Юнкер допуска намаление, но не жестоко орязване на кохезионните фондове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717404 www.24chasa.bg
ЖАН-КЛОД ЮНКЕР СНИМКА: РОЙТЕРС

Жан-Клод Юнкер подкрепи в сряда намаляването на кохезионните фондове, както и парите за земеделието. Шефът на Еврокомисията обаче подчерта, че е против жестоки съкращения на парите за сближаване. Според Ройтерс намаляването на кохезионните фондове се очаква да е за сметка на региони в по-богати европейски държави като Швеция, Испания, Ирландия и Италия.

Преди неформалната среща на лидерите на ЕС на 23 февруари 2018 г. Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на съюза, който да осигури ефикасното постигане на неговите приоритети след 2020 г.

Ирландският в. “Индипендънт” посочва, че е възможно орязване с до 30% на парите по Общата селскостопанска политика, което означава значителен спад на селскостопанските помощи. Това ще бъде обвързано и с реформа на начините, по които парите се харчат. Поне 25 млрд. евро от бъдещия седемгодишен бюджет ще бъдат отделени за подпомагане на страните, които още не са в еврозоната, за да извършат необходимите реформи и да изпълнят критериите, предаде Ройтерс. България също е сред държавите, които искат възможно най-бързо да влязат в чакалнята на еврозоната. Комисията предлага също да бъдат отделени средства за “стабилизиращи функции”, които да защитават страните членки в случай на кризи.

Следващият бюджет на ЕС трябва да е по-голям от сегашния независимо от дупката, която ще се образува с оттеглянето на Великобритания, обяви на свой ред комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Според него това ще наложи държавите членки да увеличат вноските си. Йотингер каза, че бюджетът от 2021 до 2027 г. трябва да е 1,1 или 1,2% от БВП на ЕС, при 1% сега. Освен от съкращения на разходи и увеличение на вноските бюджетът трябва да бъде попълван и с нови източници на финансиране. Парите от ЕС ще бъдат обвързани и със зачитането на основополагащите ценности и с придържането към върховенството на закона от страна на държавите членки.

“Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции. Чрез тях нашето бъдеще намира израз в конкретни цифри. Така че нека първо поговорим за това каква Европа искаме”, каза Юнкер на пресконференция в Брюксел, продължила повече от час. Той посочи, че в днешния ЕС исканията взимат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод бюджета след 2020 г..Окончателните предложения по него ще бъдат представени през май.

Шефът на ЕК против европейска супердържава

Жан-Клод Юнкер отхвърли идеята за единна федерална европейска супердържава, посочвайки, че е “пълен абсурд” да се смята, че някога би подкрепил подобен проект, съобщи Ройтерс.

Ние не сме САЩ, ние сме Европейският съюз, изтъкна Юнкер по време на пресконференцията си в Брюксел. Изказването му бе насочено към привърженици на Брекзит, които го обвиняват, че призовава за по-тясна интеграция в рамките на блока.

Той изрази подкрепата си за избирателната система, която го доведе на власт през 2014 г. и която за първи път в историята на ЕС обвърза назначаването на председателя на Европейската комисия с резултата от изборите за Европейски парламент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.