Тайнствен дарител иска да позлати Царевец - руска връзка или носталгия по мащаба на Кубадински?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758485 www.24chasa.bg
Патриаршеският храм "Св. Възнесение Христово" на Царевец СНИМКА: Дима Максимова

Уважавам стремежа да строим паметници и да възстановяваме стари, но хълмът е държавна собственост и нека с обществена дискусия да решим какво да се прави на него. Дори когато това е благотворителен жест, смята зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков

Анонимен меценат е дал 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Патриаршеската църква “Св. Възнесение Господне” на хълма Царевец.

Кой е той, остава в тайна вече седмици. Иначе идеята е на обществения инициативен комитет “Асеневци”, който изчисли колко струват дарените златни листове -над половин милион лева. Групата, която очевидно изпитва искрена носталгия към мащабните проекти във Велико Търново от времето на Пенчо Кубадински, е от възрастни професори, инженери, военни.

Те са сметнали, че за самото позлатяване на куполите на храма и камбанарията ще трябват още 600 000 лв., също осигурени от дарители. В сметката са включени и разходите за ремонт на покривната конструкция, изолациите и обшивките от медна ламарина на Патриаршията.

За изпълнение на дейностите по позлатата от комитета вече са се свързали с екипа, обличал в злато куполите на храм-паметника “Св. Александър Невски” и църквата в град Шипка. Според разчетите работата може да бъде свършена за три месеца, като на мястото в крепостта ще се монтира специално скеле, което да не пречи на туристите.

След приключване на ремонтните работи по покривите ще бъде монтирана

шатра, снабдена

с необходимата

климатична

инсталация,

която да осигури подходящ микроклимат за изпълнение на позлатата.

“Целта на проекта е да се подчертае величието и славата на Царевград Търнов и на България, която в продължение на 200 години се е ръководила от Царевец и Велико Търново”, обясни Марин Павлов от обществения комитет “Асеневци”.

Идеята има одобрение на местния експертен съвет по устройство на територията, но практическото изпълнение съвсем не е проста работа.

“Хълмът Царевец е изключителна държавна собственост. Там без разрешение на Министерския съвет,

без

Министерството

на културата ние

един пирон

не можем

да забием

Даден ни е за стопанисване и управление за 10 г., но това не ни дава и право на каквито и да било намеси в сегашния исторически и архитектурен силует на хълма. От години имаме проблем, защото, за да направим каквото и да е на Царевец по реставрация и консервация, ние трябва да имаме разрешение от Института за недвижими паметници. Това става бавно и трудно, а тази процедура не е започнала”, заяви Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на Велико Търново.

Заради "златната" идея на комитета кметът Даниел Панов е решил да подаде документите с придружително писмо до министъра на културата като принципал и оттам да преценят дали е целесъобразно и допустимо, обясни Карабаджаков. След консултации с историци и експерти обаче ресорният зам.-кмет е скептичен към идеята за златна църква на Царевец.

“Аз го приемам с известен скепсис, защото

това не е

храмова сграда.

През 1981 г. тя е

строена като

Пантеон

на българската историческа мощ и слава и като архитектура не е каноническа. Освен това вътре има стенописи, които носят светски или по-скоро патриотичен характер, те също не са в канона на църковната иконопис. Аз се отнасям с уважение и респект към патриотичните намерения на този комитет, но в българската история и църковна архитектура няма никъде прецедент на позлатяване на църкви”, обясни Карабаджаков.

Единствените три

позлатени църкви

у нас са храм-паметникът “Св. Александър Невски”, Руската църква в столицата и храмът със златните кубета в гр.Шипка.

“Това е руска традиция. И аз не виждам с какво по-патриотично звучене ще бъде Патриаршията, ако вместо благородната патина, която има от медните листове, я позлатим”, допълни Ганчо Карабаджаков.

Освен кубетата на Патриаршията да блеснат в злато, инициативните общественици от комитет “Асеневци” искат да издигнат 18-метров монумент на цар Ивайло на хълма Света гора и да свържат с покрит мост живописната уличка “Гурко” с паметника “Конниците” в местността “Боруна”.

Около 12 млн. лв. ще са нужни за реализацията натрите предложения, а идеята е средствата да се осигурят от дарители, чрез включване в програми за историческо наследство или с помощ от Министерство на културата.

Величественият монумент на

цар Ивайло,

изваян от бял

мрамор,

ще струва около 1,9 млн. лв.

Проектът е на покойния проф. Димитър Даскалов от далечната 1985 г. Ентусиастите се свързали със сина му Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и вече е предоставил целия архив на баща си.

“Не е реализиран навремето, защото на избраното място имало военен кабел с национално значение. Този кабел отдавна е отрязан и пречката е отпаднала”, разясни председателят Марин Павлов.

Според местната администрация обаче на хълма се осъществява голям европроект за парк и в близките години там нищо не може да се строи. Освен това самата

Света гора

попада в

археологическа

зона

и там не може да се копае, защото не са правени археологически разкопки и сондажи.

Най-скъпата идея обаче е за уникален покрит мост с търговски обекти над Янтра. Съоръжението, дълго около 100 м, с височина на свода 15 м и ширина 13,5 м, се изчислява на 8 млн. лв.

“Предвижда се да бъде разположен между ул. “Гурко” и Художествената галерия на Боруна, като се вписва изцяло в архитектурата, природната среда и величествената история на Велико Търново”, обясни енергийният консултант Пламен Денчев, ръководител на екипа.

Предлага се туристическите атракции в Търново да се обогатят и с повдигане на нивото на реката и култивиране на брега, за да плуват в нея малки лодки.

“Прекрасно е, че граждани, а не институции обявяват такива намерения, но забелязвам напоследък неистов стремеж да правим паметници, да реновираме стари. Това е нещо, с което не трябва да се бърза, а да се осмисли отношението към социума, към нашата история, към патриотизма. Нужна е една широка обществена дискусия”, каза Ганчо Карабаджаков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българската фигуристка Александра Фейгин се класира на историческото 17-о място на световното първенство в Сайтама (Япония). 16-годишната Саща се представи отлично във волната програма, като записа 108,62 точки. Тя събра обща оценка 165,31 т. Така се предвижи с три места напред спрямо класирането си след кратката програма.

Голмайсторът на "Милан" Кшищоф Пьонтек се развихри и за националния отбор на Полша. Той заби единствения гол за успеха с 1:0 над Австрия като гост. Пьонтек се появи като резерва след час игра, а само десет минути по-късно се разписа с глава. За талантливия футболист това беше едва трето участие в националния тим, но той вече има две попадения.

Финалистът от последното световно първенство Хърватия се измъчи яко при домакинството си на Азербайджан. "Шахматистите" стигнаха до труден успех с 2:1 след обрат. Изненадващо гостите започнаха по-добре. В 14-ата минута удар на Рамил Шейдаев бе спасен от вратаря Ловре Калинич. Пет по-късно отново той вече празнуваше втория си гол с екипа на своята