Рожденик си върнал билета от разбилия се Ан-148 и се спасил (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6713181 www.24chasa.bg
Загинал екстрасенс имал видение - милиционери търсят нещо в полето. Снимката е от мястото на трагедията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Самолетът избухнал сред удара в земята според следствието

Жителят на Сочи Максим Коломейцев не се качил в разбилия се руски самолет край Москва по щастлива случайност. Животът му бил спасен от грешка на автосалон, разказват руски медии.

Максим се канел да замине за родния Орск, за да празнува в неделя 35-ия си рожден ден в семеен кръг. Той трябвало да излети от Сочи за Москва, където да се прехвърли на разбилия се самолет. Няколко дни преди полета обаче се наложило да си смени билетите. От автосалон в родния му град му обещали да му доставят поръчана за празника нова кола, но не успели. Отложили доставката за 19 февруари и това му спасило живота, тъй като той си презаверил билета за тази дата.

Самолетът на Саратовските авиолинии се разби 4 минути след излитането си на 11 февруари. Всички 71 души на борда - 65 пътници и 6 души екипаж, загинаха. Три деца, най-малкото от които е на 5 г., са сред жертвите, както и трима чужденци - от Швейцария, Азербайджан и Казахстан. 5-годишната Надежда Красова загинала заедно с майка си Оксана.

Роднините на пътниците ще получат по 1 млн. рубли (14 000 евро) извън застраховките. В понеделник бе обявен ден на траур в Оренбургска област.

Друг рожденик - Иля Ставски, който също в неделя навършвал 33 г., нямал късмета на Коломейцев, въпреки че бил известен като екстрасенс. Негов близък разказал, че дни преди катастрофата Иля имал странно видение - на много милиционери, които търсят нещо в полето. Той обаче изтълкувал това като знак, че не трябва да прави тържество за празника си, и не изпитал безпокойство за полета.

Пилотът на разбилия се Ан-148 Валерий Губанов бил опитен, имал над 5000 летателни часа. Но отказал самолетът да бъде облят с течност против замръзване преди фаталния полет. Сертификатът за летателна годност на машината бил до 1 юни 2018 г., съобщи зам.-прокурорът на Саратовска област Станислав Прохоров. За последен път самолетът преминал техническа проверка в град Пенза, при което не е имало забележки за неговото състояние. Украйна предложи помощ в разследването, тъй като Ан-148 е строен съвместно.

Останките на самолета се разпръснали на 300 хиляди кв. км. Първите следствени резултати сочат, че Ан-148 е избухнал след удара в земята. Но авиоексперти като специалиста по безопасност на полетите Александър Ромаков са на мнение, че разпиляването на останките на такава голяма площ говори за взрив и разпадане на самолета още във въздуха.

Очевидец помислил, че започва третата световна война. Чул се страшен трясък и на мястото се издигнала гъба като при ядрен взрив.

100 следователи работят на различни места по катастрофата, част от тях правят обиски в офисите на Саратовските авиолинии. В понеделник бе намерена и втората черна кутия - със записите на разговорите между екипажа и диспечерите. И двете кутии са повредени, но ще може да бъдат разшифровани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята