20,7% от програмистите у нас са жени, а в Европа - 16%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6749330 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

България е с най-висок процент програмистки, в сравнение с другите европейски страни. У нас 20,7 на сто от програмистите са жени, а в Европа са 16 на сто. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки, е посочила зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция "За повече равенство на жените в транспортния сектор". Форумът е организиран от Съюза на транспортните синдикати към КНСБ, съобщава пресцентърът на синдиката.

Само 22 на сто са жените в транспорта в ЕС, търсят се още, е отбелязано на конференцията.

Страната ни е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството, е посочила председателят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова.

Според европейската статистика 17 на сто са народните представители от женски пол. В София близо 30 на сто от общинските съветници са жени и половината от постоянните комисии в СО се управляват от "слабия пол".

Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на заплащането, е заявила Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и на световната транспортна федерация.

Дискусията е била открита от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. Участвали са вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации, гости от над 50 синдиката от Европа.

Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете, предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор. На европейско ниво пък започва кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която ще обучава децата, че няма чисто мъжки и женски професии и всеки може да работи това, което иска, се посочва в съобщението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов