Руският патриарх: Европа абсолютно не желаеше освобождението на България от ислямско иго

https://www.24chasa.bg/novini/article/6747229 www.24chasa.bg
Руският патриарх Кирил Московски

Когато се казва истината, нека да е цялата истина, призова Кирил Московски

Да споменем с добри думи героите - българи и руснаци, не може да ми се обърне езикът и да кажа поляци, финландци, литовци, румънци

7-минутна импровизирана реч на руския патриарх Кирил Московски малко преди да излети от София, остави безмълвни участниците в официалния обяд, организиран от Светия синод.

Патриарх Кирил бе приет от Румен Радев, с когото бяха за- едно и на връх Шипка на 3 март. Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат двете църкви - още от делото на светите братя Кирил и Методий и пренася- нето на славянската писменост в Русия, заяви президентът, когото Кирил Московски деликатно редактира по време на официалния обяд.
Патриарх Кирил бе приет от Румен Радев, с когото бяха за- едно и на връх Шипка на 3 март. Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат двете църкви - още от делото на светите братя Кирил и Методий и пренася- нето на славянската писменост в Русия, заяви президентът, когото Кирил Московски деликатно редактира по време на официалния обяд.

Когато се казва истината, нека да бъде цялата истина, призова главата на руската църква. И даде личен пример как според него трябва да се говори за историята.

Руският патриарх призна публично, че знае за проблемите между двете държави и ги е споделил при срещата си с премиера Бойко Борисов. Кирил Московски се надявал, че българите и руснаците ще съхранят от политическата конюнктура общата история. Снимки:
Руският патриарх призна публично, че знае за проблемите между двете държави и ги е споделил при срещата си с премиера Бойко Борисов. Кирил Московски се надявал, че българите и руснаците ще съхранят от политическата конюнктура общата история. Снимки: "24 часа"

Патриарх Кирил е убеден, че крачката на император НиколайАлександрович да хвърли страната си в битката за освобождението на България, е противоречала тогава на националния интерес на Русия. Държавата преживява тежки години след поражението в Кримската война, намира се в състояние на блокада от страните на Запада, а според актуалната днес терминология - върху нея са били наложени “санкции”.

“Русия се противопоставя на цяла Европа. А Европа абсолютно не желаеше освобождението на България от ислямско иго” , категоричен бе руският патриарх. И отново хвърли мост към съвременния свят, напомняйки, че днес много често се изричат думите “отговорности към Европа”.

“Русия не е мислила какви отговорности има пред Европа, как ще завърши това стълкновение със силна Турция, а е дошла и абсолютно безкористно е освободила българския народ.”

И това според руския патриарх е причина за прекрасната история на чувствата между българи и руснаци - защото тази война е била против политическия прагматизъм, против логиката.

Негово Светейшество описа как руснаците, “отслабени от предишната война, неподготвени, отиват в Румъния”.

Кирил Московски коригира българския президент Румен Радев, който на връх Шипка благодари и на румънските доброволци, участвали в освобождаването на България: “Да, освобождавали са, защото там са били руснаците и те са довели румънците в България. Когато се говори истината, трябва да се говори цялата истина. Никакви румънци нямаше да дойдат в България, ако Русия не беше освободила Румъния, не беше изгонила турците от Румъния”, остро редактира руският патриарх Румен Радев.

Главата на руската църква, призовавайки “да се поменават с добри думи героите - българи и руснаци”, призна, че “езикът ми не се обръща, за да кажа благодарности и за поляци, финландци, литовци, румънци. При някои се преобърна (езикът). Няма да отговарям на тези истории”.

Вероятно тази емоционална и нестандартна реч бе провокирана от подаръка, който руският посланик Анатолий Макаров даде на Кирил Московски - литография от подписването на Санстефанския мирен договор, която е част от личната му колекция.

“Къде са финландците, къде са литовците, къде са румънците?!”, риторично попита главата на руската църква, показвайки литографията на поканените на обяда. От ля-вата страна на Кирил бе българският патриарх Неофит, а от дясната - Симеон Сакскобургготски. Руският патриарх се обърна към царя с “Ваше Величество!” и разговорът помежду им продължи на английски език.

Сред малкото политици бяха зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на българо-руската група за приятелство Красимир Велчев, омбудсманът Мая Манолова и Румен Петков.

“Когато слушах гръмките аплодисменти на Шипка при споменаването на името на руския патриарх, разбрах, че никаква политическа конюнктура, никакво изменение на граници, никакви блокове - политически и военни, не могат да променят настроение-то на хората. Тяхното национално, културно и духовно самоопределение.

Аз възлагам огромна надеждна просветителската и духовната роля на Българската православна църква, която стои като стража за правилния прочит на историята и е страж на нашето духовно братство.

Благодаря, че през най-трудното съветско време, когато не трябваше да се употребява името на господаря император, се молехте за господаря освободител Николай Александрович, молете се за него.

Важно е духовното единиство, всичко останало е вторично - идват и си отиват симпатиите, политическата ориентация, вътрешното и духовното ниво между народите остава.”

На финала на тази 7-минутна реч патриарх Кирил призна, че напуска България със смесени чувства и вижда проблемите. Тях той е споделил с премиера Бойко Борисов. Има обаче дълбока надежда, че връзките между двете църкви и двата народа “ще съхранят от политическата конюнктура най-свещеното от общата история - паметта за нашите съвместни борби за свобода и независимост на България. Нека Господ пази България, нека господ пази православната вяра!”.

С “Многая лета” българските духовници изпратиха главата на Руската православна църква, който отлетя със собствения си самолет от София.

Преди това Старозагорският митрополит Киприян, който бе своеобразен домакин, изпя любимата си песен “Лале ли си зюмбюл, ли си”.

Гостът си тръгна с подарък от Светия синод - патриаршески тройник и икона на “Иван Рилски”, а българският патриарх Неофит получи изключително ценната икона “Света Богородица Смоленска от Егидрия”.

Виж още: Призиви във фейсбук да го посрещнат с "Макаров" и сребърен куршум