Борисов от Делфи: От барутен погреб и заден двор Балканите ще станат едно (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743194 www.24chasa.bg
Снимки Авторката

Еврокомисията е готова да даде 1 млрд. евро за инфраструктурни проекти на Балканите, обяви българският премиер

Българският премиер Бойко Борисов заедно с гръцкия президент Прокопиос Павлопулос и еврокомисаря по въпросите за миграцията Димитрис Аврамопулос откри третия икономически форум в Делфи, известен като "Малкият Давос".

"Не можах да не уважа тази покана отправена към мен. Ние българите помним и доброто и злото. Преди 15 години в Солун беше даден път на България и Румъния и затова считам за дълг, когато бъда поканен, да покажа своята признателност".

С тези думи започна своето приветствие към присъстващите на форума българският премиер Борисов. По време на речта си той акцентира върху общите проекти на Балканите, транспортните коридори в Европа, регионалното икономическо развитие. Засегна и темата за сигурността и опазване на границите.

"Със своята красота и история Балканите могат да са конкурентоспособни в цял свят.

Всичко, което касае Балканите, касае еднакво Гърция, България, и Румъния.

Коридор номер 4, коридор номер 8 и коридор номер 10 са изключително важни транспортни коридори", каза премиера Борисов.

По думите му има доста задачи, които трябва да се изпълнят.

"От барутен погреб и заден двор се стремим Балканите да станат едно. Не ми харесва терминът Западни Балкани, защото ние на Балканите сме едно и коридорите и транспортът, свързаността, касае всички", заяви още г-н Борисов като обяви че на 26 март във Варна ще се проведе среща между ЕС и Турция, на която ще присъстват президентът на Турция, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Българският премер подкрепи гръцкия президент относно становището му, че Европа трябва да намери начин да се справи с голямата дългова криза, за да стане силна и обединена.

"Трябва да свършим огромна работа по присъединяването, престъпността, трафика, сигурността по границите, работата по съдебните ни системи, върховенството на закона. Огромни пари ще се налеят в Балканите, защото вече имаме заявени срещи в Лондон с ЕБВР, в София със Световната банка, в Брюксел с Инвестиционната. Вече можем да говорим за едно хибридно финансиране. Юнкер каза, че са готови вече 1 млрд. евро да дадат", каза българският премиер, като подкрепи и становището на гръцкия президент Павлопулос, че европейският дълг непрекъснато расте и дори в държави с мощни икономики като Франция, Италия, Испания, Португалия се забелязва огромно покачване на дълга.

"Ние в България доста правителства досега сме успели да го запазим под 30% - 26-27 на сто, с бюджетен излишък, голям фискален резерв и се опитваме да покажем, че една държава на юг, от бившия Източен блок, може да бъде дисциплинирана, може да бъде действително в сферата на финансите, спазваща Маастрихските критерии", заяви премиера Борисов.

„Нашето председателство трябва да се разглежда и като гръцко председателство“, заяви още той. „В региона има много геостратегически интереси. В момента сферата на сигурността е най-важна в Европа. Външните граници са подложени под огромен натиск. Неслучайно Европа през последните години се цепи на тази тема“, заключи г-н Борисов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за