Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6733664 www.24chasa.bg
Законът за застрояването на столицата позволява да се създадат специфични правила за застрояването, валидни само за София, подчерта арх. Здравко Здравков

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването, организирана от imoti.net.

Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст, който да подлага на обществено допитване строителството на нови сгради, надвишаващи 40-50 метра. “Причината е, че трафикът, който привличат такива сгради, създава затруднения на живеещите наблизо и това директно сваля цените на жилищата им”, каза тя.

Шефът на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов заяви, че самите предприемачи не лобират за свръхвисоки сгради. За тях било по-изгодно да строят ниски, защото жилищата там били далеч по-продаваеми.

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че според приетия от парламента Закон за устройството и застрояването на Столичната община се предвижда определена височина на сградите в отделните раойни на столицата: 50 метра в центъра, до 75 метра в рамките на околовръстния път и 15 метра извън него. Той припомни, че според изработващата се в момента нова визия за столицата местата на свръхвисоките сгради ще се ограничат до определени терени, а визията ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Здравков каза още, че проблемът на столицата е твърде високата концентрация на хора и инвестиции. До 2050 г. една трета от населението на България ще живее в София, каза той.

Предприемачите се обявиха още за въвеждане на задължителни застраховки на хората, които купуват жилище “на зелено”. Това щяло да даде повече сигурност, а и да отсее нечестните играчи от строителния пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.