Реформа! Джипитата няма да издават извинителни бележки за училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743078 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Седем пъти скочила сумата за лечение в чужбина. До 15 март НЗОК да обясни какви са причините за ръста. Нови правила за финансово управление и контрол в касата

Джипитата няма да издават извинителни медицински бележки, като те ще бъдат заменени с отрязък от амбулаторния лист. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента. Това е една от промените, за които семейните лекари настояват. В четвъртък те излязоха на протест за намаляване на административната тежест и по-високо заплащане.

Здравният министър обясни, че засега издаването на извинителните бележки няма да бъде включено в Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. След 1 април ще бъде променен формулярът на амбулаторните листове и бележките за отсъствия ще са отрязък към тях, който ще се откъсва и ще се дава на родителя. Дотогава обаче лекарите ще продължат да събират до 3 лв. такса за извинителна бележка.

Джипитата настояват и потребителската такса да стане 1% от минималната заплата, или 5,10 лв. “Такъв висок размер не е по силите на българските пациенти. Не мога да си представя как едно дете отива на преглед и му взимат 5, 10 лв.”, обясни пред депутатите Ананиев. Той обясни, че не може да има и отпадане на описите на касовите бонове.

Държавните болници ще могат да изплащат дълговете си с пари от продажбата на имоти от 2019 г. В момента те могат да продават имоти, които не ползват, за да купуват апаратура. Здравният министър е възложил анализ, който ясно ще каже кои имоти може да се продават. В договорите ще има клауза помещенията да не се използват за конкурентна дейност.

До средата на май пък ще е готов и 3 - годишен погасителен план за разплащане на задълженията от 271 млн. лв. към чуждите каси. Лоша работа в системата за управление и финансов контрол на НЗОК е причината за разминаването на данните за борчовете. До края на март ще има нови правила за финансово управление и контрол в НЗОК. До две седмици пък управителят на касата ще трябва да обясни какви са причините за постоянното нарастване на разходите за лечение на българи в чужбина. През 2013 г. по това перо на месец са се плащали около 1 млн. лв., а сега сумата е 7 млн. лв.

Износът на лекарства чрез паралелна дистрибуция е 7-8% от лекарствения пазар у нас и е за около 200-250 млн. лв. Това показва, че паралелният износ не е причина за недостиг на лекарства, заяви Хайнц Кобелт, директор по европейските въпроси в Европейската асоциация на еврофармацевтичните компании.

За намеренията у нас да има забранителен списък за износ на лекарства Кобелт обясни, че такива има в 6 европейски страни, като срещу 2 има процедури за нарушаване на принципа за свободно движение на стоки. 107 медикамента се доставят чрез паралелен внос.