Борисов говори с Бабиш държавата да купи ЧЕЗ, в момента се среща с Гинка Върбакова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741678 www.24chasa.bg

Премиерът Бойко Борисов е поискал от чешкия си колега Андрей Бабиш контакт с ръководството на ЧЕЗ Груп. Целта била да се проучи възможността българската държава да купи българския бизнес на ЧЕЗ.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Разговорът между двамата премиери се е състоял тази сутрин. В него Борисов споделил, че изнесените информации за структурата на финансирането на придобиването на ЧЕЗ от "Инерком" са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Премиерът Борисов е поканил на среща в Министерския съвет собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова, научи "24 часа". Срещата се провежда в момента.

Ето цялото прессъобщение:

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за Инерком. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция, информира чешкият премиер.

Борисов посочи, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.

Очаквайте подробности!