Отменени са полети от и до летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737038 www.24chasa.bg

Самолети на Wizz Air са блокирани на летище София, научи "24 часа". Имало забрана за запуск и излитане за всички самолети Airbus-321, твърди нашият източник. Забраната била заради един и същи технически проблем на три полета. Проблемите са свързани с измерването на скоростта, вероятно заради заледяване.

Първо е регистриран проблем с полет WZZ4427 от София за Тел Авив, който каца принудително в Будапеща. След официално запитване на "24 часа" от Wizz Air обясниха, че полетът ее отклонен към Будапеща поради технически причини. Той се е  приземил безпроблемно и понастоящем преминава техническа проверка. 

"За да сведе до минимум забавянето, Wizz Air разпредели друго въздухоплавателно средство да изпълни полета. Очаква се полетът да тръгне от Тел Авив в 22:50 ч. местно време. Всички засегнати пътниците са третирани в съответствие с политика на Wizz Air и със законодателството за правата на пътниците. Wizz Air искрено се извинява за причиненото неудобство, но безопасността на нашите пътници, екипаж и самолети, е приоритет номер едно за нас.", допълват още от компанията. 

Установени са проблеми и с полет W64351, който е трябвало да лети по направлението София-Милано. Самолетът излита в 12:59 и каца в Будапеща, след като преди това кръжи дълго. (Вижте на графиката.) Отклонението се е наложила поради неправилни индикации, причинени от екстремните зимни условия, обясниха от Wizz Air.

Забраната за излитане на самолети Airbus-321 на Wizz Air пада в 15,51 часа.

Полети на "Уизеър" от Париж и Рим до София, както и в обратните посоки, са отменени, разбра "24 часа". Полетите Рим - София (W6 4356), София - Рим (W6 4355) и София - Дубай - София (W6 4429/4430) е отменен заради лошото време, а този от Париж - по технически причини. Има информация, че полетът ще бъде пренасочен утре до Скопие, а не до България.

Пилот на самолет, излетял от София за италианският град Бергамо, пък е поискал аварийно връщане на летището. След като е кръжал един час над българската столица, екипажът е решил да продължи до унгарската столица Будапеща и да кацне там. Причината е технически проблем в машината, полетът е W6 4351.

От Летище София изпратиха официално следното съобщение: "Днес, 26.02.2018 г., летище София работи в зимна обстановка и при обилни снеговалежи.

Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перона се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства. Заради снеговалежите полетите се изпълняват с известно отклонение от разписанието.

Призоваваме гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за предвижване до летището. Молим заминаващите пътници да се явяват минимум два часа преди полета си."

Други два полета на "Луфтханза" за Мюнхен и Франкфурт също са отменени.

Очаквайте подробности.