Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733530 www.24chasa.bg
Министър Николай Нанков

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие.

В дебатите ще се включат изпълнителната, местната власт, депутати, представители на бизнеса. Участие са потвърдили кметът на София Йорданка Фандъкова, областният управител Николай Пехливанов, кметове и областни управители на повечето областни градове и др. 

Новото делене на районите за планиране на България е от изключително важно значение за развитието на регионите след 2020 г. В зависимост от него ще се определи както възможността за достъп до еврофондовете в следващия програмен период, така и по-ефективното функциониране на администрацията.

Три основни варианта за новото райониране, които ще се дебатират.

Какво предлага държавата? Какво налага да се направи ново райониране? Какви ще са ползите за населението? Какви ще са улесненията за бизнеса?

Това ще стане ясно на срещата, която ще започне в 13 часа на 26 февруари (понеделник) в София Тех Парк.

На форума ще се дебатира:

• Кой вариант за райониране е най-подходящ – с четири, пет или шест района

• Кои са моторите при новото райониране

• Кои общини и населени места са с най-голям потенциал за растеж

Прекрояването на картата на България и уедряването на сегашните 6 района за планиране се налага, за да може да се кандидатства за еврофинансиране. Според изискванията на ЕС в един район за планиране задължително трябва да живеят минимум 800 000 души и максимум 3 милиона. В Северозападния регион населението прогресивно намалява и вече не отговаря на този критерий.

Първият от новите варианти заличава Северния централен район и неговите области се разделят между Североизточния и Северозападния район.

Според втория вариант държавата е разделена на 4 района за планиране.

Последният, трети вариант, предвижда пак 6 района като сега, но преформатирани. Акцентът при него е огромният район на Западна България от Видин до Петрич, който включва областите София, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца.

Някои кметове обаче се обявиха категорично против това градът им да е част от район с високо БВП например. По този начин показателите на целия район се повишават, а това лишава не дотам  развитите градове от подпомагане.

Градоначалници вече дори поставиха условия - съгласни са да принадлежат към нов район, но само ако се подобри свързаността между градовете като се построят нови пътища.

Експерти очакват оживени дискусии за това как трябва да се прекрои страната. Нямало да е учудващо и да се появят и четвърти и пети вариант. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мощен звяр лети по столичните булеварди Стефан на Гала, видя "България Днес". След като поседя в къщата на Биг Брадър, половинката на ТВ-водещата фучи и изпреварва колите с тузарски джип БМВ, чиито данък и застраховка "Гражданска отговорност" със сигурност ще надскочат една минимална работна заплата. Лек път, Стефане и внимателно по пътищата!

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,