Държавата иска имоти на 3-ма от "Килърите" за над 5 млн. лв., 41 са на Георги Вълев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6721294 www.24chasa.bg
Искът на Комисията срещу Георги Вълев, който лежи в затвора, е за над 3,5 млн.лв.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поиска да се отнеме имущество от 3-ма, осъдени по делото “Килърите”. Това са лидерът на бандата за мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста, търновският бизнесмен Георги Вълев, който лежи в килия за лихварство, поръчителство на 2 убийства и побои, и самоковеца Янко Попов-Туцо. Сумиста и Вълев са осъдени на доживотен затвор без право на замяна, а Туцо - на 10 г.

Най-голям - за 3 611 170 лв., е искът срещу Вълев. Той е внесен в съда в Търново. Иска се да бъдат конфискувани 41 имота и пари от продажба на имущество, за което се предполага, че е придобито от лихварство. Според източници на “24 часа” сред имотите е къща на Вълев в Арбанаси, етаж от имот в центъра на Търново, ниви и незастроени площи в областта и в Резово.

Вълев е в частния бизнес от 1991 г. до задържането му през октомври 2010 г. Занимавал се е с ресторантьорство, строителство и хотелиерство, но сред имотите, които Комисията иска да бъдат отнети, няма хотели. Една от причините е, че те са водят на фирми и нямало доказателства да са придобити от престъпна дейност.

По онова време Вълев е бил собственик на капитала на 4 дружества - “Европа Палас” ЕООД, “Бинго Ниш” ЕООД, “Поликомерс СГ” ЕООД, “Валекс ВВ” ЕООД. Бил е съдружник или управител и в други фирми. Тръгва в бизнеса с игрални автомати, а по-късно чрез търговски дружества притежава 3 големи хотела, сред тях к-с “Извора”. Държи под наем дискотеки и магазини.

Бизнесменът обаче се разпорежда с по-атрактивната част от империята си от ареста. Прехвърля фирмата с и “Поликомерс СГ” на германски гражданин с български произход. Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала ѝ в момента е Райчо Матев Кусман, а управител Антон Георгиев Вълев, син на осъдения бизнесмен. Промяната в собствеността е вписана на 24 март 2011 г.

Според запознати сделката е оформена не директно от Вълев, а от другия му син Валери, който бил упълномощен от ареста. Преди време в. “Борба” съобщи, че фирмата е продадена за 270 000 лв. 20 хил. от тях били дадени веднага, а останалите трябвало да се издължат за 2 г.

Нов собственик има и бижуто, вдигнато от Вълев в центъра на Търново - хотел “Премиер”. На съдружници са прехвърлени делът му в “Извора” в Арбанаси и хотел в Дряново. Искът срещу Вълев е внесен в съда този месец, а срещу Сумиста и Туцо - към края на 2017 г.

Комисията настоява от Сумиста да бъде отнето имущество за 361 881 лв. , което включва имот в област Стара Загора.

Искът срещу Туцо, който има бизнес в Самоков и Боровец, е за 1 180 980 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,