Учи китайски, модерно е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733514 www.24chasa.bg

Марк Зукърбърг говори езика, наследниците на Джеф Безос залягат над него, внучката на Тръмп пее “Жасминов цвят”, а принц Джордж го учи в детската градина

Ученето на китайски език е новият хит сред западните милиардери и дeцата им. По него са луднали и знаменитости от артистичния свят.

Китайски сe говори от над 1,2 млрд. души в света, от тях около милиард говорят на севернокитайски, известeн като мандарин. Това обаче не е основният повод на западняците да се увличат по сложния, но много музикален език. Далече

по-важната причина е

стремителната

икономическа

експанзия на Китай,

която прави познанията по китайски език част от деловия успех на западните бизнесмени. Неслучайно сред първите, които карат децата си да залягат над йероглифите, са някои от най-богатите хора в света.

Че Марк Зукърбърг говори мандарин, не е изненадващо. Самият той заяви на среща със студенти в Пекин след въпрос защо е избрал точно този език: “Жена ми е китайка. Нейните родители говорят китайски”.

В началото основателят на “Фейсбук” опитал да се образова сам, но след това осъзнал, че това е тежка мисия. Затова си наел опитен учител. Днес американският милиардер е напреднал дотолкова, че може да поддържа диалог в продължение поне на половин час, твърди сп. “Форбс”.

Съпругата му Присила Чан, дъщеря на китайски бежанци, говори кантонски - диалект от южната част на страната. Голямата дъщеря на семейството - Максима, която вече е на 2 години и три месеца, има индивидуален преподавател по китайски.

Самият Зукърбърг казва, че е започнал да учи китайски през 2010 г. и дори поискал ръката на жена си от майка ѝ на родния език на Присила.

Изучаването на китайски език

е част от образователната

програма и на четирите

деца на основателя на

“Амазон” Джеф Безос,

който безапелационно зае първо място като най-богат човек в света.

Съпругата на Безос - писателката Макензи Безос, разказва, че двамата с Джеф обичат да подлагат децата си на различни експерименти. Това включва пътешествия на необичайни и диви места, практикуване на различни спортове, посещения на кулинарни класове, в които приготвянето на храната се обяснява от научна гледна точка, изучаване на сингапурска математическа система и т.н.

Китайска възпитателка за трите си деца е наела и Иванка Тръмп - дъщерята на американския президент Доналд Тръмп. Приобщаването на най-младото поколение Тръмп към китайския вече дава своите плодове, в което могат да се уверят и потребителите на интернет. В началото на февруари м.г.

5-годишната внучка

на Тръмп

Арабела поздрави в

мрежата всички китайци

за новата година,

а на 8 ноември, по време на визитата на дядо ѝ в Пекин нейното пеене зарадва китайския президент Си Цзинпин. Тръмп му показа видео, на което внучката му пее “Жасминов цвят” на китайски, и лидерът на втората икономика в света изпадна във възторг. Си Цзинпин постави на детето оценка “шест плюс” за познанията му.

Във Великобритания също оценяват значението на китайския, при това го учи не кой да е, а един бъдещ крал. В лондонската детска градина, която 4-годишният принц Джордж посещава, се учи и китайски освен йога и различни изкуства като балет например. Най-голямият син на принц Уилям и Кейт, която очаква трето дете, е първият в семейството, който ще говори езика. Преди години баща му Уилям опита да поздрави китайците за новата година на мандарин.

Известен с добрия си китайски е бившият премиер на Австралия Кевин Ръд. Той го е учил в университета в Камбера и след това го усъвършенствал в Тайван. Освен да произнася речи на китайски Ръд дава свободно интервюта на този език. Самият политик твърди, че говори зле, но всички, които са го слушали, казват, че произношението му е превъзходно.

Сред холивудските знаменитости най-известна с доброто владеене на китайски е носителката на “Оскар” Мира Сорвино. Тя го е учила в Харвард, където е завършила Източноазиатски науки, като в рамките на обучението си е била една година на обмен в Пекин. Когато започвала актьорската си кариера в Ню Йорк, дори преподавала мандарин, за да се издържа. Познанията ѝ са причината днес Сорвино да бъде търсена не само в американски, но и в азиатски филмови продукции.

В Русия пък китайският е станал толкова популярен, че властите добавиха часове по езика в учебната програма за задължителното средно образование от пети клас и нагоре за първи път през ноември м.г. Планирано е да бъде разработен унифициран национален изпит по мандарин.

Виртуално куче помага на децата да проговорят мандарин

Ново виртуално куче бе създадено от програмисти, за да окуражава децата да учат мандарин, съобщи в. “Таймс Малта”.

Симпатичното животинче започна да лае в мрежата по повод началото на китайската Нова година, която е Годината на Кучето. То може да изпълнява различни действия по гласови команди на китайски, които му се дават чрез интерактивен уебсайт.

Така децата лесно научават думички като яж, върви или седни, които дават като команди на кучето, наречено Дъмплинг.

Програмата, създадена от Британския съвет, е част от образователния пакет, който трябва да въвежда децата от началното училище в китайския език и култура.

Вики Гух, училищна съветничка в Британския съвет, казва: “Китайският език е вълнуващ и стойностен и може да отвори очите на децата за света. Нещо повече, връзките с Китай ще са много важни след излизането на Великобритания от ЕС. Надяваме се, че идеята да помогнем на децата да учат мандарин посредством играта с милото кученце, ще даде своите резултати.”

Според скорошно проучване на Британския съвет след Брекзит най-търсеният език ще е испанският, следван от мандарин, френския, арабския и германския. То е правено на основата на икономически, геополитически, културни и образователни фактори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Синята легенда и бивш национал Даниел Боримиров може да не рита отдавна, но финтира умело с маската си. Топпапараците на "България Днес" уловиха футболиста да носи по четири различни начина предпазното си средство в рамките на няколко минути. Боримиров ту е покрил цялото си лице, ту сложил маската под носа си, ту го дърпа напред-назад