Български 3D биопринтер печата човешка кожа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727922 www.24chasa.bg
Българският 3D принтер ще предага индивидуални продукти на клиентите си.

“Принтиво” е сред единиците компании в света, които създават изкуствен живот

Български 3D биопринтер създава човешка кожа и тъкани. С уникалния метод моve да се правят и костни и хрущялни структури, наподобяващи човешките. Технологията е на българската компания “Принтиво”, която е от единиците биопринтиращи фирми в световен мащаб.

Магическата “рецепта”, от която се получават изкуствените тъкани, съдържа различни биополимери като хиалуронова киселина, колаген, желатин, които се населяват с живи клетки. Това е така нареченото биомастило, с което се принтират структурите. То е разработено от стартъпа “Принтиво” по уникална химична формула, която ще бъде патентована. Водени от библейското начало на човека,

създателите на компанията

кръщават биомастилото

Адам, а биопринтера - Ева

Студентът по медицина Ваньо Везиров, молекулярният биолог Розалия Циканделова и инженерът Радостин Стефанов са сред основателите на “Принтиво”. В екипа е и доктор Спас Керимов, който е изпълнителен директор. През лятото на 2017 г. те вече имат готов прототип на своя 3D биопринтер. През декември миналата година печелят една от трите големи награди на състезанието Beta Pitch Global в Берлин, а днес вече се насочват към първите си клиенти.

Предвиждат скоро да започнат да работят с различни изследователски центрове, университети, дентални и ортопедични клиники, както и фармацевтични и козметични компании. Те ще могат да използват принтираните живи структури за тестове и изследователски цели. Това би улеснило работата и спестило много средства на компаниите, а освен това

ще замести тестовете на

козметика и фармацевтични

продукти върху животни

“Първоначално концепцията ни беше да принтираме само човешка кожа. Впоследствие обаче я променихме, тъй като един стартъп трябва да е гъвкав, за да оцелее. Сега идеята ни е да предоставяме персонализирани решения в сферата на регенеративната медицина и тъканното инженерство. Искаме да предлагаме на клиентите си живи принтирани конструкти по тяхно желание, а не готови продукти”, разказва Спас Керимов. Екипът му експериментира с няколко типа клетки - костни, хрущялни и на съединителната тъкан.

“Това са клетки от едно семейство, за които ние имаме най-много информация как да боравим с тях. Поставяме ги в нашето биомастило и изследваме поведението им”, казва Спас.

Целта е

да се създаде

среда, която

наподобява тази

в човешкия

организъм

След принтирането клетките, поставени в такава среда, се самоорганизират и се подреждат по начина, по който са разположени в организма. Процесът на принтиране отнема от 2 до 10 часа в зависимост от големината и същността на конструктите.

“Принтиво” е само в началото на своя път и има много по-високи стремежи от имплантируеми тъкани.

“Заветната ни цел е, когато се разраснем като стабилна компания, да създаваме функциониращи органи. Индустрията все още не е дала отговор на това предизвикателство. Пред учените стоят огромни казуси, като изграждането на кръвоносни съдове например. Вярваме, че в близките 10 години тези препятствия ще бъдат преодолени, и смятаме, че “Принтиво” може да бъде част от тази промяна”, категоричен е изпълнителният директор на компанията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.