Членове на Европарламента посетиха ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717184 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи бяха на официално посещение в България между 12 и 14 февруари, съобщават от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Целта на работното посещение бе да даде възможност на членовете на ЕП да получат информация от първа ръка за текущите операции на Фронтекс на българската сухопътна граница с Турция.

Евродепутатите са се срещнали с Бренд Кьорнер, заместник изпълнителен директор на Фронтекс, с членове на екипа на агенцията в Международния координационен център в главна дирекция "Гранична полиция" на МВР в София, на граничния пункт "Капитан Андреево", както и със служители от граничния надзор на сухопътната граница между България и Турция. Делегацията също така се е срещнала и с вицепрезидента Илиана Йотова, с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с граничните власти, за да обсъди ситуацията на българската граница и сътрудничеството между българската гранична охрана и Фронтекс.

Членовете на ЕП са посетили граничния пункт на "Капитан Андреево", тристранния общ контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който се намира там, както и центъра за задържане на мигранти в Любимец. За да изградят още по-пълна представа за ситуацията в страната, те са разговаряли и с представители на неправителствени организации и на Върховния комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/.

По време на заключителната пресконференция евродепутатите са дали оценка как се прилага новият регламент за Фронтекс в оперативните дейности на агенцията в България. Отбелязана е била добавената стойност от разгръщането на екипите на Фронтекс в подпомагане на опазаването на границата на България, включително за спазването на основните права на мигрантите.

Дейностите на Фронтекс представляват един практически израз на европейската солидарност чрез предоставянето на човешки ресурси и оборудване от държавите членки, се посочва в прессъобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.