Цацаров: Прокуратурата в Шумен не е искала партийни документи от БСП, самоинициатива е на полицията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717356 www.24chasa.bg
Главният прокурор Сотир Цацаров СНИМКА: АРХИВ

Няма нарушения в работата на Районната прокуратура - Шумен, по сигнала за документно престъпление от член на БСП. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като БСП поиска от него проверка защо прокуратурата в Шумен е изискала партийни документи.

Казусът възникна, след като социалист натопи другар, който кандидатствал за експерт в комисията за отнемане на имущество, че нарушавал условието да не членува в ръководен партиен орган. Лидерката Корнелия Нинова обаче се оплака, че покрай това иззели протоколи от заседания на БСП и справки за членство.

Разпоредената от Цацаров проверка показала, че Районната прокуратура не е извършила престъпление. Полицията в Шумен поискала информация, която е “неотносима към предмета на извършваната проверка” по собствена инициатива, без това да е възлагано от прокурора.

“Изявлението на главния прокурор потвърди тезата ни, че МВР и институциите се ползват за политически натиск върху опозицията”, заяви зам.-шефът на депутатите от БСП Драгомир Стойнев. “Политическата бухалка” била насочена към хората, които не са членове на ГЕРБ, продължи той и определи случая в Шумен като “нагъл опит да се събира информация за политическите опоненти”. Левите искат обяснение кой е разпоредил събирането . Стойнев припомни, че преди седмица министър Валентин Радев заяви, че се изпълнява предписаното от прокуратурата. Сега станало ясно, че той е излъгал. Затова БСП иска извинение от МВР шефа.

“Няма политически натиск, направили сме необходимото”, отвърна Радев на извънреден брифинг. “Христо Николов подава сигнал и казва, че Георги Георгиев е член на БСП. Дава видеоматериал и казва: “Един път гласува с нас, има политическа дейност, а пък тези ще вземат да го назначат в КОНПИ като експерт в Шумен”, обясни казуса министърът. За да не кредитират само думите на един свидетел, полицаите изискали документи от БСП, обясни Радев. Главният секретар на МВР е назначил проверка дали шуменските разследващи са превишили правомощията си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.