Руският патриарх Кирил пристига на тридневно посещение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743325 www.24chasa.bg
Руският патриарх Кирил СНИМКА: Ройтерс

По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим.

Сегашното посещение у нас на патриарх Кирил и на църковната делегация от Русия е по повод на 140 години от Освобождението на България от турско робство и ще продължи до 4 март.

В 14.30 часа днес църковната делегация, водена от патриарх Кирил, ще бъде посрещната на летище "София от митрополити от Светия синод на БПЦ. Това са Старозагорският митрополит Киприан, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий, с тях ще са и Мелнишкият епископ Герасим и архимандрит Василий. Заедно с представителите на БПЦ на летището ще бъде и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов. Очаква се на посрещането на руския патриарх да бъдат също вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

На летище "София" Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще направи кратко изявление за медиите, след което руската църковна делегация ще се отправи към Синодалната палата. Там патриарх Неофит и членовете на Светия синод ще посрещнат патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където руският патриарх ще отслужи молебен. В 16.00 часа в приемния салон на Синодалната палата ще се състои официална среща, на която приветствено слово ще отправи българският патриарх Неофит, а руският патриарх Кирил също ще му отговори със слово. След това в Синодалната палата е предвидена кратка пресконференция на Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква и на Старозагорския митрополит Киприан.

На 3 март, събота, двамата патриарси и предвожданите от тях църковни делегации ще посетят храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка, където ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан. Там ще бъде отслужен и благодарствен молебен. На него се очаква да присъстват президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По програма се предвижда, след това всички заедно да се отправят към паметника на върха, където да бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите войни от всички националности за Освобождението на България. Вечерта в София е предвидена и среща на руския патриарх Кирил с министър-председателя Бойко Борисов, след което българският и руският патриарх ще участват в тържествената заря-проверка за Националния празник на България на площад "Народно събрание".

На 4 март, неделя, българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Двамата патриарси ще отправят слова в храма, след което ще си разменят и подаръци.

Очаква се следобед двамата патриарси да имат среща с президента Румен Радев, след което патриарх Кирил ще посети руския храм "Св. Николай" в София.

В интервю за ТАСС от тази седмица българският патриарх Неофит заяви, че очаква с радост визитата в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. "Вече 140 години живеем със своя вяра и в свое свободно отечество. Най-големият дар от Бога е свободата, затова няма да забравим да благодарим на Него за Неговата милост, както и на всички герои, дали живота си в името на ближния", каза българският патриарх Неофит в навечерието на годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г.

През 2012 г. патриарх Кирил посети Пловдив, където в митрополитския храм "Света Марина" беше отслужен благодарствен молебен. В последния ден от посещението си у нас през 2012 г. - 29 април, руският патриарх и патриарх Максим отслужиха Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След литургията патриарх Кирил участва и в молебен в храма на Руското подворие в София, както и в поклонение на гроба на архиепископ Серафим. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил същия ден в София получи и почетната степен "доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Кирил е 16-ят патриарх на Москва и цяла Русия. Той десет години е завеждал външните църковни отношения на Руската православна църква, а преди това е бил митрополит Смоленски и Калининградски. Светското му име е Владимир Михайлович Гундяев. Роден е на 20 ноември 1946 г. в Ленинград, син е на свещеник и на преподавателка по немски език. Учи в Ленинградската духовна семинария, а после и в Духовната академия.

На 3 април 1969 г. Ленинградският и Новгородски митрополит Никодим го подстригва в монашество с името Кирил. От 1970 до 1971 г. е преподавател по догматическо богословие, помощник-инспектор в Ленинградската духовна академия и семинария, а едновременно и личен секретар на Ленинградския митрополит Никодим. От 1971 до 1974 г. е представител на Московската патриаршия към Световния съвет на църквите в Женева. От 1974 до 1984 г. е ректор на Ленинградската духовна академия и семинария.

През 1976 г. става епископ на Виборг, а през 1977 г. е въведен в сан архиепископ - Смоленски и Вяземски. От 1986 г. управлява общините в Калининградска област, а през 1988 г. става Смоленски и Калининградски архиепископ. От 1989 г. е председател на Отдела за външно-църковни отношения към Московската патриаршия. През 1991 г. е повишен в ранг митрополит. Постоянен член е на Светия синод на РПЦ. На 6 декември 2008 г., един ден след кончината на патриарх Алексий Втори, Кирил е избран за местоблюстител на Московския патриаршески престол.

Поместният събор на Руската православна църква на 27 януари 2009 г. избира за патриарх на Москва и цяла Русия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил. Той е интронизиран за патриарх на 1 февруари 2009 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не