Емил Радев: Дискриминация е да питаме европейците за сексуалната им ориентация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730465 www.24chasa.bg
Емил Радев СНИМКА: Архив

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди по време на своето заседание доклад относно информационното табло за 2017г. подготвен от евродепутатката Юте Гутеланд, от групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

В него тя призовава Европейската Комисия да въведе в процедурата през идната година, нов показател за достъпа до правосъдие на общността на ЛГБТИ, например по отношение на достъпа до правна помощ, продължителността на производствата в случаи на дискриминация на ЛГБТИ или, когато е приложимо, въздействието на мерки като обръщането на тежестта на доказване, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

В провелата се дискусия по доклада, много от евродепутатите изразиха мнение, че тези въпроси изобщо не им е мястото в доклад за Информационното табло за правосъдието и нямат връзка с темата. Те подчертаха, че не трябва да се слага акцент върху дискриминацията само на една група хора, в случая ЛГБТИ, а по-скоро да се говори за премахване на дискриминацията като цяло.

Българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Емил Радев взе активно участие в дебата по доклада, като изрично подчерта, че този текст трябва да бъде изменен, тъй като „самият факт да се питат европейските граждани каква е сексуалната им ориентация е дискриминационна практика.“ Той изказа съмнение и за противоречие на това предложение с разпоредбите на регламента за защита на личните данни, според който се забранява обработката на лични данни свързани със сексуалния живот или сексуалната ориентация на физическите лица.

Емил Радев обърна внимание и на факта, че трябва да се има предвид, че Информационното табло предоставя информация относно функционирането на правосъдните системи и в тази връзка то трябва да дава обективна представа, базирана на статистически данни, а не да се използва за политически оценки.

Целта на информационното табло е да помогне на националните органи да подобрят ефективността на своите правосъдни системи, като се поставя акцент основно върху спорните производства по граждански и търговски дела. Във фокуса на анализите са и административните дела, за да се подкрепят усилията на държавите-членки да проправят път към по-благоприятна среда за инвестициите, бизнеса и гражданите.

Информационното табло предоставя информация относно функционирането на правосъдните системи и помага да се оцени въздействието на реформите в тези системи. Ако Информационното табло свидетелства за слаби резултати, винаги се налага извършването на по-задълбочен анализ на причините за тях. Тази специфична за всяка държава оценка се извършва в контекста на процеса на европейския семестър посредством диалог с органите и заинтересованите страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.