Доц. д-р Магдалена Миткова, ректор на Унивреститет „Проф.д-р Асен Златаров“: Обявяваме прием по 4 нови специалности, поискани от бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6719118 www.24chasa.bg

- Доц. Миткова, с огромен интерес се очаква стартът на обучението по медицина в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Имате подкрепата на община Бургас, включително и финансова. Ще бъде ли готов факултетът за новата учебна 2018/2019 година?

- Сградата на бъдещия Медицински факултет е почти завършена, но по-реалистично е да кажем, че първите студенти по медицина ще прекрачат прага му до една година. Четириетажната база ще има възможност да поеме 500 човека. След като завършим окончателно строителните работи, очакваме посещение от Националната агенция по оценка и акредитация, след което решението ще бъде гласувано от Народното събрание. Общинският съвет на Бургас гласува 3,4 млн. лв в началото на годината за нуждите на Медицинския факултет, като 2 млн.лв. ще отидат за довършителни строителни дейности. Университетът ще има възможност да приема около 60 студенти медици на година. Те ще разполагат с добре обзаведени зали и лаборатории.

- Ще има ли нови специалности през предстоящата нова академична година?

- В последните години университетът се стреми да бъде в крак с изискванията на бизнеса и пазара на труда и затова всяка година разработваме учебни програми за нови специалности, за които има заявено търсене или интерес. През предстоящата академична 2018-2019 г. една от новите ни специалности е „Хранителни биотехнологии“. Тази област е една от най-интензивно развиващите се в съвременната индустрия. За първи път ще бъде обявен прием и за специалностите „Компютърни технологии в пречистването на води“, «Неорганични химични технологии - Технология на стъклото, керамиката и строителни свързващи материали», както и “Инженерни материали”.

- Бургас е град с висок дял на туризма в икономическия профил на региона, успявате ли да предоставите нужните кадри на бизнес чрез Колежа по туризъм, който отбеляза 50-годишен юбилей?

- Нашият Колеж по туризъм е с традиции, с добра база – разполагаме с ресторант и хотел към него. При нас работят отлични преподаватели. За съжаление, в последните няколко години бе намален драстично приемът на студенти – цели четири пъти от 240 на 60 през миналата година. Ние обаче смятаме, че тази тенденция трябва да бъде прекъсната, защото, ако искаме да предлагаме качествен туристически продукт, трябва да имаме добре обучени и квалифицирани кадри на всички нива.

- Какви условия предоставя Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас на студентите си?

- През настоящата 2018 г. в университета се обучават 3 500 студенти – бакалаври и магистри в 4 факултута, 3 колежа и 2 департамента. През изминалата 2017 г. получихме високи акредитационни оценки по докторските си програми, защитихме и повишихме акредитационните си оценки по направленията, по които имахме процедури. Обновихме всички учебни планове, създадохме нов департамент за квалификация на преподавателските кадри. Студентите при нас могат да разчитат 100% на общежитие, имаме три студентски стола, спортна база на европейско ниво и отлично оборудвани лаборатории.

От март започва приемът на документи за предварителни изпити

От началото на март Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас започва приемът на документи за предварителните кандидат-студентски изпити за новата академична 2018/2019 година. Крайният срок кандидатите за студенти в държавния университет за заявят желанието си за предварителни изпити е 12 април 2018 г. Документите за теста за прием в Колежа по туризъм ще се приемат от 12 март до 19 април 2018 година.

Предварителни кандидатстудентски изпити:

1. Български език - 14.04.2018 г.

2. Химия - 14.04.2018 г.

3. Математика - 15.04.2018 г.

4. Биология - за специалностите: „Помощник фармацевт”, „Рехабилитатор”, „Медицинска сестра”, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Здравен мениджмънт” - 15.04.2018 г.

5. Тест за прием в Колеж по туризъм - 21.04.2018 г.

Обявяването на резултатите от предварителните изпити ще стане до 1-ви юни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.