Държавата иска имоти на 3-ма от "Килърите" за над 5 млн. лв., 41 са на Георги Вълев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6721294 www.24chasa.bg
Искът на Комисията срещу Георги Вълев, който лежи в затвора, е за над 3,5 млн.лв.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поиска да се отнеме имущество от 3-ма, осъдени по делото “Килърите”. Това са лидерът на бандата за мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста, търновският бизнесмен Георги Вълев, който лежи в килия за лихварство, поръчителство на 2 убийства и побои, и самоковеца Янко Попов-Туцо. Сумиста и Вълев са осъдени на доживотен затвор без право на замяна, а Туцо - на 10 г.

Най-голям - за 3 611 170 лв., е искът срещу Вълев. Той е внесен в съда в Търново. Иска се да бъдат конфискувани 41 имота и пари от продажба на имущество, за което се предполага, че е придобито от лихварство. Според източници на “24 часа” сред имотите е къща на Вълев в Арбанаси, етаж от имот в центъра на Търново, ниви и незастроени площи в областта и в Резово.

Вълев е в частния бизнес от 1991 г. до задържането му през октомври 2010 г. Занимавал се е с ресторантьорство, строителство и хотелиерство, но сред имотите, които Комисията иска да бъдат отнети, няма хотели. Една от причините е, че те са водят на фирми и нямало доказателства да са придобити от престъпна дейност.

По онова време Вълев е бил собственик на капитала на 4 дружества - “Европа Палас” ЕООД, “Бинго Ниш” ЕООД, “Поликомерс СГ” ЕООД, “Валекс ВВ” ЕООД. Бил е съдружник или управител и в други фирми. Тръгва в бизнеса с игрални автомати, а по-късно чрез търговски дружества притежава 3 големи хотела, сред тях к-с “Извора”. Държи под наем дискотеки и магазини.

Бизнесменът обаче се разпорежда с по-атрактивната част от империята си от ареста. Прехвърля фирмата с и “Поликомерс СГ” на германски гражданин с български произход. Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала ѝ в момента е Райчо Матев Кусман, а управител Антон Георгиев Вълев, син на осъдения бизнесмен. Промяната в собствеността е вписана на 24 март 2011 г.

Според запознати сделката е оформена не директно от Вълев, а от другия му син Валери, който бил упълномощен от ареста. Преди време в. “Борба” съобщи, че фирмата е продадена за 270 000 лв. 20 хил. от тях били дадени веднага, а останалите трябвало да се издължат за 2 г.

Нов собственик има и бижуто, вдигнато от Вълев в центъра на Търново - хотел “Премиер”. На съдружници са прехвърлени делът му в “Извора” в Арбанаси и хотел в Дряново. Искът срещу Вълев е внесен в съда този месец, а срещу Сумиста и Туцо - към края на 2017 г.

Комисията настоява от Сумиста да бъде отнето имущество за 361 881 лв. , което включва имот в област Стара Загора.

Искът срещу Туцо, който има бизнес в Самоков и Боровец, е за 1 180 980 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.