Тайнствен дарител иска да позлати Царевец - руска връзка или носталгия по мащаба на Кубадински?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6758485 www.24chasa.bg
Патриаршеският храм "Св. Възнесение Христово" на Царевец СНИМКА: Дима Максимова

Уважавам стремежа да строим паметници и да възстановяваме стари, но хълмът е държавна собственост и нека с обществена дискусия да решим какво да се прави на него. Дори когато това е благотворителен жест, смята зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков

Анонимен меценат е дал 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Патриаршеската църква “Св. Възнесение Господне” на хълма Царевец.

Кой е той, остава в тайна вече седмици. Иначе идеята е на обществения инициативен комитет “Асеневци”, който изчисли колко струват дарените златни листове -над половин милион лева. Групата, която очевидно изпитва искрена носталгия към мащабните проекти във Велико Търново от времето на Пенчо Кубадински, е от възрастни професори, инженери, военни.

Те са сметнали, че за самото позлатяване на куполите на храма и камбанарията ще трябват още 600 000 лв., също осигурени от дарители. В сметката са включени и разходите за ремонт на покривната конструкция, изолациите и обшивките от медна ламарина на Патриаршията.

За изпълнение на дейностите по позлатата от комитета вече са се свързали с екипа, обличал в злато куполите на храм-паметника “Св. Александър Невски” и църквата в град Шипка. Според разчетите работата може да бъде свършена за три месеца, като на мястото в крепостта ще се монтира специално скеле, което да не пречи на туристите.

След приключване на ремонтните работи по покривите ще бъде монтирана

шатра, снабдена

с необходимата

климатична

инсталация,

която да осигури подходящ микроклимат за изпълнение на позлатата.

“Целта на проекта е да се подчертае величието и славата на Царевград Търнов и на България, която в продължение на 200 години се е ръководила от Царевец и Велико Търново”, обясни Марин Павлов от обществения комитет “Асеневци”.

Идеята има одобрение на местния експертен съвет по устройство на територията, но практическото изпълнение съвсем не е проста работа.

“Хълмът Царевец е изключителна държавна собственост. Там без разрешение на Министерския съвет,

без

Министерството

на културата ние

един пирон

не можем

да забием

Даден ни е за стопанисване и управление за 10 г., но това не ни дава и право на каквито и да било намеси в сегашния исторически и архитектурен силует на хълма. От години имаме проблем, защото, за да направим каквото и да е на Царевец по реставрация и консервация, ние трябва да имаме разрешение от Института за недвижими паметници. Това става бавно и трудно, а тази процедура не е започнала”, заяви Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на Велико Търново.

Заради "златната" идея на комитета кметът Даниел Панов е решил да подаде документите с придружително писмо до министъра на културата като принципал и оттам да преценят дали е целесъобразно и допустимо, обясни Карабаджаков. След консултации с историци и експерти обаче ресорният зам.-кмет е скептичен към идеята за златна църква на Царевец.

“Аз го приемам с известен скепсис, защото

това не е

храмова сграда.

През 1981 г. тя е

строена като

Пантеон

на българската историческа мощ и слава и като архитектура не е каноническа. Освен това вътре има стенописи, които носят светски или по-скоро патриотичен характер, те също не са в канона на църковната иконопис. Аз се отнасям с уважение и респект към патриотичните намерения на този комитет, но в българската история и църковна архитектура няма никъде прецедент на позлатяване на църкви”, обясни Карабаджаков.

Единствените три

позлатени църкви

у нас са храм-паметникът “Св. Александър Невски”, Руската църква в столицата и храмът със златните кубета в гр.Шипка.

“Това е руска традиция. И аз не виждам с какво по-патриотично звучене ще бъде Патриаршията, ако вместо благородната патина, която има от медните листове, я позлатим”, допълни Ганчо Карабаджаков.

Освен кубетата на Патриаршията да блеснат в злато, инициативните общественици от комитет “Асеневци” искат да издигнат 18-метров монумент на цар Ивайло на хълма Света гора и да свържат с покрит мост живописната уличка “Гурко” с паметника “Конниците” в местността “Боруна”.

Около 12 млн. лв. ще са нужни за реализацията натрите предложения, а идеята е средствата да се осигурят от дарители, чрез включване в програми за историческо наследство или с помощ от Министерство на културата.

Величественият монумент на

цар Ивайло,

изваян от бял

мрамор,

ще струва около 1,9 млн. лв.

Проектът е на покойния проф. Димитър Даскалов от далечната 1985 г. Ентусиастите се свързали със сина му Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и вече е предоставил целия архив на баща си.

“Не е реализиран навремето, защото на избраното място имало военен кабел с национално значение. Този кабел отдавна е отрязан и пречката е отпаднала”, разясни председателят Марин Павлов.

Според местната администрация обаче на хълма се осъществява голям европроект за парк и в близките години там нищо не може да се строи. Освен това самата

Света гора

попада в

археологическа

зона

и там не може да се копае, защото не са правени археологически разкопки и сондажи.

Най-скъпата идея обаче е за уникален покрит мост с търговски обекти над Янтра. Съоръжението, дълго около 100 м, с височина на свода 15 м и ширина 13,5 м, се изчислява на 8 млн. лв.

“Предвижда се да бъде разположен между ул. “Гурко” и Художествената галерия на Боруна, като се вписва изцяло в архитектурата, природната среда и величествената история на Велико Търново”, обясни енергийният консултант Пламен Денчев, ръководител на екипа.

Предлага се туристическите атракции в Търново да се обогатят и с повдигане на нивото на реката и култивиране на брега, за да плуват в нея малки лодки.

“Прекрасно е, че граждани, а не институции обявяват такива намерения, но забелязвам напоследък неистов стремеж да правим паметници, да реновираме стари. Това е нещо, с което не трябва да се бърза, а да се осмисли отношението към социума, към нашата история, към патриотизма. Нужна е една широка обществена дискусия”, каза Ганчо Карабаджаков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

23-годишният спортист Теодор Цветков ще използва само ръцете си Храбър русенец ще преплува 50 км със завързани крака, за да помогне за изграждане на рехабилитационен център за деца с увреждания. 23-годишният Теодор Цветков ще се впусне в предизвикателството на 22 декември в басейна на спортното училище в града.

Новото попълнение на „Левски“ Николай Михайлов сподели колко трудно е превъзмогнал грешката, която допусна в мача на "сините" с "Вердер" от Шампионската лига. "Преодолях грешката след точно три години - разкри той пред Код Спорт. - Трябваше да се изправя в Шампионска лига именно срещу "Вердер". Бяха много безсънни нощи.

Звездата на "Ботев" (Пд) Тодор Неделев призна, че ако получи добра оферта от чуждестранен отбор през зимата, ще напусна "канарчетата". Той каза, че интерес от ЦСКА-София към него е имало през лятото. В момента трансфер на Армията" не е на дневен ред. "Ботев" има цел да играе в Лига Европа. Този отбор с още няколко добри попълнения заслужава да е