко пъти централата на компанията в Лос Анджелис, където е видял сглобяването на двигателите Merlin, ракетите Falcon и космическите кораби Dragon.

“Спейс Екс” са изключително модерни и ефективни. Те използват технологии, които са с много години пред другите компании и правят всичко на място, заяви още проф. Орлин Велев. Той допълва, че тези техлогии включват 3D печатане с метали и последните достижения в областите на композитните материали, лазерния контрол и компютърната интеграция.

“Елън Мъск

има реална

възможност да

промени света,

който познаваме,

към по-добро”, смята проф. Велев.

Същевременно НАСА включи в каталога на спътниците автомобила “Тесла”, който беше изстрелян в Космоса с ракетата Falcon Heavy, съобщи в. “Дейли мейл”. Колата е вписана под последния 43 205-и номер.

Служители на НАСА уточниха, че докато автомобилът се намира в земна орбита, те ще могат да го наблюдават с помощта на радари и телескопи, както и другите обекти в Космоса. 

Ракетата Falcon Heavy e снабдена с 27 двигателя и е дълга 70 метра, широка 12 метра и струва 90 млн. долара. Съставена е от три ракети Falcon 9.

Стартовата ѝ тяга е около 2200 тона. Тя може да изведе до 63,8 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, в геостационарна орбита - 26,7 тона, до Марс - 16,8 тона. Falcon Heavy е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след Saturn 5.

Шофьорът на колата е манекен със скафандър, чието име е Стармен. С дясната си ръка той държи кормилото, а левият му лакът е на прозореца. Превозното средство има камери, които излъчват картина от открития Космос. От радиото звучи песента “Космическа одисея” на Дейвид Бауи

На таблото на теслата има и надпис “Без паника”, което е препратка към книгата “Пътеводител на галактическия стопаджия”. На борда са също диск с дигитално копие на научнофантастичната поредица “Фондацията” на Айзък Азимов, както и плоча, на която са гравирани имената на 6000 служители на “Спейс Екс”.

Компанията планира около 30 старта през тази година, включително още два на Falcon Heavy.

Малко след края на изстрелването Мъск сподели снимка в инстаграм, показваща една от електронните платки, вложени в колата, на която има надпис “Произведено на Земята от хора”. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята