Родители и пациенти протестират в защита на детската кардиологична клиника (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717269 www.24chasa.bg

Родители на деца, лекувани в детската кардиологична клиника към Националната кардиологична болница, излязоха на протест днес пред Министерски съвет в защита на лечебното заведение. Сред протестиращите бяха и пациенти на клиниката, а причината за протеста е възможността тя да бъде закрита. 

За сериозни проблеми с липсата на кадри, основно медицински сестри, и недостатъчно финансиране, сигнализира преди седмица ръководството на лечебното заведение. От там заявиха още, че ако това не се промени, клиниката ще  прекрати дейност.

"Искаме да проведем диалог и да разберем каква е идеята на институциите за укрепване на клиниката", каза Калин Даскалов, баща на дете със сърдечно заболяване и организатор на протеста.

В отворено писмо, адресирано до президента, премиера, депутатите, здравното министерство, здравната каса и медиите, протестиращите поискаха да се подобрят условията условията и заплащането на медицинските сестри, средствата отпускани по клинични пътеки да се диференцират и актуализират за дете и възрастен пациент, тъй като разходите по лечението на дете са в пъти по-големи от тези за възрастен, да се разреши на детските кардиолози да проследяват и лекуват пациентите си с вродени сърдечни малформации и след 18-годишна възраст.

"Детската кардиологична клиника към Национална кардиологична болница е единственото място в България, където се дава шанс за живот на стотиците деца, които се раждат със сложни сърдечни малформации. Клиниката приема пациенти от цялата страна, 24 часа в денонощието. Годишно се извършват над 400 сърдечни операции и инвазивни процедури на деца от 0 до 18 г. Те биват оперирани и спасявани в клиниката, а впоследствие и проследявани през годините", пише още в писмото.

"Клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне да бъде затворена", заяви вчера зам. здравният министър Жени Начева пред БНТ.

Според нея, звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му могат да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.