Юнкер допуска намаление, но не жестоко орязване на кохезионните фондове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717404 www.24chasa.bg
ЖАН-КЛОД ЮНКЕР СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Клод Юнкер подкрепи в сряда намаляването на кохезионните фондове, както и парите за земеделието. Шефът на Еврокомисията обаче подчерта, че е против жестоки съкращения на парите за сближаване. Според Ройтерс намаляването на кохезионните фондове се очаква да е за сметка на региони в по-богати европейски държави като Швеция, Испания, Ирландия и Италия.

Преди неформалната среща на лидерите на ЕС на 23 февруари 2018 г. Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на съюза, който да осигури ефикасното постигане на неговите приоритети след 2020 г.

Ирландският в. “Индипендънт” посочва, че е възможно орязване с до 30% на парите по Общата селскостопанска политика, което означава значителен спад на селскостопанските помощи. Това ще бъде обвързано и с реформа на начините, по които парите се харчат. Поне 25 млрд. евро от бъдещия седемгодишен бюджет ще бъдат отделени за подпомагане на страните, които още не са в еврозоната, за да извършат необходимите реформи и да изпълнят критериите, предаде Ройтерс. България също е сред държавите, които искат възможно най-бързо да влязат в чакалнята на еврозоната. Комисията предлага също да бъдат отделени средства за “стабилизиращи функции”, които да защитават страните членки в случай на кризи.

Следващият бюджет на ЕС трябва да е по-голям от сегашния независимо от дупката, която ще се образува с оттеглянето на Великобритания, обяви на свой ред комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Според него това ще наложи държавите членки да увеличат вноските си. Йотингер каза, че бюджетът от 2021 до 2027 г. трябва да е 1,1 или 1,2% от БВП на ЕС, при 1% сега. Освен от съкращения на разходи и увеличение на вноските бюджетът трябва да бъде попълван и с нови източници на финансиране. Парите от ЕС ще бъдат обвързани и със зачитането на основополагащите ценности и с придържането към върховенството на закона от страна на държавите членки.

“Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции. Чрез тях нашето бъдеще намира израз в конкретни цифри. Така че нека първо поговорим за това каква Европа искаме”, каза Юнкер на пресконференция в Брюксел, продължила повече от час. Той посочи, че в днешния ЕС исканията взимат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод бюджета след 2020 г..Окончателните предложения по него ще бъдат представени през май.

Шефът на ЕК против европейска супердържава

Жан-Клод Юнкер отхвърли идеята за единна федерална европейска супердържава, посочвайки, че е “пълен абсурд” да се смята, че някога би подкрепил подобен проект, съобщи Ройтерс.

Ние не сме САЩ, ние сме Европейският съюз, изтъкна Юнкер по време на пресконференцията си в Брюксел. Изказването му бе насочено към привърженици на Брекзит, които го обвиняват, че призовава за по-тясна интеграция в рамките на блока.

Той изрази подкрепата си за избирателната система, която го доведе на власт през 2014 г. и която за първи път в историята на ЕС обвърза назначаването на председателя на Европейската комисия с резултата от изборите за Европейски парламент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята

Медицински изделия с различна цена. Уринаторни торбички и имуноглобулинови помпи на колосални цени Бинтът по каса е двойно по-скъп от този на свободния пазар. В списъка с медицински изделия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цената за тубуларен бинт е 20,84 лв., а в аптеките същият може да се намери за 10 лв.