Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722334 www.24chasa.bg
Здравният експерт Аркади Шарков СНИМКА: ТВ Европа

Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

Неразбирателството между Националната здравноосигурителна каса и министерството на здравеопазването няма да приключи скоро. Така коментира в Европа сутрин здравният експерт Аркади Шарков искането за актуализацията на бюджета на касата, което направи управителя ѝ Камен Плочев. От своя страна ресорният министър Кирил Ананиев настоя за оставката му, защото е действал без да информира здравното министерство.

"Следващите няколко дни или седмици ще има някакъв пинг понг - размяна на писма между ведомствата, дали ще се случи нещо е въпрос вече на спекулация, но в случая смятам, че здравеопазването като такова трябва да бъде с ясна цел и общо взето да се постига съглашение между страните, а след като се налага НЗОК да работи с МЗ и обратно трябва да има яснота и в тези им отношения, иначе се появява една такава стагнация, която вреди не на кой да е, а на самите пациенти", коментира здравният експерт.

Шарков посочва, че не е ясно как точно се изразходват средствата от НЗОК. Според него основният проблем е, че все още няма възможност да съществуват частни здравноосигурителни каси и НЗОК остава в монополно положение.

"Проблемът с НЗОК е НЗОК. Проблемът с НЗОК е съществуването като монополен орган и съответно няма интерес да си оптимизира средствата, да си направи анализ на ситуацията, нито да контролира тези средства. Имаше така дадена заповед от страна на МЗ да се направи анализ на потреблението на медикаменти, който трябваше да е готов до края на декември. Дали такъв анализ е готов, защо няма информация в публичното пространство не се знае", допълни Шарков.

Здравният експерт припомня, че всяка година НЗОК иска актуализация на бюджета си, но за пръв път това става на толкова ранен етап и е възможно да се стигне до забавяне на подписването на Националния рамков договор в здравеопазването между лекарския съюз и здравната каса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На лежерна разходка с раздумка със стар приятел се отдаде българският певец Йордан Марчинков. Той се отдаде на неангажираща среща със свой другар в района на НДК в столицата. И като истински артист, Марчинков беше емоционален, докато говореше - махаше с ръце и разпалено

Фолкпевицата Мария гасне по бившия си мъж Християн Гущеров! Макар двамата да са разделени от повече от година, чалгарката не може да го прежали и използва удобен момент да му се обясни в любов. Последният й напън е чрез парчето "Чувал ли си за такива", чийто видеоклип Отварачката пусна буквално няколко дни преди сватбата на Гущеров с новата му

Бизнесменът Димитър Тодоранов се отдаде на летен шопинг, видяха папараците на "България Днес". Меценатът се разходи из магазин, пълен със спортни стоки, и си напазарува оборудване за къмпинг. Очевидно скоро му предстои почивка и той иска да е максимално добре