Борисов откри икономическия форум в Делфи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743111 www.24chasa.bg
Кадър Фейсбук

Въпреки натоварената ни програма в София бях длъжен да дойда, защото българите помним доброто и не забравяме, че преди 15 години в Солун беше даден път на България и на Румъния към ЕС, каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Третия Делфийски икономически форум в Гърция, цитиран от БТА.

Сега, ние в София, играем същата роля за страните от Западните Балкани, посочи Борисов. Разбира се, тези държави трябва да извървят голям път и да изпълнят много критерии, допълни той. Нужна е обаче перспектива, най-вече за младите хора, каза той.

В България външният дълг е 26 - 27 процента, имаме бюджетен излишък, както и голям фискален резерв, посочи българският премиер. Опитваме се да покажем, че една южна държава, бивш член Източния блок, може да бъде дисциплинирана и да изпълнява Маастрихтските критерии, допълни той.

Премиерът посочи, че не харесва термина Западни Балкани, защото Балканите са едни. В региона трябва да се изгражда инфраструктура - пътища, жп и интернет трасета, каза Борисов като даде пример с европейските транспортни коридори с номера 4, 8 и 10, както и газовите интерконекторни връзки между България и Гърция.

Ако направим тази инфраструктура, Балканите ще са едно от най-конкурентоспособните места на света, заяви българският премиер. Искаме да направим процеса необратим и от "барутен погреб" на Европа да направим Балканите в спокойно място за живеене, каза Борисов.

Той изтъкна значението на борбата с организираната престъпност, спазването на върховенството на закона.

На срещи през последната дни виждаме подкрепа за инфраструктурните проекти от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и на Европейската инвестиционна банка. Финансирането на тези проекти обаче ще е хибридно, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща един милиард евро за подготовката на тези проекти. Иначе ще има ръст на младежката безработица и "износ на мозъците", тук ще останат нискоквалифицирани хора, а популистките парти ще дойдат на власт, посочи премиерът.

Важни са и мерките срещу мигрантската вълна, защото хората от нашите страни се страхуват от нея и то с основание, каза Борисов. Той подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за бежанците трябва да остане. На 26 март във Варна ще се срещнем с президента на Турция Реджеп Ердоган и ще обсъдим охраната на границите, допълни Борисов.