Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722334 www.24chasa.bg
Здравният експерт Аркади Шарков СНИМКА: ТВ Европа

Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

Неразбирателството между Националната здравноосигурителна каса и министерството на здравеопазването няма да приключи скоро. Така коментира в Европа сутрин здравният експерт Аркади Шарков искането за актуализацията на бюджета на касата, което направи управителя ѝ Камен Плочев. От своя страна ресорният министър Кирил Ананиев настоя за оставката му, защото е действал без да информира здравното министерство.

"Следващите няколко дни или седмици ще има някакъв пинг понг - размяна на писма между ведомствата, дали ще се случи нещо е въпрос вече на спекулация, но в случая смятам, че здравеопазването като такова трябва да бъде с ясна цел и общо взето да се постига съглашение между страните, а след като се налага НЗОК да работи с МЗ и обратно трябва да има яснота и в тези им отношения, иначе се появява една такава стагнация, която вреди не на кой да е, а на самите пациенти", коментира здравният експерт.

Шарков посочва, че не е ясно как точно се изразходват средствата от НЗОК. Според него основният проблем е, че все още няма възможност да съществуват частни здравноосигурителни каси и НЗОК остава в монополно положение.

"Проблемът с НЗОК е НЗОК. Проблемът с НЗОК е съществуването като монополен орган и съответно няма интерес да си оптимизира средствата, да си направи анализ на ситуацията, нито да контролира тези средства. Имаше така дадена заповед от страна на МЗ да се направи анализ на потреблението на медикаменти, който трябваше да е готов до края на декември. Дали такъв анализ е готов, защо няма информация в публичното пространство не се знае", допълни Шарков.

Здравният експерт припомня, че всяка година НЗОК иска актуализация на бюджета си, но за пръв път това става на толкова ранен етап и е възможно да се стигне до забавяне на подписването на Националния рамков договор в здравеопазването между лекарския съюз и здравната каса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.