Съдът върна делото за потопа в “Аспарухово”, който уби 13

https://www.24chasa.bg/novini/article/6755985 www.24chasa.bg

Част от хората се прибраха в домовете си,

други още са при роднини, но кой ще върне

мъртвите, плачат 4 г. след бедствието близките

Окръжният съд във Варна върна за ново разследване делото за наводнението в кв. “Аспарухово”, когато на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души, 4 от които деца, а десетки загубиха домовете си.

В края на миналата година Варненската окръжна прокуратура прекрати разследването за трагедията с основния мотив, че тя е предизвикана от природно бедствие, за което няма виновни. Окръжните магистрати обаче смятат,че прокуратурата не си е свършила докрай работата.

“При всеки дъжд излизаме навън. Страхът скоро няма да си тръгне. Доволен съм, че разследването ще продължи, защото

след такава

трагедия някой

трябва да

поеме

отговорност

Голяма част от хората, чиито къщи бяха наводнени, ги ремонтираха и се върнаха в домовете си. Някои още са при роднини. Но никой няма да върне умрелите.”

Това каза за “24 часа” медиаторът Хасан Жеман, който работи с близките на жертвите от потопа. Самият той е преживял целия ужас.

Преди 4 г. досъдебното производство беше образувано по чл. 123 от НК - за причинена смърт поради незнание или немарливост при упражняване на длъжността, който предвижда до 5 г. затвор. След като 2 г. нямаше резултат от разследването, през юни 2016 г. то беше иззето от МВР и поверено на екип от трима следователи. Тогава от прокуратурата съобщиха, че това се прави, за да може разследването да приключи в по-кратки срокове. Година и половина по-късно то бе прекратено, без да установи виновни.

В частно наказателно дело варненецът Ангел Ангелов подаде жалба.

Според Варненския окръжен съд проведеното разследване не е всестранно и пълно. Съдът разпореди окръжната прокуратура да установи има ли допуснати нарушения от съответните длъжностни лица и дали те са можели да предвидят обществено опасните последици. Той върна делото за събиране на допълнителни доказателства.

Приливната вълна тръгна от

непочиствани

години наред

дерета,

в които имаше десетки незаконно построени къщи. Множество са сигналите за незаконна сеч в района, но никой чиновник не е описал обезлесените площи.

В оценката на вещите лица, представена пред разследващите, е записано, че МРРБ не е изпълнило задълженията си за оценка на геоложкия риск в района и двете дерета не са били описани като потенциално опасни обекти. Близките на жертвите от наводнението внесоха искове срещу държавата за близо 5 милиона лева. Те са категорични, че ще си търсят правата на всички възможни нива.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.