По тъмно в БСП трият позиция, че Народният съд е бил нужен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6717482 www.24chasa.bg
Валери Жаблянов написал текста.

От ГЕРБ скачат, че не подкрепят крайните националисти за “Луковмарш”

Управляващите търсят автора на нецензурираната версия. Гафът на Жаблянов остана без последствия

Пренаписване на официална политическа позиция по тъмно и изтриване на неудобни изречения. Как се прави това показа БСП късно във вторник заради скандално определение за Народния съд.

“Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”, бе записано в разпространено обръщение от червеното Изпълнително бюро до премиера Бойко Борисов късно във вторник. Поводът - планираното провеждане на “Луковмарш”, срещу което се обявяват левите.

“Не допускаме, че правителството се ангажира с каузата за реабилитация на фашизма и в същото време очакваме ясни действия от вас за ограничаване и изкореняване на тези уродливи политически явления”, обръщат се от БСП към премиера.

Червените се опасяват от пълзяща реставрация на фашизма. “Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили - САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и мирният договор я наказва именно като страна - съюзник на Хитлер. 10 г. след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН като фашизирана страна, станала част от оста “Рим - Берлин - Токио”, пише в позицията на БСП.

Часове по-късно след гръмналия скандал в сайтове и социални мрежи изречението за Народния съд изненадващо изчезна от съобщението на партийния сайт.

В последвало уточнение от ИБ на БСП стана ясно, че ръководството е взело принципно решение да изрази позиция против провеждането на “Луковмарш”, но оценка на Народния съд не е обсъждана. “Авторът на конкретния текст

не го е

съгласувал

с ИБ и поема

отговорността

за това”, се казва в съобщението. Име не се посочва. Запитан в сряда в парламента кой е авторът на амнистията на Народния съд, зам.-председателят на лявата група Жельо Бойчев не пожела да отговори. В кулоарите обаче стана ясно, че обръщението е писано от зам.-шефа на парламента и член на бюрото Валери Жаблянов. След заседанието във вторник на “Позитано” на него било поверено да обобщи изказаните мнения и да напише окончателния текст. Присъствали на заседанието на бюрото бяха категорични, че там темата за Народния съд не е коментирана.

Гафът на Жаблянов ще остане без последици засега, коментираха от “Позитано” 20. От БСП не желаели скандалът да се раздухва допълнително.

Самият Жаблянов в сряда напусна парламента преди края на работния ден, а след това не вдигаше мобилния си телефон.

“Ще се борим срещу всеки опит за реабилитация на политическото насилие”. Това заяви от името на ГЕРБ Тома Биков по повод позицията на БСП, че “Народният съд е бил необходимост”. Биков припомни, че партията на Нинова се разграничила от това, но авторът останал анонимен. Той определя това поведение на социалистите като биполярно.

Биков изброи още

симптоми за

ценностната

атрофия на БСП

Социалисти опитали да бойкотират отдаването на почит на жертвите на комунизма, а преди това поискали оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради изучаването на комунизма в новите програми по история.

“Това състояние крие рискове за обществото”, каза Биков. Според него ръководството на БСП е изпаднало в тежка криза на идентичността и не е в състояние да води нормален политически диалог. “То е готово да се оттегли от демократичния консенсус, постигнат след рухването на комунизма, и

пропагандира два

вида насилие:

лошо - преди 9-и,

и добро - след

9 септември

1944 г., обясни депутатът. Биков продължи: “За 4 месеца в България са издадени 9155 присъди, осъдени на смърт са 2730 души, 1305 на доживотен затвор, а останалите - затвор от 1 до 20 г. Сред последните е и спасителят на българските евреи Димитър Пешев. На Нюрнбергския процес в нацистка Германия са осъдени 19 души, от които 12 на смърт. Всички те са само хора от обкръжението на Хитлер. Този подход на въздаване на истинска справедливост за престъпленията на националсоциализма показва защо след Втората световна война Западна Германия се превърна в една от най-благоденстващите държави.”

Депутатът е категоричен, че в учебниците не може да отсъства фактът, че в България е имало концлагери и тоталитарен режим, нито насилието да бъде оправдавано с индустриализацията и спортните и културните постижения на страната при комунизма.

Правителството

осъди

провеждането на

Луковия марш

“Искрено вярвам, че в събота няма да станем свидетели на едно събитие, което да постави срамно петно”, каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той припомни, че през 1943 г. България устоява на нацисткия натиск и не предава в концлагерите на смъртта евреите. “Подобна провокация се опитва да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история”, коментира Георгиев. И подчерта, че в този важен исторически момент маршът може сериозно да застраши репутация на България.

Столичната община е

разрешила само

поставяне на

цветя

пред дома на ген. Луков на организаторите на “Луковмарш”. “Кметът на София издаде заповед за забрана на шествието, но организаторите обжалваха отказа пред съда. Съдът отмени забраната и затова дадохме разрешение само за полагане на венци”, обясни шефката на общинската дирекция по сигурността Кристина Лазарова. По-рано вчера от БНС бяха категорични, че “Луковмарш” ще има в събота, а шествието ще започне в 17,30 ч от бившия Партиен дом.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

"Аз съм извънземен! Не мога да чета и да пиша и това ми даде свръхсили. Затова и много хора не могат да ме разбират, защото не съм като повечето от тях. Извисен съм и съм богат на идеи." Това заяви мистично пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов. Разкритието за себе си той направи след дълги размисли покрай обира,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,