Корнелия Нинова оглави протеста (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6751766 www.24chasa.bg
До лидерката Корнелия Нинова на трибуната застана журналистката и депутат от БСП Елена Йончева. Тя отново спомена за “откраднатите милиони” за строителството на оградата с Турция. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

 Пред 300 души тя обяви, че говори от името на 70% от българите - всички те били срещу кабинета “Борисов”

Бунтът - заради ЧЕЗ плюс образование, здравеопазване, “дестабилизация” и още нещо

Корнелия Нинова лично поведе протеста под прозорците на Бойко Борисов вчера, след като ден по-рано БСП обяви, че няма нищо общо с организацията му, но ще участва. “Обединен е над 70% от българския народ срещу правителството ви, г-н Борисов”, заяви червената водачка, щом пристигна малко преди 11 ч пред Министерския съвет.

Иначе още от 9 ч там се събраха първите протестиращи. Едва 6-има, но пък единият от тях - внукът на Георги Димитров, а друг пристигнал чак от Лондон. В английската столица, където живее, бившият репортер от в. “Земя” Йордан Мичеев е съосновател на клуба на БСП. “Дошли сме, за да запалим бунта. Защото ни омръзна да живеем зад граница”, каза той.

Самотната компания набъбна с пристигането на организаторите на втория протест начело с Велизар Енчев, лидер на “Българска пролет”, и Костадин Костадинов - на партия “Възраждане”. Няколко рейса с възрастни социалисти пък дойдоха от Дупница и Кюстендил. Общо събралите се бяха към 300.

Множеството извади знамена и плакати с надписи като “Казано ЧЕЗно, всичко ми е наред” с лика на премиера и “Суджукгейт вреди на вас и на всички около вас”.

“Г-н Борисов, народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата, а тя е оставка”, извиси глас на микрофона Корнелия Нинова. По думите не останал човек, който “да си прави илюзията, че Борисов не седи зад Гинка от Пазарджик”.

Соцлидерката обясни, че съпартийците пристигат от Народното събрание, което току-що отхвърлило предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. “Не, ние не приемаме нашите момиченца да бъдат обучавани, че могат да бъдат и момченца”, заяви Нинова и така протестът срещу продажбата на ЧЕЗ се превърна и в такъв срещу Истанбулската конвенция. И още - защото Борисов водел война с президента, Народното събрание, журналисти и всеки, който искал да го свали.

Всички ние обаче не сме “някакви гадове”, както ни нарече Борисов, продължи лидерката на БСП. Всеки различен от вас е подложен на репресия, а обикновените хора “не могат да правят бизнес заради калинки, гинки, деляндобревци и суджуци”, заяви още Нинова

Дестабилизация на страната, лошо здравеопазване и образование изреди още тя като мотиви защо кабинетът “Борисов” трябва да си ходи.

“Отнемате перспективата на европейска България и със сделката с ЧЕЗ, с която ни вкарахте в международен скандал”, приключи Нинова и множеството заскандира заедно с нея “Оставка”.

На протестиращите бяха раздадени листове с написана оставка на кабинета и по сигнал те опитаха да ги оставят пред вратите на МС, за да ги разпишел премиерът. Полицейски кордон обаче ги възпря. По това време Нинова и депутатите вече се отправяха обратно към парламента.

След около 5-минутния близък контакт на протестиращи и униформени се появи фалшива новина, че полицайка е тежко ранена и колегите издирват извършителя. Оказа се, че тя е била ударена случайно с лакът и не е пострадала сериозно, съобщиха от МВР за “24 часа”.

Георги Димитров-внук бори ГЕРБ, защото станали монополисти

Внукът на Георги Димитров, който носи неговото име, беше сред организаторите на ранния протест под прозорците на премиера Бойко Борисов. Димитров бе един от 6-имата участници в него. Групата им се присъедини към по-многолюдния митинг по обед.

“Искаме демонтиране на партия ГЕРБ от властта, защото е основният монополист”, обясни той пред “24 часа” защо е тръгнал да сваля властта. Програма минимум била прекратяване на сделката за ЧЕЗ.

“Решихме да организираме протеста, защото всичко в държавата се разпада. ГЕРБ царуват, но не управляват. Корупция има навсякъде - започваме от ЧЕЗ, новите касови апарати и стигаме до детските градини. Продаването на ЧЕЗ е опасно и крие риск за националната сигурност, живота и здравето на 3 млн. българи”, заяви още Димитров.

Той се определи като “партиен работник”. Към Българския антифашистки съюз има фондация на името на Георги Димитров и той участва в ръководстото ѝ. Член е на Градския съвет на антифашистите.

55-годишният историк е бил журналист и служител в дирекцията по вероизповеданията. Сега имал дребен бизнес.