Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6722334 www.24chasa.bg
Здравният експерт Аркади Шарков СНИМКА: ТВ Европа

Здравни експерти: НЗОК и здравното министерство трябва да работят в синхрон

Неразбирателството между Националната здравноосигурителна каса и министерството на здравеопазването няма да приключи скоро. Така коментира в Европа сутрин здравният експерт Аркади Шарков искането за актуализацията на бюджета на касата, което направи управителя ѝ Камен Плочев. От своя страна ресорният министър Кирил Ананиев настоя за оставката му, защото е действал без да информира здравното министерство.

"Следващите няколко дни или седмици ще има някакъв пинг понг - размяна на писма между ведомствата, дали ще се случи нещо е въпрос вече на спекулация, но в случая смятам, че здравеопазването като такова трябва да бъде с ясна цел и общо взето да се постига съглашение между страните, а след като се налага НЗОК да работи с МЗ и обратно трябва да има яснота и в тези им отношения, иначе се появява една такава стагнация, която вреди не на кой да е, а на самите пациенти", коментира здравният експерт.

Шарков посочва, че не е ясно как точно се изразходват средствата от НЗОК. Според него основният проблем е, че все още няма възможност да съществуват частни здравноосигурителни каси и НЗОК остава в монополно положение.

"Проблемът с НЗОК е НЗОК. Проблемът с НЗОК е съществуването като монополен орган и съответно няма интерес да си оптимизира средствата, да си направи анализ на ситуацията, нито да контролира тези средства. Имаше така дадена заповед от страна на МЗ да се направи анализ на потреблението на медикаменти, който трябваше да е готов до края на декември. Дали такъв анализ е готов, защо няма информация в публичното пространство не се знае", допълни Шарков.

Здравният експерт припомня, че всяка година НЗОК иска актуализация на бюджета си, но за пръв път това става на толкова ранен етап и е възможно да се стигне до забавяне на подписването на Националния рамков договор в здравеопазването между лекарския съюз и здравната каса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,