На 103 г. почина дядо Добри - светецът от Байлово, който всеки ден тихо даряваше (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6715200 www.24chasa.bg
Дядо Добри почина на 103 г. СНИМКА: Йордан Симeонов

Светият синод: Вечна да бъде паметта му! Поклонението е утре, погребението - в четвъртък

Светецът от Байлово дядо Добри почина на 103 г. във вторник сутринта. Тъжната вест сподели във фейсбук Белоградчишкият епископ Поликарп.

Дълги години дядо Добри, който се превърна в един от символите на София, събираше милостиня пред столичните храмове и даряваше на църквата всичко до стотинка. През 2014 г. дядо Добри получи голямата награда на “24 часа” “Достоен българин”.

“С прискърбие съобщаваме, че днес се представи в Господа обичаният от всички Добре Димитров Добрев (дядо Добри). Тленните останки на дядо Добри ще бъдат изложени за поклонение в църквата в с. Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари”, съобщиха от Светия синод.

Дядо Добри е издъхнал във вторник сутринта в къщата на голямата си дъщеря Екатерина в ботевградското село Скравена. В последните месеци за добродушния старец се грижиха тя, малката му дъщеря Богдана и съпругът ѝ Георги.

Болки в краката,

отпадналост,

проблеми със

зрението и слуха

измъчвали Светеца от Байлово напоследък. Той сам говорил за края на живота си и срещата с Господ, която му предстои.

Преди това, в началото на 2016 г., добрият старец се беше отдал на Господ в килия в Кремиковския манастир. Рядко излизал в двора - когато туристите си тръгвали. Единствената му храна били 2 филийки хляб и вода за закуска и вечеря.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри

не помни

детството си и

ученическите

години и никога

не е разказвал

за тях

Венчава се през 1940 г. по времето на Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него. Оттогава чува зле. С жена му имат четири деца, две от които той надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалното в живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно примерът, който дава с щедростта и аскетизма си, кара мнозина да го наричат приживе Светеца от Байлово.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София. Облечен бедно, с потури, дядо Добри изглеждаше като от друго време. С дългата бяла брада и коса той приличаше на истински пророк или светец - така, както всички го наричаха. Заставаше пред вратите на храм-паметника “Св. Александър Невски” или църквата “Свети Седмочисленици” и ненатрапчиво

събираше пари

в пластмасова

чашка

В края на деня даряваше всичко. Никой не знае колко е точната сума, която е дарил на храмовете.

През май 2009 г. на дарителската сметка на храм-паметника “Св. Александър Невски” са преведени 35 700 лв. На документа като наредител стои името Добре (Добри) Добрев от с. Байлово. Това обаче не е първото му голямо дарение.

Преди 15 г. той дари всичките си имоти на църквата. Тогава близките му не го разбират и го гонят от родната му къща. Той обаче не се разсърдил. Заживял в малка пристройка на църквата на Байлово - само на метри от дома на Елин Пелин, който също е роден там.

Мисията му започва в зората на демокрацията. През 2005 г. дарява събраните 10 хил. лв. за храма “Св. Кирил и Методий” в Байлово. Две години по-късно - 25 хил. лв. за реставрацията на Елешнишкия манастир и църквата на село Горно Камарци. На следващата година дядо Добри дарява средства за ремонт на храма в Калофер.

Той не говореше за себе си. В редките интервюта, които е давал, е споделял, че

навремето е

извършил грях.

Какъв е той,

никой не знае

Но делото на стареца от Байлово е известно на всички, които са влизали в храмовете в София, а и в цялата страна.

Има идея за филм, посветен на него. Едва ли е подозирал, но за него има официален сайт, направен от негови почитатели, както и фейсбук страница, която се следва от 300 хил. души.

Бог да го прости!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона