Политици, представители на бизнеса и банкери се срещат в Делфи на икономически форум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6741889 www.24chasa.bg
На форума се очаква силно политическо и икономическо присъствие на лидери от целия свят СНИМКА: Авторката

Тази вечер премиерът Бойко Борисов открива третия икономически форум в Делфи, известен като „малкия Давос", заедно с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Церемонията започва в 19.15 часа в културен център Делфи.

Срещата на премиера Борисов с еврокомисаря Аврамопулос е много важна, тъй като е един от поддръжниците за приемане на България и Румъния в Шенген.

Утре петък в 21:00 реч ще изнесе премиера на Гърция Алексис Ципрас, а тази вечер в 20:30 ще говори лидерът на Нова Демокрация Кириакос Мицотакис.

На форума се очаква силно политическо и икономическо присъствие на лидери от целия свят. Длъжностни лица от ЕС, Европейската централна банка, Европейската инвестиционна банка, Европейския механизъм за стабилност, представители от САЩ, Китай, Русия и Близкия изток. Секциите ще включват журналисти от най-престижните медии в света, както и повече от 12 think tanks от САЩ, Европа, Русия и Китай.

Форумът ще продължи до неделя, а участниците в него са повече от 1000 от 400 страни от целия свят. Ще бъдат дискутирани и анализирани 60 теми с оглед дългосрочната перспективите в развитието на региона. Ще се обсъждат ключови въпроси на нашето време. От промените в международния геополитически баланс и предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Източното Средиземноморие, до реформистките дилеми и дългосрочните перспективи за растеж на Гърция, привличането на чужди капитали, цифровата трансформация, енергийните проблеми, дипломатическите отношения със САЩ, Русия, Китай , залагането на нови технологии, но и въпроси на туризма.

Икономическият форум "Делфи" се наложи като най-ползотворен за диалог между изтъкнати личности в политическия, академичния и бизнес средите, целящи обмен на идеи, формулиране на предложения и разработване на позиции, свързани с дългосрочните цели на Гърция, с цел успешно справяне с предизвикателствата на утрешния ден.