До 4% поскъпва токът от юли (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741428 www.24chasa.bg

До 31 март ще е ясно с колко. 

КЕВР в извънредно изявление: Няма да допуснем рязък скок!

До 4% се очаква да поскъпне токът от юли. Това сочат неофициални разчети на експерти, запознати с изчисленията на енергодружествата.

ЧЕЗ, “Енерго-Про” и ЕВН публикуваха на 28 февруари намеренията си за подаване на заявления за цени от 1 юли в КЕВР. Това е тяхно задължение по Закона за енергетиката. Нито една от компаниите обаче не посочва с какъв процент иска увеличение. Конкретните искания ще бъдат обявени на 31 март, когато е крайният срок за подаване на заявления в КЕВР.

В обявлението на “ЧЕЗ Електро България” пише, че са необходими приходи от 581 млн. лв за дейността. “ЧЕЗ Разпределение България” обявява, че планира инвестиции от 278 млн. лв. В съобщенията на ЕВН и “Енерго-Про” за промяна на цените не са посочени инвестиции и приходи.

Бойко Борисов предупреди във вторник, че се готвят отново да го свалят с цените на тока както през 2013 г. Факт е, че скандалът с ЧЕЗ съвпадна с приключването на 1 юли на стария 3-годишен регулаторен период и започването на нов. Затова дружествата трябва да подадат освен заявления за цени независимо кой им е собственикът и бизнес планове с инвестициите си.

Шефът на Комисията за водно и енергийно регулиране Иван Иванов даде извънреден брифинг и предупреди трите компании, че регулаторът няма да допусне рязък скок на цените на тока. И припомни, че сумарно за последните 3 години цената на тока за бита е увеличена с 2,5%, което било по-малко от инфлацията.

Комисията ще защити обществения интерес, гражданите и бизнесът да са спокойни, заяви още Иванов. Той определи и като “спекулации” твърденията, че заради продажбата на ЧЕЗ цената на тока рязко ще се повиши. Ако някой иска да реализира политически проекти чрез ЧЕЗ, няма как да се случи - нито цената, нито кредитите са ценообразуващи, категоричен бе шефът на КЕВР.

Зам.-министър Ланда е пратил притеснителната информация

В четвъртък Делян Добрев покани и Гинка Върбакова в парламента

Комуникацията между Бойко Борисов и Андрей Бабиш стана публична заради неяснотите пратил ли е чешкият премиер на българския си колега конфиденциална информация, или не.

Разминаването е заради информация на агенция Ройтерс. Според нея Борисов е споделил, че е получил от Бабиш поверителни документи, от които става ясно, че в сделката са ангажирани руско-грузински офшорни компании, също руски и български банки.

Борисов обаче не е казвал, че е получил от Бабиш поверителни документи. Във вторник той заяви, че е поискал информацията, която Бабиш има от чешкото министерство на финансите, и чешкият премиер му я е изпратил чрез свой зам.-министър.

Въпросният зам.-министър, изпратил имейл с информацията за сделката за ЧЕЗ на Борисов, е заместник на министъра на финансите и се казва Ондрей Ланда, научи “24 часа”. Малко по-късно от пресслужбата на българското правителство го потвърдиха. Ланда е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ и е изпратил на Борисов това, което е било представено пред надзора на компанията за сделката.

Върху информацията няма гриф за сигурност, но тъй като не е съставена от изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е била заведена в секретното деловодство на парламента.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев каза, че е поканил Гинка Върбакова да участва в съвместно заседание на комисията по енергетика и на комисията за контрол на специалните служби. То ще е днес.

Добрев каза още, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, които да увеличат правомощията на КЕВР. Целта е регулаторният орган да има възможността да се произнася още преди да е сключена сделката.

Според Красимир Каракачанов, ако промените в Закона за енергетиката бъдат написани до петък и приети идната седмица, ще бъде спряна сделката за ЧЕЗ у нас.

Жельо Бойчев от БСП поиска на заседанието да бъде поканена Българската банка за развитие, за да изясни участва ли и как в сделката.

Делян Добрев смята, че трябва да бъдат поканени и трите банки, за които се говори, че финансират сделката на Гинка Върбакова. Отхвърлени бяха предложенията на БСП за временна комисия и изслушване на премиера.

Социалистите откриха пленарния ден с искане за изслушване на премиера Борисов. “Кого ще гоните до дупка? Кои са те? Кой клати правителството? Кои са гадовете?”, попита Драго Стойнев.

КЕВР може да откаже лиценз на новия собственик

Бившият вицепремиер Лидия Шулева, по време на чийто мандат бяха продадени 67% от електроразпределителните дружества, заяви, че и в момента КЕВР има механизъм за въздействия, но след като е сключена сделката.

При смяна на собственост в енергетиката новият собственик трябва да получи нов лиценз.

Ако той не отговаря на определени критерии, то регулаторът може и да не одобри купувача.

Радев: Получила ли е “Инерком” политическа подкрепа за заемите?

РУМИНА ДИМИТРОВА

Получила ли е тази фирма политическа подкрепа, за да са банките толкова щедри към нея”, попита президентът Румен Радев за сделката на ЧЕЗ у нас.

“Зададох въпроси, а премиерът даде съвети.

Очакваме отговори. Видяхте, че тази сутрин никой не уважи искането на парламента за изслушване. Чух даже и закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, жертвата сме ние”, заяви президентът. По думите му най-важно е да се разбере как “Инерком” като фирма “без история и капацитет” е получила такива големи банкови гаранции.

“Кои са банките и кои са най-вече механизмите за финансиране? И как така отговорните институции научават за това и започват да действат постфактум”, попита още Радев. И заяви, че е готов да говори с чешкия президент Земан, както го призова и премиерът Борисов.

“Нека не забравяме - отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси извън нея”, допълни Радев. Президентът бе категоричен, че би свикал и КСНС, но ако е на обща тема енергетика, защото ЧЕЗ и АЕЦ “Белене” са частни случаи.

Ако ЧЕЗ спечели арбитража, 500 млн. евро отиват в Прага

Ако ЧЕЗ спечели арбитражното дело, което заведе срещу България, близо 500 милиона вре ще отидат в Прага, а не при новия собственик. На 13 юли 2016 г. от ЧЕЗ обявиха, че водят дело в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон, за да си защитят инвестициите в България. Чехите претендират за неплатена зелена енергия, непризнати такси и инвестиционни разходи. Искът бил за “няколко стотици милиона евро”, заявиха от “ЧЕЗ”, без да уточнят сумата.

От сайта на арбитража във Вашингтон се вижда, че последното заседание по делото е било на 27 октомври 2017 г. Според експерта Антон Иванов искът е между 100 и 200 млн. евро. Други източници посочват 500 млн. евро. Според Иванов няма точна сума, тъй като в иска се предлагали различни опции. Освен ЧЕЗ и “Енерго-Про” и ЕВН заведоха арбитражни дела в чужбина. Това на ЕВН е за около 600 млн. евро. Австрийската компания постигна споразумение за 192 млн. лв. през 2017 г. с държавата и процедурата е прекратена.Според източници искът на “Енерго-Про” е най-малък - под няколко милиона евро, но тъй като печелели съдебни дела в България, намалявал.

От сайта на арбитража във Вашингтон става ясно, че разглеждането на делото е подновено съвсем скоро - на 8 февруари тази година.