Държавата иска имоти на 3-ма от "Килърите" за над 5 млн. лв., 41 са на Георги Вълев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6721294 www.24chasa.bg
Искът на Комисията срещу Георги Вълев, който лежи в затвора, е за над 3,5 млн.лв.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) поиска да се отнеме имущество от 3-ма, осъдени по делото “Килърите”. Това са лидерът на бандата за мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста, търновският бизнесмен Георги Вълев, който лежи в килия за лихварство, поръчителство на 2 убийства и побои, и самоковеца Янко Попов-Туцо. Сумиста и Вълев са осъдени на доживотен затвор без право на замяна, а Туцо - на 10 г.

Най-голям - за 3 611 170 лв., е искът срещу Вълев. Той е внесен в съда в Търново. Иска се да бъдат конфискувани 41 имота и пари от продажба на имущество, за което се предполага, че е придобито от лихварство. Според източници на “24 часа” сред имотите е къща на Вълев в Арбанаси, етаж от имот в центъра на Търново, ниви и незастроени площи в областта и в Резово.

Вълев е в частния бизнес от 1991 г. до задържането му през октомври 2010 г. Занимавал се е с ресторантьорство, строителство и хотелиерство, но сред имотите, които Комисията иска да бъдат отнети, няма хотели. Една от причините е, че те са водят на фирми и нямало доказателства да са придобити от престъпна дейност.

По онова време Вълев е бил собственик на капитала на 4 дружества - “Европа Палас” ЕООД, “Бинго Ниш” ЕООД, “Поликомерс СГ” ЕООД, “Валекс ВВ” ЕООД. Бил е съдружник или управител и в други фирми. Тръгва в бизнеса с игрални автомати, а по-късно чрез търговски дружества притежава 3 големи хотела, сред тях к-с “Извора”. Държи под наем дискотеки и магазини.

Бизнесменът обаче се разпорежда с по-атрактивната част от империята си от ареста. Прехвърля фирмата с и “Поликомерс СГ” на германски гражданин с български произход. Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала ѝ в момента е Райчо Матев Кусман, а управител Антон Георгиев Вълев, син на осъдения бизнесмен. Промяната в собствеността е вписана на 24 март 2011 г.

Според запознати сделката е оформена не директно от Вълев, а от другия му син Валери, който бил упълномощен от ареста. Преди време в. “Борба” съобщи, че фирмата е продадена за 270 000 лв. 20 хил. от тях били дадени веднага, а останалите трябвало да се издължат за 2 г.

Нов собственик има и бижуто, вдигнато от Вълев в центъра на Търново - хотел “Премиер”. На съдружници са прехвърлени делът му в “Извора” в Арбанаси и хотел в Дряново. Искът срещу Вълев е внесен в съда този месец, а срещу Сумиста и Туцо - към края на 2017 г.

Комисията настоява от Сумиста да бъде отнето имущество за 361 881 лв. , което включва имот в област Стара Загора.

Искът срещу Туцо, който има бизнес в Самоков и Боровец, е за 1 180 980 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на

Нова светска двойка е на път да подлуди Италия. Футболистът Абделкадер Гезал и моделката Ариадна Ромеро се забиха в риалити предаването "Островът на известните". Двамата си допаднаха още с влизането в шоуто, което ги запрати да оцеляват в джунглата в Хондурас. Често се усамотяват да водят задушевни разговори. Те прекараха нощта заедно един до друг.

Актьорът Китодар Тодоров знае как да оправи настроението на приятелите си. Артистът случайно се засече с авер на улицата. Кито, както го наричат близките му, веднага започна да разказва забавна история. За да стане още по-интересна случката, която обяснява, актьорът от "Скъпи наследници" започна да жестикулира и да прави мимики.