Членове на Европарламента посетиха ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717184 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Членовете на Европейския парламент от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи бяха на официално посещение в България между 12 и 14 февруари, съобщават от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

Целта на работното посещение бе да даде възможност на членовете на ЕП да получат информация от първа ръка за текущите операции на Фронтекс на българската сухопътна граница с Турция.

Евродепутатите са се срещнали с Бренд Кьорнер, заместник изпълнителен директор на Фронтекс, с членове на екипа на агенцията в Международния координационен център в главна дирекция "Гранична полиция" на МВР в София, на граничния пункт "Капитан Андреево", както и със служители от граничния надзор на сухопътната граница между България и Турция. Делегацията също така се е срещнала и с вицепрезидента Илиана Йотова, с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с граничните власти, за да обсъди ситуацията на българската граница и сътрудничеството между българската гранична охрана и Фронтекс.

Членовете на ЕП са посетили граничния пункт на "Капитан Андреево", тристранния общ контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция, който се намира там, както и центъра за задържане на мигранти в Любимец. За да изградят още по-пълна представа за ситуацията в страната, те са разговаряли и с представители на неправителствени организации и на Върховния комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/.

По време на заключителната пресконференция евродепутатите са дали оценка как се прилага новият регламент за Фронтекс в оперативните дейности на агенцията в България. Отбелязана е била добавената стойност от разгръщането на екипите на Фронтекс в подпомагане на опазаването на границата на България, включително за спазването на основните права на мигрантите.

Дейностите на Фронтекс представляват един практически израз на европейската солидарност чрез предоставянето на човешки ресурси и оборудване от държавите членки, се посочва в прессъобщението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Аз съм извънземен! Не мога да чета и да пиша и това ми даде свръхсили. Затова и много хора не могат да ме разбират, защото не съм като повечето от тях. Извисен съм и съм богат на идеи." Това заяви мистично пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов. Разкритието за себе си той направи след дълги размисли покрай обира,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,

Глоба отнасят продуцентите на филм със световноизвестния пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс, който е заснет в България. Това съобщиха от екоминистерството. Наложената парична санкция (от 1000 до 10 000 лева) е заради неспазването на правилата за поведение в Национален парк "Рила". "Нарушенията са установени,