Ген. Решетников от КГБ: Думите на патриарха пред Радев са от обида и любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6759140 www.24chasa.bg
Бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников също се включи в полемиката след думите на патриарх Кирил. Снимка Архив СНИМКА: 24 часа

Руският запасен генерал Леонид Решетников, бивш резидент на КГБ у нас и отговорник за кремълската политика на Балканите, коментира в профила си във Фейсбук страстите, разгорели се след изказването на руския патриарх Кирил в София, че руската армия, а не представители на други народи в империята, са освобождавали България. През 2016 година около Решетников стана скандал у нас - говореше се, че той е избрал по профил новия президент на България Румен Радев и че е спуснал името му на конспиративна среща с Корнелия Нинова в хотела до Дома на архитекта.

Ето какво написа Решетников във фейсбук:

Колкото повече българските власти и историци фалшифицират и хитруват по темата за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България и толкова по-трудно ще става за нас - знаещите и уважаващите българите и тяхното героично минало, да работят за нормалните отношения между нашите две страни. Познавайки лично нашия патриарх, абсолютно изключвам версията за неговото участие в каквато и да било политическа комбинация.

Просто веднага щом започна посещението му, той започна да чува във всички официални речи благодарности към митични украинци и неизвестни финландци и литовци, които дори не са били вземани в армията. И така от среща на среща, от преговори на преговори. Святейшият авно се държеше с последни сили, очакваше поне някой да се изкаже нормално, без глупости. Последният беше Радев, уж "проруски". Но и той по същия начин. Е, наложи му се на Радев да изслуша за огорчението на Патриарха.

Като цяло, господа, аз съм един от малкото в Русия, които се опитват да обяснят нещо на българите и руснаците с надеждата да запазя нашите отношения.

Преобладаващото мнозинство в Русия махна с ръка, втръсна му да се опитва да вникне в споровете с България. С голямо съжаление съм принуден да констатирам, че Русия и България силно се разминаха и не се вижда перспектива положението да се измени към по-добро. Съдейки по всичко, разцеплението между двете страни ще се засилва, имайки предвид, че България е член на НАТО, особено враждебна към нас организация, член на ЕС, който ни е наложил тежки санкции., верен съюзник на САЩ, които ни смятат за главния си враг. Оттук идват всички проблеми, Как се случи това, може да се спори, но има ли смисъл да размахваме юмруци след боя?

Ден по-късно Решетников продължава темата в друг свой пост:

Спорът е безсмислен. България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на православната съкровищница. За това руснаците са знаели винаги, руснаците, а не съветските хора. Никога няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Това просто не е ставало. Нямам списък с претенции от Русия към България. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно. Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

 Не трябва да ни приписвате към вътрешнопартийните ви разработки. Кое е добро или лошо, решавайте си вие. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите войни и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или те, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук. Съмнявам се, че в българската църква е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете за посланието на нашия президент, то вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза В. Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия партиарх бяха справедливи и казани с пастирска любов, пише Решетников в социалната мрежа.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.