Гръцко предложение от седем точки за споразумение със Скопие за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736566 www.24chasa.bg

Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за споразумение със Скопие по спора за името на Македония, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Според добре осведомени източници, цитирани от изданието, предложението било за цялостно уреждане на проблема, като включвало отговори на всички въпроси, касаещи отношенията между двете страни, а също и по-нататъшния път на бившата югорепублика към международните организации.

Вестникът припомня, че само през последните две седмици Ципрас и външният министър Никос Кодзиас са се виждали много често, като по време на тези срещи премиерът е бил непрестанно уведомяван за напредъка на преговорите със Скопие.

Дали обаче Зоран Заев ще приеме това предложение е съвсем друг въпрос, отбелязва изданието и допълва, че премиерът Заев насаждал усещането, че за момента опозицията в Скопие била толерантна по отношение действията на кабинета за уреждане на спора с Гърция.

Предложението, с което разполага Ципрас, се отнася до седем точки, по които двете страни преговарят: първата касае названието на страната, втората е свързана с неговата употреба /тоест, дали да е за вътрешна, международна или за всеобща употреба/, трето - за езика, четвърто - за идентичността, пето - как името ще се ползва на практика, и шесто и седмо - как накратко ще се произнася и какви ще са неговите абревиатури.

Скопие косвено, но ясно заявява, че въпросите за идентичността и езика "не подлежат на договаряне" и че между двете страни изглежда има пълно съгласие по графика и особено по необходимостта отделните теми от споразумението да бъдат предварително обсъдени и договорени, така че през март или преди средата на април споразумението да е факт, изтъква изданието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната