Двама братя мамят 300 крадци на ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6719446 www.24chasa.bg
Техник на енергото проверява електромери СНИМКА: Снимка: “24 Часа”

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”

Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите

300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами около 300 абонати на “Енерго-Про”. Засега обвиняем е само Петър.

Парадоксът е, че

тези 300 абонати

са имали

констативни

протоколи за

кражби на ток

и им е начислена сумата, която са платили или трябва да платят на електроразпределителното дружество за манипулацията на електромера.

Работното обвинение срещу Колев е, че “с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбудил или поддържал в заблуждение абонати на енергодоставчика за Североизточна България “Енерго-Про продажби” - престъпление по член 209, ал. 1 от НК”, казаха от прокуратурата.

За измамите Петър разчитал на наивността на хората. По все още неизяснен начин той

успявал да

вземе данните

на клиенти

на енергоразпределителното дружество, които били засечени от служители, че са манипулирали електромерите си. В такива случаи се начисляват суми, обикновено по-големи от реалното потребление, които били заплащани, за да бъде възстановено подаването на ток в домовете им. Петър се представял на тези хора като адвокат и предлагал от тяхно име

да води дела

срещу

дружеството,

за да им бъдат върнати начислените заради манипулираните електромери суми. Той имал предварително подготвени договори, които хората подписвали. В тях обаче имало клауза, че Колев има право, след като спечели делата, да продаде вземанията на други лица. Но клиентите не прочитали какво подписват.

Магистрати обясниха, че ако такова дело се спечели, дружеството се задължава в рамките на няколко месеца да възстанови надвзетите суми.

След спечелването на делата в съда с пълномощните, които му били дадени от подписалите договори, Петър Колев

продавал

вземанията на

две търговски

дружества,

едното от които било на брат му, а другото на техен приятел. Веднага след това двете фирми завеждали дела срещу “Енерго-Про”. Дружеството заплащало всички дължими суми на двете компании. И така парите оставали по сметките на брата на Петър и на техния приятел. След време обаче се появили сигнали за измамите. Така се стигнало до разплитането на мрежата.

Задържаният Петър Колев и двамата му съратници копирали схемата на адвокат Красимир Тодоров отпреди две години, казват запознати.

Източници на “24 часа” съобщават още, че въпросният Петър Колев

е бил служител

в кантората на

адвоката, и

допускат, че е

възможно оттам

да е заимствал

схемата

Допуска се, че новата група, след като получавала имената на такива абонати, е обикаляла от врата на врата, за да им предлага договори и правна помощ.

В някои случаи сумата, за която се предявява претенция към енергото, се разделяла на малки части и те се продавали на трета компания. Така по едно вземане могат да се заведат няколко дела.

Когато се спечели делото срещу енергото от новите собственици на тези констативни протоколи, то въпросните “адвокати” прибират хонорарите.

Фирмите, които са купили взамането, получават от енергото парите, които клиентът им е платил, както и разходите по делото.

Тоест съдят енергото и вземат парите. 

Въпреки многото хванати крадци осъдените са малко

Въпреки че електроразпределителните дружества постоянно се борят с кражбите и съставят хиляди констативни протоколи, ефективно осъдените крадци са много малко.

От дружествата коментират, че причина за това са вратички в законодателството, които крадците и “просветени” адвокати умело използват.

Регулярно се появяват схеми като тези на Красимир Тодоров и на Петър Колев, чрез които по съвсем “законен” начин факири успяват да източат милиони от енергодружествата, коментират оттам.

Това са пари, които всички ние плащаме, за да имаме по-качествено електроснабдяване, но в крайна сметка те попадат в джобовете на недобросъвестни познавачи на дупките в законодателството и нормите.

От много време електродружествата се изказват по темата и апелират за съдействие от институциите, за да се промени тази ситуация, коментират експерти от енергийните компании.

Енергийният регулатор направи много, но не достатъчно.

Един от проблемите идва от необновените правила за измерване на количествата електроенергия. КЕВР е сигнализирана за този проблем, истината е, че правилата за измерване изостават от изобретателността на крадците, казват от енергетиката.

“24 часа” попита Комисията за енергийно и водно регулиране ще променя ли правилата за измерване.

От КЕВР потвърдиха, че имат жалби. Само че регулаторът не може да промени правилата, тъй като те от 2013 г. са в съда. Първоначално са ги оспорвали три физически лица и едно енергодружество. Впоследствие е останал само един жалбоподател.

Делото е в съдебна фаза, на първа инстанция съдът се е произнесъл, че в Закона за енергетиката не са ясно дефинирани правомощията на КЕВР. Комисията не вижда смисъл да въвежда нови санкции в нормативен акт, който се обжалва.

Жалби в съда бавели въвеждането на нови правила и санкции

Жалби в съда блокирали въвеждането новите правила и по-високи санкции за  манипулации на електромери, заявиха от КЕВР.

От прокуратурата атакували четири от тестовете, като от съда още не се били произнесли.

Преди това имаше други жалби срещу новите правила. Първоначално тричленен състав на ВАС се е произнесъл, че комисията не притежава правомощия да налага санкции в такива случаи и съгласно Закона за енергетиката може единствено да издава констативен протокол в подобни случаи. Петчленка на ВАС обаче отсъдила в полза на регулатора.

Заради споровете около правилата от КЕВР твърдят, че са нужни промени в закона, за да е сигурно, че ще могат да санкционират всички случаи на кражба на ток. Темата за това бе повдигната още през 2016 г. по време на дискусия, организирана от в. “24 часа”.

“За ефективно противодействие срещу кражбите на електроенергия са необходими спешни промени в Закона за енергетиката, които ясно да разпишат правомощията на КЕВР в тази насока”, заяви тогава председателят на КЕВР Иван Иванов.

Въпросните промени обаче не са гласувани от парламента и до ден днешен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда